Omet navegació

Treball en equip i presa de decisions

Sabers

  1. Actitud positiva per participar en el treball matemàtic en equip, mostrant interès a connectar, raonar i comunicar idees matemàtiques de manera clara i precisa, i a escoltar i valorar amb respecte les idees de les altres persones.
  2. Responsabilitat en el treball en equip i implicació en la presa de decisions conjuntes: compromís amb l’organització, voluntat per arribar a acords, i compliment de les tasques matemàtiques i de la planificació establerta.
  3. Consciència que, en el treball matemàtic en equip, tothom pot fer aportacions valuoses, superant així idees preconcebudes limitadores sobre les capacitats pròpies o alienes, com ara estereotips referents al gènere o a suposades habilitats matemàtiques innates.
  4. Actitud empàtica dins l’equip, ajudant a identificar i superar dificultats matemàtiques, contribuint a l’èxit col·lectiu i a l’aprenentatge compartit.
  5. Valoració i selecció de tècniques i entorns virtuals com a eines per compartir i construir coneixement matemàtic en equip.

Descripcions i orientacions generals

Reflexions inicials

Aquest bloc de sabers se centra en el desenvolupament de les destreses socials necessàries per al treball matemàtic en equip. Inclou aspectes com el respecte, la cooperació i la responsabilitat en la compartició i construcció del coneixement matemàtic, la participació activa, la valoració de les aportacions, l’escolta atenta, la comunicació assertiva i, sobretot, l’empatia cap a les altres persones en un ambient d’igualtat.

El saber #SOE.TP.A se centra principalment en l’actitud i els processos matemàtics dins el treball en equip, el saber #SOE.TP.B es relaciona amb la responsabilitat i l’organització, el saber #SOE.TP.C aborda les creences, el saber #SOE.TP.D posa l’accent en l’empatia, i el saber #SOE.TP.E tracta sobre tècniques i eines que faciliten el treball col·laboratiu.

Comentaris sobre les connexions

Els sabers d’aquest bloc s’han de treballar de manera integrada en totes les activitats matemàtiques que es facin en equip. Segons el tipus d’activitat, es pot posar l’atenció més directament en uns sabers o en uns altres, però tots han de tenir-se en compte. Per aquest motiu, no s’han explicitat enllaços amb sabers concrets d’altres sentits, tot i que en la redacció s’ha procurat destacar processos matemàtics i aspectes específics de la matemàtica.

Comentaris sobre els sabers essencials i d’ampliació

Aquests sabers han de tenir una presència constant al llarg de tots els cursos de l’ESO i requereixen una atenció contínua. Per aquesta raó, no s’han identificat sabers essencials ni d’ampliació.

Curiositat i interès envers el coneixement matemàtic.

Implicació i iniciativa en activitats matemàtiques, siguin escolars o organitzades per entitats externes.

Consciència de l’aprenentatge matemàtic que es va fent i de com es va aprenent.

Autoconfiança en les pròpies possibilitats respecte al treball matemàtic i perseverança i resiliència en el seu aprenentatge.

Convicció que tothom pot reeixir en el treball matemàtic, superant qualsevol idea limitadora, independentment del context sociocultural i personal, i tenint especialment en compte la perspectiva de gènere.

Constància en la resolució de problemes, establint i millorant estratègies de manera creativa i flexible, i valorant els resultats en el seu context.

Consciència que en la resolució d’un problema emergeixen emocions diverses, gratificants o angoixants, la gestió de les quals és rellevant per arribar a la solució.

Satisfacció per l’èxit en la resolució de reptes matemàtics, interpretant-lo com una oportunitat per generar noves preguntes.

Actitud positiva per participar en el treball matemàtic en equip, mostrant interès a connectar, raonar i comunicar idees matemàtiques de manera clara i precisa, i a escoltar i valorar amb respecte les idees de les altres persones.

Responsabilitat en el treball en equip i implicació en la presa de decisions conjuntes: compromís amb l’organització, voluntat per arribar a acords, i compliment de les tasques matemàtiques i de la planificació establerta.

Consciència que, en el treball matemàtic en equip, tothom pot fer aportacions valuoses, superant així idees preconcebudes limitadores sobre les capacitats pròpies o alienes, com ara estereotips referents al gènere o a suposades habilitats matemàtiques innates.

Actitud empàtica dins l’equip, ajudant a identificar i superar dificultats matemàtiques, contribuint a l’èxit col·lectiu i a l’aprenentatge compartit.

Valoració i selecció de tècniques i entorns virtuals com a eines per compartir i construir coneixement matemàtic en equip.

Observacions sabers específics

Tot seguit es fan observacions sobre els diferents sabers d’aquest bloc.

