Predictibilitat i incertesa

Sabers

Amaga

  1. Reconeixement d’esdeveniments dependents i independents, compatibles i incompatibles.
    [ESS]
  2. Reconeixement d’esdeveniments no equiprobables.
    [ESS]
  3. Utilització de recursos digitals (fulls de càlcul, calculadores, programes de geometria dinàmica, entorns de programació…) per a la simulació i càlcul de probabilitats.
    #ALG.PC
  4. Càlcul de probabilitats en casos donats utilitzant tècniques de recompte.
    #NUM.CO
  5. Coneixement i valoració de l’origen de la teoria de probabilitat com, per exemple, les cartes de Fermat i Laplace (cartes 1654)
  6. Interpretació racional i equilibrada de situacions en què intervé l’atzar.
    #SOE

Descripció i orientacions

Amaga

Reflexions generals

A 3r d’ESO ja es poden abordar situacions més complexes perquè ens trobem amb situacions no equiprobables i esdeveniments compostos en què hem de tenir en compte la dependència o independència entre els diferents esdeveniments.

La utilització de recursos digitals ens permet dur a terme simulacions que poden servir com a complement de les activitats experimentals i que poden donar una primera aproximació o corroborar els resultats obtinguts.

Per altra banda, és important anar fent una revisió dels orígens de la teoria de la probabilitat per ser conscients de com s’ha arribat als coneixements actuals.

Finalment, i en un món on els jocs d’atzar tant físic com en línia prenen força, cal ser conscients de com funcionen i quina és la probabilitat de sortir-ne beneficiats.

Comentaris sobre les connexions

El fet d’utilitzar els recursos digitals per fer simulacions ens connecta directament amb el sentit algebraic amb l’ús de variables i funcions. Per altra banda, els jocs i les situacions en què intervé l’atzar estan agafant molta força entre els adolescents i cal que siguin capaços d’analitzar-los i fer una interpretació del que pot passar amb una actitud responsable i racional, cosa que connecta directament amb el sentit socioemocional.

Comentaris sobre els sabers essencials i d’ampliació

Després del treball fet a 1r i 2n d’ESO, a 3r d’ESO es considera essencial que l’alumnat reconegui els esdeveniments dependents i independents, així com la seva compatibilitat i també que sigui capaç de diferenciar situacions equiprobables i no equiprobables.

Recursos i activitats

Amaga

Recursos i activitats per treballar sabers concrets

A continuació, es presenten algunes idees sobre recursos i activitats d’aprenentatge que poden contribuir a l’adquisició dels sabers d’aquest bloc.

A. Reconeixement d’esdeveniments dependents i independents, compatibles i incompatibles.[ESS]

A. Reconeixement d’esdeveniments dependents i independents, compatibles i incompatibles.[ESS]

A propòsit del saber #3.EST.PI.A, és important posar exemples diferents a l’alumnat on quedi clara la diferència entre esdeveniments dependents i independents, degut al fet que en el primer cas la dependència modifica la situació inicial en les diferents situacions que es van donant a posteriori.

Matemática para divertirse

Un primer exemple podria ser (tal com proposa Martin Gardner al seu llibre Matemática para divertirse): «Un dau comú (com els que es fan servir en jocs d’atzar) té sis cares, de manera que la probabilitat que n’aparegui alguna és un sobre sis, o 1/6. Suposem que llancem un dau nou vegades. Cadascuna cau amb la cara de l’1 cap amunt. Quina és la probabilitat que la cara de l’1 torni a aparèixer a la tirada següent? És més d’1/6 o continua sent 1/6?».

Si sabem positivament que el dau no està carregat, llavors no importa quantes vegades se’l llanci ni què és el que apareix, la probabilitat del llançament següent continuarà sent d’1/6 per a cadascuna de les sis cares. Un dau no té manera de recordar les tirades anteriors!

Per tant, es tracta d’esdeveniments independents entre si i el que ha passat en el cas anterior no incideix en el següent.

