Tot seguit es fan observacions sobre els diferents sabers d’aquest bloc.
A. Actitud positiva per participar en el treball matemàtic en equip, mostrant interès a connectar, raonar i comunicar idees matemàtiques de manera clara i precisa, i a escoltar i valorar amb respecte les idees de les altres persones.
L’Informe Cockcroft, Las matemáticas sí cuentan: informe Cockcroft, de l’any 1985, ja indicava que «L’ensenyament de les matemàtiques en tots els àmbits hauria d’incloure oportunitats per a la discussió entre professorat i alumnat, i entre el mateix alumnat» (Cockroft, 1985). Una de les millors oportunitats per estimular la conversa matemàtica entre alumnes és el treball en grup entorn de la resolució de problemes. Aquesta és una de les expressions més clares de la dimensió social de l’aprenentatge matemàtic. El treball en equip ben fet pot aportar:
- Una comprensió més profunda de les idees matemàtiques, derivada de la necessitat de raonar, argumentar i justificar, per tal que totes les persones de l’equip comparteixin coneixement.
- Una valoració de la diversitat de perspectives que hi ha en el grup, dels mètodes d’abordatge, de les formes d’entendre i de raonar, derivada de la necessitat d’expressar-se i fer-se entendre, així com d’escoltar activament idees matemàtiques.
L’alumnat ha de ser conscient de l’aportació que fa a la seva formació un bon treball matemàtic en equip. Per tal que aquest treball doni bons resultats, cal cuidar, entre d’altres, dos aspectes:
- Proposar una tasca «rica» que permeti un primer abordatge individual, en què cada participant pugui avançar satisfactòriament, seguit d’un treball en equip que demostri, de manera convincent per a tothom, que la col·laboració facilita un aprofundiment més gran.
- Crear dinàmiques de cooperació en què tothom fa aportacions, en què les aproximacions de cada alumne són escoltades, valorades i mai descartades, sinó més aviat millorades, complementades amb d’altres o «desades per pensar-hi més endavant».
En el llibre Building Thinking Classrooms in Mathematics (Liljedahl, 2020, cap. 2), Peter Liljedahl afirma que, en general, els criteris de formació de grups responen a objectius educatius (raons pedagògiques, de productivitat, de creativitat) o a objectius socials (diversitat, integració, socialització). Tant aquest tipus d’agrupament, que podríem anomenar estratègic, com l’agrupament lliure tenen dificultats. L’autor es manifesta clarament a favor de grups escollits de forma visiblement aleatòria i canviant-los de manera freqüent (per exemple, a cada classe). Liljedahl aporta raons molt rellevants per escollir aquesta opció: augment de la voluntat de col·laboració, eliminació de barreres socials, increment de la mobilitat del coneixement, augment de l’entusiasme per l’aprenentatge matemàtic, i reducció de l’estrès social.
B. Responsabilitat en el treball en equip i implicació en la presa de decisions conjuntes: compromís amb l’organització, voluntat per arribar a acords, i compliment de les tasques matemàtiques i de la planificació establerta.
La responsabilitat en el treball en equip és un aspecte clau per aconseguir una col·laboració efectiva entre les persones que el formen i per assolir els seus objectius. Aquest principi general és del tot aplicable al treball matemàtic en un entorn educatiu. L’alumnat ha de comprendre clarament la importància de l’organització dels equips, el respecte per les funcions assignades a cada membre, la planificació i temporització del treball, la serietat en el compliment de les tasques encomanades i la contribució a la creació d’un ambient de col·laboració constructiu. Per a projectes de llarga durada, és important visualitzar aquests elements establint esquemes d’organització, mapes de tasques i cronogrames. Aquesta planificació, elaborada pel mateix grup, ja és un exercici de lògica aplicada a la resolució d’un problema real i viscut personalment.
Els rols han de tenir funcions clares i, sovint, s’han d’assignar de manera rotativa per evitar que la seva consolidació reforci estereotips o limiti la participació. Entre els rols que es poden assignar als membres de l’equip, podem destacar:
- La persona encarregada de prendre nota del que es fa.
- La persona que coordina les tasques que s’han d’anar realitzant.
- La persona que s’ocupa de la inclusió, garantint i facilitant la participació de tothom.
- La persona que s’assegura que tothom entengui les idees.
Cada membre ha de ser responsable de les seves pròpies tasques, però també ha de contribuir al resultat global de l’equip i, per tant, assumir una responsabilitat col·lectiva. En alguns casos, pot ser recomanable establir un «contracte de grup» que defineixi rols, tasques i pautes de funcionament. El professorat ha de respectar aquests rols i tota l’organització establerta, proporcionant retroacció (feedback) per a la millora i tenint-ho en compte en l’avaluació.
En el treball matemàtic en equip, sovint cal prendre decisions, com prioritzar una manera d’abordar un problema. Això no vol dir descartar altres enfocaments possibles, sinó triar una opció per avançar conjuntament. Si és necessari, es pot recular més endavant i, de forma argumentada, prendre una nova decisió. És natural que puguin sorgir desacords i serà clau saber aprofitar la intel·ligència col·lectiva del grup, basada en la combinació de coneixements, habilitats i experiències de les persones que el formen, per arribar a bones decisions. En aquest procés, és fonamental que els alumnes es comuniquin amb claredat i coherència, escoltin amb atenció per comprendre els raonaments d’altres membres de l’equip, valorin diferents perspectives, reflexionin i argumentin. Cal que totes les veus siguin escoltades i que les decisions es prenguin de manera conjunta, respectuosa, inclusiva i eficient.