A. Actitud positiva per participar en el treball matemàtic en equip, mostrant interès a connectar, raonar i comunicar idees matemàtiques de manera clara i precisa, i a escoltar i valorar amb respecte les idees de les altres persones.

L’Informe Cockcroft, Las matemáticas sí cuentan: informe Cockcroft, de l’any 1985, ja indicava que «L’ensenyament de les matemàtiques en tots els àmbits hauria d’incloure oportunitats per a la discussió entre professorat i alumnat, i entre el mateix alumnat» (Cockroft, 1985). Una de les millors oportunitats per estimular la conversa matemàtica entre alumnes és el treball en grup entorn de la resolució de problemes. Aquesta és una de les expressions més clares de la dimensió social de l’aprenentatge matemàtic. El treball en equip ben fet pot aportar:

  • Una comprensió més profunda de les idees matemàtiques, derivada de la necessitat de raonar, argumentar i justificar, per tal que totes les persones de l’equip comparteixin coneixement.
  • Una valoració de la diversitat de perspectives que hi ha en el grup, dels mètodes d’abordatge, de les formes d’entendre i de raonar, derivada de la necessitat d’expressar-se i fer-se entendre, així com d’escoltar activament idees matemàtiques.

L’alumnat ha de ser conscient de l’aportació que fa a la seva formació un bon treball matemàtic en equip. Per tal que aquest treball doni bons resultats, cal cuidar, entre d’altres, dos aspectes:

  • Proposar una tasca «rica» que permeti un primer abordatge individual, en què cada participant pugui avançar satisfactòriament, seguit d’un treball en equip que demostri, de manera convincent per a tothom, que la col·laboració facilita un aprofundiment més gran.
  • Crear dinàmiques de cooperació en què tothom fa aportacions, en què les aproximacions de cada alumne són escoltades, valorades i mai descartades, sinó més aviat millorades, complementades amb d’altres o «desades per pensar-hi més endavant».

En el llibre Building Thinking Classrooms in Mathematics (Liljedahl, 2020, cap. 2), Peter Liljedahl afirma que, en general, els criteris de formació de grups responen a objectius educatius (raons pedagògiques, de productivitat, de creativitat) o a objectius socials (diversitat, integració, socialització). Tant aquest tipus d’agrupament, que podríem anomenar estratègic, com l’agrupament lliure tenen dificultats. L’autor es manifesta clarament a favor de grups escollits de forma visiblement aleatòria i canviant-los de manera freqüent (per exemple, a cada classe). Liljedahl aporta raons molt rellevants per escollir aquesta opció: augment de la voluntat de col·laboració, eliminació de barreres socials, increment de la mobilitat del coneixement, augment de l’entusiasme per l’aprenentatge matemàtic, i reducció de l’estrès social.

B. Responsabilitat en el treball en equip i implicació en la presa de decisions conjuntes: compromís amb l’organització, voluntat per arribar a acords, i compliment de les tasques matemàtiques i de la planificació establerta.

La responsabilitat en el treball en equip és un aspecte clau per aconseguir una col·laboració efectiva entre les persones que el formen i per assolir els seus objectius. Aquest principi general és del tot aplicable al treball matemàtic en un entorn educatiu. L’alumnat ha de comprendre clarament la importància de l’organització dels equips, el respecte per les funcions assignades a cada membre, la planificació i temporització del treball, la serietat en el compliment de les tasques encomanades i la contribució a la creació d’un ambient de col·laboració constructiu. Per a projectes de llarga durada, és important visualitzar aquests elements establint esquemes d’organització, mapes de tasques i cronogrames. Aquesta planificació, elaborada pel mateix grup, ja és un exercici de lògica aplicada a la resolució d’un problema real i viscut personalment.

Els rols han de tenir funcions clares i, sovint, s’han d’assignar de manera rotativa per evitar que la seva consolidació reforci estereotips o limiti la participació. Entre els rols que es poden assignar als membres de l’equip, podem destacar:

  • La persona encarregada de prendre nota del que es fa.
  • La persona que coordina les tasques que s’han d’anar realitzant.
  • La persona que s’ocupa de la inclusió, garantint i facilitant la participació de tothom.
  • La persona que s’assegura que tothom entengui les idees.

Cada membre ha de ser responsable de les seves pròpies tasques, però també ha de contribuir al resultat global de l’equip i, per tant, assumir una responsabilitat col·lectiva. En alguns casos, pot ser recomanable establir un «contracte de grup» que defineixi rols, tasques i pautes de funcionament. El professorat ha de respectar aquests rols i tota l’organització establerta, proporcionant retroacció (feedback) per a la millora i tenint-ho en compte en l’avaluació.