Una situació anàloga seria fer extraccions d’una bossa amb 6 boles numerades de l’1 al 6 en què cada vegada reposem la bola extreta.

Però seria diferent si després de cada extracció no reposem la bola extreta, perquè l’extracció següent quedaria condicionada pel que ha passat en les extraccions anteriors i, per tant, sí que hi hauria dependència.

The Mathematical Recreations of Lewis Carroll

Un altre exemple clàssic i curiós pot ser una de les situacions proposades als Pillow Problems per Lewis Carroll (1895):

Dover Books, New York, 1958  Font: The Mathematical Recreations of Lewis Carroll  Autor: Lewis Carroll
Lewis Carroll. The Mathematical Recreations of Lewis Carroll. Dover Books, New York, 1958

Situació 5: «Una bola continguda en una bossa pot ser blanca o bé negra. S’afegeix a la bossa una segona bola blanca, s’agita la bossa i se n’extreu a l’atzar una bola, que és blanca. Quina probabilitat hi ha ara que en extreure l’altra bola, també sigui blanca?»

Es podria demanar a l’alumnat que fes una primera conjectura per veure què en pensen i després dividir la classe en petits grups per fer l’activitat experimentalment a veure a quin resultat arriben i si s’ajusta a la seva conjectura. Després, es poden agrupar els resultats obtinguts per tots els grups i discutir en gran grup el resultat obtingut.

A continuació, es pot revisar conjuntament el raonament proposat per arribar a la solució de Lewis Carroll.

Carroll en la seva anàlisi de la solució diu: «A primera vista podria semblar que l’estat de la bossa després d’aquestes operacions ha de ser necessàriament idèntic al que tingués abans d’introduir la bola blanca: la probabilitat seria ara idèntica a la probabilitat inicial, és a dir, 1/2. Però això és un error.»

Carroll demostra que en realitat la probabilitat que la bola encara continguda a la bossa sigui blanca és de 2/3.

Pensem en la situació dintre de la bossa i diferenciem la bola blanca (B1) que ja era a la bossa amb la bola blanca (B2) que hem introduït a posteriori.

Després de treure la primera bola blanca hi ha tres situacions possibles totes equiprobables:

Dintre de la bossa Fora de la bossa
B1 B2
B2 B1
N B2

Per tant, la probabilitat d’extreure una segona bola blanca és de ⅔. En aquest cas, el fet d’haver introduït una bola blanca i després haver-ne tret una, sí que modifica la situació inicial i ens canvia les probabilitats de la segona extracció respecte a les probabilitats inicials si no l’haguéssim introduït.

B. Reconeixement esdeveniments no equiprobables.[ESS]

B. Reconeixement esdeveniments no equiprobables.[ESS]

Las probabilidades en la escuela

De vegades reconèixer esdeveniments no equiprobables no és tan senzill, saber #3.EST.PI.B. Ja hem explicat el cas de la cursa de cavalls a 1r d’ESO en què es tiren dos daus i se sumen els resultats per fer avançar el cavall corresponent. També el cas de sortejos per lletra que clarament beneficia els uns o perjudica els altres en funció de la distribució dels valors existents.

Ara veurem un exemple que inicialment sembla molt clar, però que no ho és tant, extret del llibre Las probabilidades en la escuela, de Glaymann i Varga.

Posem en una bossa dues boles grogues i una bola blava. Traiem dues boles a la vegada. És més probable treure dues boles grogues que una bola blava i una de groga?

D’entrada, pot semblar que és més probable treure dues boles grogues, però representem la situació i veurem que no és així, justament és al contrari.

Com podem veure, la probabilitat de treure una bola blava i una de groga és de ⅔ i de treure dues boles grogues és d’⅓.

I què passa si posem tres boles grogues i una bola blava? En aquest cas si ho representem:

podem observar que les probabilitats són iguals de treure 2 boles grogues que una de groga i una de blava.