C. Consciència que, en el treball matemàtic en equip, tothom pot fer aportacions valuoses, i superar així idees preconcebudes limitadores sobre les capacitats pròpies o alienes, com ara estereotips referents al gènere o a suposades habilitats matemàtiques innates.
En el capítol 10 del llibre Para pensar mejor. Desarrollo de la creatividad a través de los procesos matemáticos (Guzmán, 1991), Miguel de Guzmán destaca, en relació amb el treball matemàtic en equip, la riquesa que aporta l’oportunitat d’aprendre a través de la comunicació entre els membres del grup. Ho expressa amb una analogia captivadora:
Si la fisonomia dels nostres propis rostres pot diferir tantíssim, tot i comptar només amb uns pocs elements com els ulls, el nas o la boca per distingir-nos, és fàcil imaginar la gran varietat que han de presentar les nostres ments, tan immensament complexes. És evident que podem aprendre molt mitjançant la comunicació entre nosaltres sobre les nostres maneres d’actuar davant d’una mateixa situació-problema.
Miguel de Guzmán
Un treball col·laboratiu ben fet contribueix a assolir una comprensió profunda de les idees matemàtiques, al mateix temps que fomenta actituds inclusives i obertes en un entorn d’aprenentatge en què cada estudiant se sent capaç d’aportar idees valuoses al propòsit conjunt. Les experiències positives de treball matemàtic en equip ajuden a superar creences limitadores i falses sobre les capacitats matemàtiques pròpies o d’altres persones, com els estereotips de gènere o les suposades habilitats matemàtiques innates. Així, el treball matemàtic en equip pot contribuir a promoure una cultura de respecte que encoratgi la participació activa de tothom.
D. Actitud empàtica dins l’equip, ajudant a identificar i superar dificultats matemàtiques, contribuint a l’èxit col·lectiu i a l’aprenentatge compartit.
L’empatia és un bé valuós en les relacions humanes. En el context d’un equip escolar de treball matemàtic, una actitud empàtica es manifesta en l’interès per comprendre i respectar les emocions i les necessitats educatives de les altres persones del grup. Això implica escoltar activament, prestar atenció a les reaccions dels companys de l’equip, i oferir suport i ajuda en l’aprenentatge quan sigui necessari. L’empatia promou relacions positives i crea un ambient de col·laboració que facilita tant la millora acadèmica com el creixement emocional. Aquesta actitud ha de sustentar-se en:
- El foment de la cooperació, del desig de superació i del gust per la feina matemàtica ben feta, tot reduint la competitivitat i l’individualisme.
- La voluntat d’oferir ajuda sempre que calgui i de demanar-ne quan sigui necessari, sense que donar o rebre suport impliqui cap valoració de la vàlua personal en relació amb les matemàtiques. Sovint, l’alumne que ofereix ajuda es beneficia acadèmicament tant com l’alumne que la rep.
- El reconeixement i la gestió positiva de les emocions que es posen en joc en enfrontar-se a una tasca matemàtica en equip.
El propòsit fonamental d’un veritable treball col·laboratiu en matemàtiques no es limita a completar la tasca en si (com ara resoldre un problema, realitzar un projecte o dur a terme un estudi estadístic), sinó que s’estén a garantir que cada membre de l’equip aconsegueixi els aprenentatges corresponents. Tot l’equip dona suport a l’aprenentatge dels seus companys i assumeix una responsabilitat compartida per fer-ho possible. Aquesta «responsabilitat grupal» complementa la «responsabilitat individual», creant un entorn en què l’ajuda mútua contribueix significativament a l’aprenentatge de tothom.
E. Valoració i selecció de tècniques i entorns virtuals com a eines per compartir i construir coneixement matemàtic en equip.
Actualment, les eines digitals aporten suport i eficiència al treball en equip i a la presa de decisions. És important que l’alumnat valori aquestes eines observant-ne els avantatges i inconvenients i, en conseqüència, vagi adquirint aquest saber. Tanmateix, això podria ser delicat en alguns aspectes:
- D’una banda, l’experiència de l’alumnat en relació amb l’ús i el funcionament d’eines digitals, especialment en els primers cursos de l’ESO, pot no ser prou àmplia per avaluar i seleccionar adequadament aquests recursos. Per això, el fet que el professorat aporti diversitat en les opcions disponibles i observi com l’alumnat les valora contribueix a aquest saber.
- D’altra banda, aquesta observació prolongada no és fàcil, a causa de la complexitat i la volatilitat de les aplicacions proposades, ja sigui per les actualitzacions que s’hi realitzen, pels canvis en les polítiques de privacitat o per l’obsolescència del programari utilitzat.
L’ús reflexiu de les eines digitals en el treball en equip al voltant de les matemàtiques és clau per desenvolupar en l’alumnat un criteri propi sobre aquestes eines i en aquest entorn col·laboratiu.