En el treball matemàtic en equip, sovint cal prendre decisions, com prioritzar una manera d’abordar un problema. Això no vol dir descartar altres enfocaments possibles, sinó triar una opció per avançar conjuntament. Si és necessari, es pot recular més endavant i, de forma argumentada, prendre una nova decisió. És natural que puguin sorgir desacords i serà clau saber aprofitar la intel·ligència col·lectiva del grup, basada en la combinació de coneixements, habilitats i experiències de les persones que el formen, per arribar a bones decisions. En aquest procés, és fonamental que els alumnes es comuniquin amb claredat i coherència, escoltin amb atenció per comprendre els raonaments d’altres membres de l’equip, valorin diferents perspectives, reflexionin i argumentin. Cal que totes les veus siguin escoltades i que les decisions es prenguin de manera conjunta, respectuosa, inclusiva i eficient.

C. Consciència que, en el treball matemàtic en equip, tothom pot fer aportacions valuoses, i superar així idees preconcebudes limitadores sobre les capacitats pròpies o alienes, com ara estereotips referents al gènere o a suposades habilitats matemàtiques innates.

En el capítol 10 del llibre Para pensar mejor. Desarrollo de la creatividad a través de los procesos matemáticos (Guzmán, 1991), Miguel de Guzmán destaca, en relació amb el treball matemàtic en equip, la riquesa que aporta l’oportunitat d’aprendre a través de la comunicació entre els membres del grup. Ho expressa amb una analogia captivadora:

Si la fisonomia dels nostres propis rostres pot diferir tantíssim, tot i comptar només amb uns pocs elements com els ulls, el nas o la boca per distingir-nos, és fàcil imaginar la gran varietat que han de presentar les nostres ments, tan immensament complexes. És evident que podem aprendre molt mitjançant la comunicació entre nosaltres sobre les nostres maneres d’actuar davant d’una mateixa situació-problema.

Miguel de Guzmán

Un treball col·laboratiu ben fet contribueix a assolir una comprensió profunda de les idees matemàtiques, al mateix temps que fomenta actituds inclusives i obertes en un entorn d’aprenentatge en què cada estudiant se sent capaç d’aportar idees valuoses al propòsit conjunt. Les experiències positives de treball matemàtic en equip ajuden a superar creences limitadores i falses sobre les capacitats matemàtiques pròpies o d’altres persones, com els estereotips de gènere o les suposades habilitats matemàtiques innates. Així, el treball matemàtic en equip pot contribuir a promoure una cultura de respecte que encoratgi la participació activa de tothom.

D. Actitud empàtica dins l’equip, ajudant a identificar i superar dificultats matemàtiques, contribuint a l’èxit col·lectiu i a l’aprenentatge compartit.

L’empatia és un bé valuós en les relacions humanes. En el context d’un equip escolar de treball matemàtic, una actitud empàtica es manifesta en l’interès per comprendre i respectar les emocions i les necessitats educatives de les altres persones del grup. Això implica escoltar activament, prestar atenció a les reaccions dels companys de l’equip, i oferir suport i ajuda en l’aprenentatge quan sigui necessari. L’empatia promou relacions positives i crea un ambient de col·laboració que facilita tant la millora acadèmica com el creixement emocional. Aquesta actitud ha de sustentar-se en:

  • El foment de la cooperació, del desig de superació i del gust per la feina matemàtica ben feta, tot reduint la competitivitat i l’individualisme.
  • La voluntat d’oferir ajuda sempre que calgui i de demanar-ne quan sigui necessari, sense que donar o rebre suport impliqui cap valoració de la vàlua personal en relació amb les matemàtiques. Sovint, l’alumne que ofereix ajuda es beneficia acadèmicament tant com l’alumne que la rep.
  • El reconeixement i la gestió positiva de les emocions que es posen en joc en enfrontar-se a una tasca matemàtica en equip.

El propòsit fonamental d’un veritable treball col·laboratiu en matemàtiques no es limita a completar la tasca en si (com ara resoldre un problema, realitzar un projecte o dur a terme un estudi estadístic), sinó que s’estén a garantir que cada membre de l’equip aconsegueixi els aprenentatges corresponents. Tot l’equip dona suport a l’aprenentatge dels seus companys i assumeix una responsabilitat compartida per fer-ho possible. Aquesta «responsabilitat grupal» complementa la «responsabilitat individual», creant un entorn en què l’ajuda mútua contribueix significativament a l’aprenentatge de tothom.

E. Valoració i selecció de tècniques i entorns virtuals com a eines per compartir i construir coneixement matemàtic en equip.