Es poden seguir proposant situacions semblants, per exemple amb 3 boles grogues i 2 de blaves. Com quedaran les probabilitats ara? Si ho tornem a representar:

com podem comprovar, tenim tres possibles situacions: dues boles grogues, dues boles blaves i una de groga i una de blava. Per tant, tenim una probabilitat del 0,3 de treure dues boles grogues, una probabilitat del 0,1 de treure dues boles blaves i una probabilitat del 0,6 de treure una bola blava i una bola groga.

En aquest cas, la representació és clau per poder calcular les probabilitats associades a cada cas.

Al web de l’NRICH podem trobar una activitat molt semblant: In a box

La bola o la vida

Un altre exemple podria ser presentar una situació en què es demana a l’alumnat que proposi el cas que tingui la màxima probabilitat a favor seu, com per exemple aquesta adaptació del problema titulat «La bola o la vida» de Glaymann i Varga.

Aquesta és la història del senyor que, cansat del seu astròleg i de les seves vanes promeses, decideix fer-lo acomiadar. Però, bon príncep en el fons, li dona una darrera oportunitat. Autoritza l’astròleg a repartir quatre boles, dues de blanques i dues de negres, entre dues urnes. El senyor tria una de les urnes i treu una bola: si és negra l’astròleg és acomiadat, si no, es manté al seu lloc.

Com posarà l’astròleg les boles a les urnes per assegurar la màxima probabilitat de salvar-se?

Nota: S’han de repartir totes les boles i a cada urna hi ha d’haver com a mínim una bola.

Podem deixar l’alumnat que experimenti amb el material i demanar-li que construeixi els diagrames d’arbre que ens donen les diferents situacions per comprovar que la millor opció és col·locar una bola blanca a una de les urnes i la resta a l’altra.

A continuació, es poden plantejar als alumnes dues variants del mateix problema que ens permeten fer generalitzacions de la situació:

  1. I si prenem dues urnes, n boles blanques i n boles negres? Si anomenem pn la probabilitat de salvar-se amb 2 urnes i n boles de cada color, què passa quan n creix?
  2. I si prenem q urnes, n boles blanques i n boles negres?

Fem el nus

Finalment, una activitat molt interessant és la proposada pel Grup Matgi al seu Taller Tema 13: Estadística i probabilitat titulada Fem el nus, que és aconsellable dur a classe en forma de teatralització i fer l’activitat experimentalment:

Keekerik es una terra imaginària en què la gent té un ritu interessant per a les parelles que es volen casar.

Wandalina y Gerik es volen casar, de manera que han d’anar a la casa de la reina Katalana per fer aquest ritu. L’adequació per casar-se dependrà de l’atzar.

La reina els dona la benvinguda i mostra sis cordes idèntiques. La reina dona les cordes a Wandalina, que les subjecta fermament a la mà.

Font: Grup MatGi
Grup MatGi

La reina demana al Gerik que s’hi acosti i li diu que lligui dos dels extrems que sobresurten per damunt de la mà de Wandalina. Després en lliga dos més i, finalment, la darrera parella. Els sis extrems inferiors encara estan per lligar.

Font: Grup MatGi
Grup MatGi

Ara la reina Katalana s’aproxima i fa el darrer pas. Ella no sap quina corda de les que apareixen per sota correspon a les de dalt. En tria dues a l’atzar i les lliga, i fa el mateix amb les altres dues parelles.

Font: Grup MatGi
Grup MatGi

Ara Wandalina té sis cordes a la mà, amb tres nusos per damunt i tres per sota. Quan despleguen les cordes pot passar que:

Font: Grup MatGi
Grup MatGi

A priori quants creieu que tenen més probabilitats de casar-se que de no casar-se? Quants les mateixes de casar-se que de no casar-se? I, finalment, quants més de no casar-se que de casar-se?