Actualment, les eines digitals aporten suport i eficiència al treball en equip i a la presa de decisions. És important que l’alumnat valori aquestes eines observant-ne els avantatges i inconvenients i, en conseqüència, vagi adquirint aquest saber. Tanmateix, això podria ser delicat en alguns aspectes:

  • D’una banda, l’experiència de l’alumnat en relació amb l’ús i el funcionament d’eines digitals, especialment en els primers cursos de l’ESO, pot no ser prou àmplia per avaluar i seleccionar adequadament aquests recursos. Per això, el fet que el professorat aporti diversitat en les opcions disponibles i observi com l’alumnat les valora contribueix a aquest saber.
  • D’altra banda, aquesta observació prolongada no és fàcil, a causa de la complexitat i la volatilitat de les aplicacions proposades, ja sigui per les actualitzacions que s’hi realitzen, pels canvis en les polítiques de privacitat o per l’obsolescència del programari utilitzat.

L’ús reflexiu de les eines digitals en el treball en equip al voltant de les matemàtiques és clau per desenvolupar en l’alumnat un criteri propi sobre aquestes eines i en aquest entorn col·laboratiu.

Recursos i activitats

Recursos i activitats generals per al bloc de sabers

Els sabers d’aquest bloc s’han de treballar en el marc d’activitats matemàtiques en equip. No obstant això, tenen un caràcter general que els fa aplicables a activitats d’equip en diverses matèries, projectes o altres contextos escolars. Per tant, l’adquisició d’aquests sabers també s’ha d’impulsar des d’aquests àmbits.

Recursos i activitats per treballar sabers concrets

A continuació, es presenten algunes idees sobre recursos i activitats que poden contribuir a l’aprenentatge dels sabers d’aquest bloc.

A. Actitud positiva per participar en el treball matemàtic en equip, mostrant interès a connectar, raonar i comunicar idees matemàtiques de manera clara i precisa, i a escoltar i valorar amb respecte les idees de les altres persones.

Per fomentar una actitud positiva envers la participació en activitats matemàtiques en equip, el professorat ha de cuidar tant l’activitat com l’equip. Pel que fa a l’activitat, és essencial triar tasques de qualitat, especialment problemes que fomentin la interacció, la investigació, la diversitat de perspectives, la conversa i l’argumentació. Els problemes amb «llindar baix, sostre alt i parets amples» en són un bon exemple. Com ja s’ha comentat, pot ser útil un primer abordatge individual, seguit d’un treball en equip que evidenciï els avantatges de la col·laboració. Pel que fa a l’equip, és important utilitzar un criteri adequat per seleccionar-ne els membres (tal com s’indica en l’apartat «Descripció i orientacions» corresponent a aquest saber) i establir dinàmiques positives de treball en grup, en què tothom faci aportacions que siguin valorades i mai descartades.

Les dinàmiques proposades per Peter Liljedahl en el llibre Building Thinking Classrooms in Mathematics (Liljedahl, 2020) donen excel·lents resultats per construir a classe un autèntic ambient de pensament matemàtic.

La gestió del reconeixement per part del professorat pot ser també un recurs molt valuós. És recomanable reconèixer no només les competències matemàtiques demostrades, sinó també les actituds positives, com l’ajuda mútua, la perseverança i la creació d’una relació constructiva en l’equip. La gestió curosa de l’atribució de mèrits per part del professorat és essencial; això inclou subratllar certes intervencions, destacar enfocaments interessants i donar importància a propostes que podrien passar desapercebudes o ser poc valorades. Aquestes accions poden ajudar a trencar idees limitadores sobre les possibilitats matemàtiques tant pròpies com d’altres persones.

Per impulsar una actitud positiva cap al treball matemàtic en equip, pot ser útil oferir, després d’aquestes activitats, l’oportunitat de reflexionar i compartir opinions responent a preguntes com les següents i rebent retroacció per part del professorat:

  • T’ha resultat agradable i profitós treballar en equip, o hauries preferit treballar individualment?
  • Què ha funcionat bé durant l’activitat en equip?
  • Què es podria millorar en el futur?
  • Com podries contribuir a aquesta millora?

Aquestes reflexions ajuden a identificar els punts forts i les àrees de millora, afavorint una col·laboració més efectiva i enriquidora.

En la resolució de problemes, es pot utilitzar la dinàmica 1-2-4: treball individual, en parella i en grup. Es planteja un problema a tota la classe i es lliura a cada alumne un full dividit en tres columnes numerades 1, 2 i 4. La columna 1 està destinada al treball individual; la columna 2, al treball en parella, i la columna 4, al treball en grup de quatre persones. Inicialment, es dona un temps determinat (per exemple, 5 minuts) perquè cada alumne reflexioni i avanci en la resolució del problema de manera individual, anotant els seus progressos a la columna 1. A continuació, es formen parelles i es dona un altre període de temps (per exemple, 10 minuts) perquè les parelles treballin juntes en la resolució del problema, registrant les seves idees a la columna 2. Finalment, es formen grups de quatre persones, als quals se’ls dedica un temps (per exemple, 15 minuts) perquè acordin la millor manera de resoldre el problema i documentin la solució a la columna encapçalada pel 4. La fase de treball individual és un moment per pensar personalment, comprendre què es demana i començar a definir una estratègia; permet explorar i familiaritzar-se amb el problema. La fase de treball en parella serveix per començar a verbalitzar les idees, compartir estratègies, detectar errades i ajustar plantejaments. Això permet a l’alumne explicar, escoltar, consolidar o corregir punts de vista, avançar amb un company i guanyar confiança. La fase de treball en grups de quatre és l’oportunitat per comparar i contrastar propostes, descobrir noves estratègies, refinar solucions i construir coneixement matemàtic de manera col·lectiva.

En el document A Brief Guide for teachers and administrators - Classroom Challenges del Mathematics Assessment Project de la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, i el Shell Center de la Universitat de Nottingham, es descriu un procediment de treball en grup interessant al voltant de la resolució de problemes:

  • Abans de la classe dedicada a la resolució del problema, el professor planteja el problema perquè els alumnes el treballin individualment durant una estona (entre 10 i 15 minuts). Naturalment, és recomanable que sigui un problema no rutinari.
  • El docent revisa les respostes, observant els enfocaments i les dificultats trobades, i ofereix algunes retroaccions mitjançant preguntes adequades.
  • Durant la classe de resolució del problema, els alumnes comencen revisant individualment les seves pròpies solucions al problema plantejat, tenint en compte la retroacció del professorat. A continuació, es formen petits grups per comparar i desenvolupar les seves estratègies de resolució. El professor observa els enfocaments dels diferents grups i dona suport a la resolució col·lectiva mitjançant preguntes. Després, es comparteixen els diferents enfocaments en una discussió general amb tota la classe. El professorat selecciona grups perquè expliquin les seves estratègies i promou una discussió rica.
  • Finalment, els alumnes treballen individualment per millorar les seves solucions inicials i participar en una reflexió final sobre allò que han après.

Les posades en comú que s’incorporen en aquests processos o els conclouen tenen una importància clau per arrodonir l’aprenentatge. Caldrà posar atenció a les dinàmiques que s’estableixin per portar-les a terme. Una d’aquestes dinàmiques, especialment interessant, és la posada en comú del grup classe amb portaveus molt acuradament seleccionats.

Una activitat molt interessant per fer en equip és la construcció conjunta d’un mapa conceptual sobre un tema de matemàtiques. Es tracta d’una tasca d’estructuració i síntesi, en la qual les diverses perspectives aportades pels membres de l’equip poden contribuir a recapitular, organitzar i consolidar les seves idees matemàtiques.

El sentit socioemocional ha de ser present en el treball entorn de tots els altres sentits, també en els àmbits que puguin semblar més tecnificats. Per exemple, les activitats matemàtiques vinculades al bloc de pensament computacional del sentit algebraic ofereixen excel·lents oportunitats per fomentar el treball en equip i la col·laboració. Algunes d’aquestes activitats poden ser:

  • L’elaboració de construccions geomètriques amb programes de geometria dinàmica.
  • L’anàlisi de gràfics de famílies de funcions, ja sigui amb calculadores, fulls de càlcul o programes de geometria dinàmica.
  • La identificació de patrons en successions numèriques.
  • La creació o millora d’algorismes per resoldre problemes. El projecte Euler té un banc d’arxiu molt adequat al respecte, així com la campanya Investiguem del CREAMAT.
  • La simulació d’experiments aleatoris, ja siguin de realització real manipulable o a través de la programació. Sobre aquest últim tipus de simulació, es pot consultar el mòdul 2: Probabilitat i simulació del Programem matemàtiques amb Snap!

B. Responsabilitat en el treball en equip i implicació en la presa de decisions conjuntes: compromís amb l’organització, voluntat per arribar a acords, i compliment de les tasques matemàtiques i de la planificació establerta.