El fet de creure que les tres situacions presentades són equiprobables pot portar a error i que la majoria de l’alumnat respongui que amb aquest ritu tenen més probabilitats de no casar-se que de fer-ho. Després de l’experimentació potser una part de l’alumnat pot variar la seva predicció i finalment en fer el raonament que ens porta a calcular la probabilitat teòrica de casar-se s’observa que les situacions no són equiprobables i que, per molt poc, guanya la probabilitat de casar-se, que és de 8/15 i la de no fer-ho de 7/15.

C. Utilització de recursos digitals (fulls de càlcul, calculadores, GeoGebra…) per a la simulació i càlcul de probabilitats. #ALG.PC

C. Utilització de recursos digitals (fulls de càlcul, calculadores, GeoGebra…) per a la simulació i càlcul de probabilitats. #ALG.PC

Una de les oportunitats que ens permeten aprendre a utilitzar la potència dels recursos digitals és fent simulacions de situacions en què intervé l’atzar, saber #3.EST.PI.C. L’ús de les eines digitals pot utilitzar-se com a complement de l’activitat feta experimentalment.

Rectangles aleatoris

Per exemplificar-ho es proposa l’activitat següent, extreta del capítol de simulacions del mateix llibre de Glaymann i Varga que també es pot abordar experimentalment o teòricament: Rectangles aleatoris

Tenim una quadrícula 5 x 5 on els quadres són determinats per parelles (x,y) de nombres naturals (1x6 i 1y6)

Per exemple, donats els punts A i C de coordenades (2,3) i (5,5) respectivament, construïm el rectangle ABCD de diagonal AC.

Es considera així que la tira de 4 xifres 2355 de nombres aleatoris de base sis caracteritza el rectangle ABCD, on A=(2,3) i C=(5,5). Per tant, B=(5,3) i D=(2,5).

Suposem ara que tenim una urna amb 6 boles numerades 1, 2, 3, 4, 5 i 6 i efectuem quatre extraccions amb reposició i construïm els rectangles resultants com a l’exemple. Alternativament, ho podem fer amb quatre tirades d’un dau amb cares numerades de l’1 al 6.

Repte:

  • Quina és la probabilitat que la tira de quatre xifres defineixi un quadrat?
  • Quina és la mitjana dels perímetres dels rectangles?
  • Quina és la mitjana de les àrees dels rectangles?

Donat que cal pensar i discutir quins passos cal fer estaria bé poder treballar en grups petits, per exemple, per parelles.

Inicialment, es pot demanar que conjecturin quins poden ser els resultats d’aquestes preguntes per poder comparar-los amb els resultats finals que s’obtinguin de la simulació.

També en aquesta primera fase es pot fer una experimentació inicial fent diferents tirades per construir diferents rectangles. Aquesta experimentació inicial serà bàsica per després poder treballar amb el full de càlcul. Com a suport es pot donar un full amb diferents quadrícules per veure com es situen els diferents vèrtexs de cada rectangle:

Font: elaboració pròpia
Font: elaboració pròpia
Font: elaboració pròpia

A partir d’aquí podem fer avançar l’activitat a partir de diferents preguntes:

  • Hi ha alguns rectangles especials o degenerats?
  • Què caracteritza un rectangle? I un quadrat?
  • Com podem trobar la distribució per calcular les probabilitats?
  • Como podem calcular les mitjanes dels perímetres i l’àrea?

Podem deixar uns minuts per pensar-hi i començar a organitzar la feina que cal fer.

Es veu ràpidament que apareixen rectangles degenerats que poden ser un segment, com per exemple el cas de la tira 2252 o un únic punt com per exemple la tira 2525.

També que la caracterització dels rectangles ve definida pels seus costats i, en el cas dels quadrats, en la igualtat dels costats.

Una vegada arribats aquí ja podem passar a treballar amb el full de càlcul. Podem deixar que l’alumnat vagi descobrint quines són les funcions del full de càlcul que poden utilitzar per obtenir les dades necessàries.

Es mostra un exemple del resultat de l’activitat feta a classe i es mostren a continuació les funcions utilitzades en el cas de la 2a fila.