Alguns elements clau per fomentar la responsabilitat en el treball en equip en matemàtiques són:

  • Crear un entorn físic i relacional que afavoreixi la col·laboració.
  • Assignar rols dins els equips assegurant que cada membre tingui una funció activa i rotativa, evitant fixar rols específics que puguin perpetuar estereotips.
  • Descriure clarament la tasca proposada perquè tots els membres n’entenguin els objectius i les expectatives.
  • Fer un seguiment proper de l’activitat, intervenint-hi quan sigui necessari per estimular el pensament sense interrompre el flux creatiu.
  • Reconèixer i celebrar els èxits de l’equip i les contribucions individuals de cada membre.
  • Oferir temps per a la reflexió grupal sobre el treball realitzat, la gestió de les responsabilitats i la manera de funcionament del grup.

En el treball matemàtic en equip, especialment en la resolució de problemes, sovint serà necessari escollir entre diferents opcions de procediments, estratègies i enfocaments. En el bloc de Model matemàtic dins el sentit algebraic, ja s’ha inclòs un saber que subratlla la importància de la presa de decisions en la resolució de problemes. És crucial que l’alumnat aprengui a gestionar aquests processos de presa de decisions de manera inclusiva i eficient. Alguns recursos que poden facilitar aquest aprenentatge són:

  • Fomentar la creació d’un ambient de confiança en què tothom se senti segur expressant les seves idees, sense por de crítiques i sense adoptar actituds de conformitat passiva.
  • Assegurar que totes les opinions siguin escoltades, incloses aquelles que poden ser menys convencionals o minoritàries.
  • Valorar la diversitat de pensament i la discrepància d’opinions com una oportunitat per enriquir el procés de resolució de problemes.
  • Emprar mètodes clars per a la presa de decisions. Utilitzar tècniques organitzades, racionals i justes, com el consens o la votació, per garantir que les decisions es prenguin de manera col·lectiva.
  • Reflexionar posteriorment sobre les decisions preses per tal d’aprendre dels errors i celebrar els encerts.

Entre els recursos esmentats per treballar el saber #SOE.TP.A, s’han destacat les dinàmiques presentades per Peter Liljedahl en el llibre Building Thinking Classrooms in Mathematics (Liljedahl, 2020). En aquesta línia, per al saber #SOE.TP.B, se suggereix utilitzar la metodologia de treball en equips de tres persones dempeus davant de superfícies verticals no permanents (com pissarres blanques, vidres de finestres o paper de cel·lofana), amb un únic retolador per equip. Normalment, la persona encarregada del retolador s’escull aleatòriament, i se li demana que només anoti les idees que li indiquen els companys i les companyes de l’equip, no les pròpies. El fet que els grups treballin amb certa proximitat (sense estar apilats) permet el contacte visual entre el que estan fent i facilita així la mobilitat del coneixement entre ells. Els estudis realitzats per Peter Liljedahl mostren un augment significatiu en la implicació de l’alumnat.

Curiositat i interès envers el coneixement matemàtic.

Implicació i iniciativa en activitats matemàtiques, siguin escolars o organitzades per entitats externes.

Consciència de l’aprenentatge matemàtic que es va fent i de com es va aprenent.

Autoconfiança en les pròpies possibilitats respecte al treball matemàtic i perseverança i resiliència en el seu aprenentatge.

Convicció que tothom pot reeixir en el treball matemàtic, superant qualsevol idea limitadora, independentment del context sociocultural i personal, i tenint especialment en compte la perspectiva de gènere.

Constància en la resolució de problemes, establint i millorant estratègies de manera creativa i flexible, i valorant els resultats en el seu context.

Consciència que en la resolució d’un problema emergeixen emocions diverses, gratificants o angoixants, la gestió de les quals és rellevant per arribar a la solució.

Satisfacció per l’èxit en la resolució de reptes matemàtics, interpretant-lo com una oportunitat per generar noves preguntes.

Actitud positiva per participar en el treball matemàtic en equip, mostrant interès a connectar, raonar i comunicar idees matemàtiques de manera clara i precisa, i a escoltar i valorar amb respecte les idees de les altres persones.

Responsabilitat en el treball en equip i implicació en la presa de decisions conjuntes: compromís amb l’organització, voluntat per arribar a acords, i compliment de les tasques matemàtiques i de la planificació establerta.

Consciència que, en el treball matemàtic en equip, tothom pot fer aportacions valuoses, superant així idees preconcebudes limitadores sobre les capacitats pròpies o alienes, com ara estereotips referents al gènere o a suposades habilitats matemàtiques innates.

Actitud empàtica dins l’equip, ajudant a identificar i superar dificultats matemàtiques, contribuint a l’èxit col·lectiu i a l’aprenentatge compartit.

Valoració i selecció de tècniques i entorns virtuals com a eines per compartir i construir coneixement matemàtic en equip.

C. Consciència que, en el treball matemàtic en equip, tothom pot fer aportacions valuoses, per tal de superar idees preconcebudes limitadores sobre les capacitats pròpies o alienes, com ara estereotips referents al gènere o a suposades habilitats matemàtiques innates.

Una de les riqueses del treball en equip és la confluència i la valoració de la diversitat de mirades entorn d’una tasca matemàtica (problema, projecte, situació d’aprenentatge, etc.). Convé que l’alumnat en prengui consciència. L’activitat que es descriu a continuació és una bona activitat per fer a l’inici de curs, abans de començar a treballar en equip, per tal de visualitzar la necessitat de respectar i valorar tots els punts de vista. Aquesta diversitat de mirades es posa de manifest, d’una manera sorprenent, si es demana a un grup de persones que comptin el nombre de punts que hi ha en una imatge que se’ls mostrarà tan sols uns segons. Per exemple, observeu la imatge següent feta a partir de youcubed at Stanford University - Bruce McCandliss’s research on groupitizing.

Font: elaboració pròpia a partir d’aquest enllaç. 

Si, després de veure-la uns segons, l’ocultem i demanem als alumnes que indiquin quants punts hi ha, probablement la majoria dirà que n’hi ha 10. Tanmateix, la pregunta interessant ve després: «Quina estratègia ha seguit cadascú/una per saber-ho?». Observarem una rica varietat de respostes basades en diferents agrupaments (els grups es representen per colors), per exemple:

Font: elaboració pròpia

Si un procés mental aparentment tan simple dona lloc a aquesta diversitat de perspectives (que corresponen a una diversitat d’expressions aritmètiques equivalents), imaginem l’àmplia varietat de punts de vista que es poden generar en la resolució d’un problema interessant, i la riquesa que això pot aportar al treball del grup.

Després d’una activitat matemàtica en equip, pot ser interessant plantejar a l’alumnat preguntes que convidin a la reflexió sobre l’acollida de les idees i les intervencions de totes les persones de l’equip. Per exemple:

  • Heu sabut recollir les idees proposades per totes les persones de l’equip i fer-les créixer conjuntament? O no s’han sabut tenir en compte les aportacions de tothom?
  • Com ha anat la discussió en el grup? Hi has participat de manera respectuosa, assertiva i constructiva? Ha servit per aprendre?
  • Com creus que pots abordar adequadament una discrepància amb algú durant les activitats de resolució de problemes en equip?
  • Tens la sensació de no haver pogut expressar allò que t’hauria agradat aportar? Per què creus que ha estat així?

Preguntes com aquestes conviden a revisar el funcionament del grup i a fer que l’alumnat prengui consciència de la necessitat d’establir dinàmiques assertives que promoguin una comunicació clara, respectuosa i directa, en un ambient en què totes les persones participants se sentin valorades i escoltades, i en què les diferències es gestionin de manera constructiva.

La retroacció també pot contribuir a l’assoliment del saber #SOE.TP.C, si se centra en el procés d’aprenentatge i no només en la correcció de les respostes, reconeixent els esforços de tothom i valorant el progrés individual i conjunt.

Consciència que, en el treball matemàtic en equip, tothom pot fer aportacions valuoses, superant així idees preconcebudes limitadores sobre les capacitats pròpies o alienes, com ara estereotips referents al gènere o a suposades habilitats matemàtiques innates.

D. Actitud empàtica dins l’equip, ajudant a identificar i superar dificultats matemàtiques, contribuint a l’èxit col·lectiu i a l’aprenentatge compartit.

L’enfocament actitudinal d’aquest saber en subratlla la importància, però també adverteix que la seva adquisició pot requerir temps i esforç per part de l’alumnat, així com una atenció acurada del professorat. En el capítol 3.4 del llibre ¿Cómo aprendemos? Una aproximación científica al aprendizaje y la enseñanza (Ruíz Martín, 2020, cap. 3.4), Héctor Ruíz Martín examina la dimensió social de l’aprenentatge, amb especial atenció a l’aprenentatge en grups col·laboratius:

Amb freqüència, s’afirma que les activitats d’aprenentatge col·laboratiu ensenyen als estudiants una habilitat tan important per a la vida com és la col·laboració. No obstant això, la veritat és que això no és així necessàriament. El que les activitats col·laboratives proporcionen realment és una oportunitat per practicar la col·laboració. Però si no es guia els estudiants sobre com fer-ho i s’espera que ho aprenguin espontàniament, l’oportunitat per practicar la col·laboració perd bona part del seu potencial, tant per ajudar-los a desenvolupar aquesta habilitat com per promoure l’aprenentatge gràcies a ella. En canvi, si proporcionem als estudiants unes pautes bàsiques per comunicar-se, organitzar el treball en equip i resoldre conflictes, llavors l’aprenentatge col·laboratiu resulta molt més efectiu.