Per generar les extraccions aleatòries entre 1 i 6 de la tira de 4 valors podem fer servir la funció =RANDBETWEEN(1;6) per als vèrtexs A i C.

Per mesurar els costats cal calcular el valor absolut de la resta de les coordenades: Costat 1=ABS(B2-D2) i Costat 2=ABS(C2-A2)

Per comprovar si es tracta d’un quadrat només cal mirar si els costats tenen la mateixa longitud amb la funció =F2=G2, que dona com a resultat True o False.

Per calcular el nombre de quadrats que hi ha a la distribució es pot utilitzar la funció =COUNTIF(H:H;TRUE) i per calcular la probabilitat experimental que surti un quadrat, simplement dividir aquest valor pel total d’elements de la simulació, que en aquest cas era de 250.

Per calcular les mitjanes del perímetre i l’àrea primer cal calcular el perímetre i l’àrea de cada rectangle i després amb la funció =AVERAGE(I:I) i =AVERAGE(J:J).

Font: elaboració pròpia.
Font: elaboració pròpia.

Cal ser conscients que tenim una primera aproximació generada a partir de pocs valors.

Un segon pas podria ser aglutinar els resultats dels diferents grups per obtenir una distribució amb molts més valors i veure quins resultats obtenim.

Finalment, podem consultar el desenvolupament teòric de l’activitat, extret del taller de probabilitats Actividades de probabilidad a través de la obra de Tamás Varga que va desenvolupar el Grup Cúbic a les 21 JAEM de Santander.

La resolució des d’un punt de vista teòric pot fer-se pensant en la relació entre les posicions dels diferents vèrtexs i els rectangles que es poden obtenir, independentment de la posició ocupada (bases i altures).

A la taula de doble entrada següent es pot observar la distribució de la longitud de les diferents bases que es poden obtenir (és equivalent per a les altures):

P(b=0)=636=318

P(b=1)=1036=518

P(b=2)=836=418

P(b=3)=636=318

P(b=4)=436=218

P(b=5)=236=118

Per tant, s’obté un quadrat quan la base i l’altura del rectangle són iguals.

P(Quadrat)=i=05P(Quadrat de costat i )

P(Quadrat)=(318)2+(518)2+(418)2+(318)2+(218)2+(118)2=643240,1975

Per trobar la mitjana dels perímetres cal observar primer quins perímetres podem obtenir a partir de les longituds de la base i l’altura dels diferents rectangles.

A la taula de doble entrada següent es poden veure els diferents perímetres que es poden obtenir.

Per tant, podem obtenir rectangles de perímetres 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 i 20 u.

Calcularem l’esperança matemàtica com el valor mitjà que pot prendre la variable aleatòria perímetre y que s’obté sumant el producte dels diferents valors que pot prendre la variable per la seva probabilitat.

E(àrea)=P(àrea)àrea)=

P(àrea0)0+P(àrea1)1+P(àrea2)2++P(àrea20)20+P(àrea25)25

Perímetre Probabilitat P(perímetre)perímetre
0 318318=9324 93240=0
2 2318518=30324 303242=60324
4 2318418+518518=49324 493244=196324
6 2(318318+518418)=58324 583246=348324
8 2(318218+318518)+418418=58324 583248=464324
10 2(318118+218518+318418)=50324 5032410=500324
12 2(518118+218418)+318318=35324 3532412=420324
14 2(118418+218318)=20324 2032414=280324
16 2318118+218218=10324 1032416=160324
18 2218118=4324 432418=72324
20 118118=1324 132420=20324
Esperança matemàtica E(X) 2520324≃=7,78

De forma anàloga, calcularem la mitjana de les àrees dels rectangles obtingudes en la simulació.

Cal veure primer quines àrees podem obtenir a partir de les longituds de la base i l’altura dels diferents rectangles. A la taula de doble entrada següent es mostren totes les opcions:

Podem obtenir rectangles d’àrees 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 15, 16, 20 i 25 u2.