Héctor Ruíz Martín

 L’aprenentatge matemàtic dels alumnes es pot beneficiar del treball col·laboratiu en equip, però, per aconseguir el millor resultat possible, és essencial implementar recursos que ajudin a crear un clima d’empatia, base del compromís personal en l’aprenentatge col·lectiu i en l’aprenentatge matemàtic de cada membre del grup. Entre aquests recursos, es poden destacar tres aspectes principals:

  • La promoció de la comunicació efectiva i assertiva: expressar idees matemàtiques de manera clara i precisa, atendre els arguments d’altres persones, esforçar-se per entendre i ser entès, veure la discrepància com una oportunitat de millora, i garantir una participació equilibrada de tothom en les converses. Segons el tipus de treball que faci el grup, pot ser interessant emprar notes adhesives per visualitzar idees i fomentar la participació.
  • L’interès directe en l’aprenentatge matemàtic de cada company del grup: implicar-se activament en l’aprenentatge dels altres i contribuir-hi de manera constructiva.
  • La gestió emocional en el treball matemàtic en equip: assegurar que tothom se senti còmode en el grup, fomentant un entorn en què ningú tingui por de compartir idees o cometre errors. Cal evitar les crítiques destructives i les reaccions desproporcionades, promoure l’ajuda mútua, valorar les aportacions de cada membre i reconèixer tant els èxits col·lectius com els individuals.

Per impulsar l’actitud empàtica a què fa referència el saber, és important transmetre explícitament la rellevància d’aquests punts i proporcionar pautes per assegurar-se que es tinguin en compte.

Un tipus d’activitat interessant per posar de manifest el valor de l’aportació individual en el treball col·lectiu (encara que, en aquest cas, la idea d’equip sigui molt àmplia) són els role-plays matemàtics. Sovint, en aquests role-plays, els alumnes representen ens matemàtics que, a través de la seva posició, relació o acció, donen vida, realitat dinàmica, a situacions matemàtiques de les quals emergeixen idees rellevants des del punt de vista didàctic. En alguns casos, hi participa tot l’alumnat; en d’altres, tan sols alguns alumnes. Tanmateix, aquest tipus d’activitats són molt inclusives, ja que ningú no queda exclòs d’una experiència viscuda de manera directa, encara que les interpretacions puguin ser diverses. Alguns exemples de role-plays matemàtics són: la representació de condicions algebraiques sobre punts de la recta o del pla, la representació de relacions funcionals (com ara la construcció de la corba tractriu, de corbes de persecució, o la descoberta de l’espiral logarítmica a partir del vol d’un falcó), la representació de diagrames estadístics, la representació de situacions combinatòries o la representació d’algorismes (per exemple, l’ordenació pel mètode de la bombolla). Es poden trobar descripcions detallades d’alguns d’aquests role-plays en els articles d’Anton Aubanell, «Construint matemàtiques. Nosaltres com a recurs: role-plays a classe de matemàtiques (1)» (Aubanell, 2017a) i «Construint matemàtiques. Nosaltres com a recurs: role-plays a classe de matemàtiques (2)» (Aubanell, 2017b), apareguts en els números 39 i 40 de la revista Noubiaix, respectivament. Els role-plays són una de les activitats docents en què, d’una manera més clara, es posa de manifest la construcció col·lectiva del coneixement, harmonitzant accions individuals en una representació conjunta que aporta valor afegit pel que fa a l’aprenentatge de l’alumnat.

E. Valoració i selecció de tècniques i entorns virtuals com a eines per compartir i construir coneixement matemàtic en equip.

Reflexionar i debatre per mitjà de fòrums de discussió, fent preguntes «innocents» adequades o introductòries d’un tema, pot fomentar el pensament crític i estimular opinions que, oralment, podrien no aparèixer. Exemples de preguntes d’aquest tipus poden ser: «Quin és el nombre més gran que coneixes? Quin és el nombre més gran que pots fer amb tres 9? Per què creus que les abelles utilitzen un patró de malla hexagonal per construir els seus ruscos?»

Un altre marc, especialment potent, per construir coneixement matemàtic en equip és la proposta principal que formula el llibre Building Thinking Classrooms in Mathematics (Liljedahl, 2020). Una peça clau d’aquesta proposta és l’elecció de bones tasques, les quals poden emprar-se també en els fòrums de discussió.

El calendari matemàtic que genera la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwarizmi o el recurs extret del web de l’Alicia Burdess ofereixen problemes que poden ajudar a treballar en aquests dos marcs.

Creado con eXeLearning (Ventana nueva)