Calcularem l’esperança matemàtica com el valor mitjà que pot prendre la variable aleatòria àrea i que s’obté sumant el producte dels diferents valors que pot prendre la variable per la seva probabilitat.

.E(perímetre)=P(perímetre)perímetre=

P(perímetre0)0+P(perímetre2)2++P(perímetre18)18+P(perímetre20)20

àrea Probabilitat P(àrea)àrea
0 318(318+2518+2418++2318+2218+2118=99324 993240=0
1 518518=25324 253241=25324
2 2518418=40324 403242=80324
3 2518318=30324 303243=90324
4 2518218+418418=36324 363244=144324
5 2118518=10324 103245=50324
6 2418318=24324 243246=144324
8 2418218=16324 163248=128324
9 318318=9324 93249=81324
10 2118418=8324 832410=80324
12 2218318=12324 1232412=144324
15 2118318=6324 632415=90324
16 218218=4324 432416=64324
20 2218118=4324 432420=80324
25 118118=1324 132425=25324
Esperança matemàtica E(X) 1225324≃=3,78

Com a tancament de l’activitat, podem contrastar les conjectures inicials fetes amb els resultats experimentals obtinguts en la simulació i les probabilitats teòriques.

Podem trobar també una simulació de l’activitat Rectangles aleatoris feta per Manel Martínez amb GeoGebra o a Snap!, Varga-quadricula. En aquest cas, com que es tracta d’una construcció força més complexa s’utilitzarà el recurs digital per generar les dades que després es faran servir per finalitzar l’activitat.

Font: Quadrats Tomas Varga  Autor: Manel Martínez i Pascual
Manel Martínez i Pascual. Quadrats Tomas Varga

D. Càlcul de probabilitats en casos donats utilitzant tècniques de recompte.#NUM.CO

D. Càlcul de probabilitats en casos donats utilitzant tècniques de recompte.#NUM.CO

A 3r d’ESO podem trobar moltes activitats per exemplificar el càlcul de probabilitats en casos donats utilitzant tècniques de recompte, saber #3.EST.PI.D.

Un exemple podria ser l’extret de l’NRICH titulat Six times five en què es demana quants nombres de 6 xifres hi ha que no contenen el 5.

Podem ajudar l’alumnat a avançar amb diferents preguntes: Quants números de sis xifres hi ha?

Quantes opcions tenim per al primer dígit? Quantes opcions tenim per al segon dígit?…

Un altre exemple seria comptar el nombre de matrícules existents en el sistema de matriculació actual de vehicles en què s’utilitzen 3 lletres (no s’utilitzen les vocals ni la Q ni la Ñ) i nombres de 4 xifres.

A continuació es podria demanar el nombre de matrícules que compleixen una determinada característica o propietat: Totes les xifres iguals, nombres capicua, xifres consecutives, lletres consecutives, etc.

E. Coneixement i valoració de l’origen de la teoria de probabilitat com, per exemple, les cartes de Fermat i Laplace (cartes 1494)

E. Coneixement i valoració de l’origen de la teoria de probabilitat com, per exemple, les cartes de Fermat i Laplace (cartes 1494)

El problema del repartiment d’una aposta.

És interessant veure les dificultats que es van trobar els matemàtics al principi de la teoria de la probabilitat, saber #3.EST.PI.E. Una situació que pot il·lustrar la situació és El problema del repartiment d’una aposta.

Segons l’article de Juan Antonio Garcia Cruz, Historia de un problema: El reparto de la apuesta de la revista SUMA, 33, pàg. 25-36 (2000) els primers que van abordar el problema van ser Luca Pacioli el 1494, Girolamo Cardano el 1539 i Niccolo Tartaglia el 1556. Cardano va ser el primer que va iniciar el camí a la resolució del problema tot i que no el va acabar.

El 1654 Pascal va escriure al seu amic Fermat preocupat per un problema de daus que no sabia solucionar i una partida deixada a mitges que no sabia com acabar.

Per conèixer el valor del repartiment, quan participen dos jugadors en tres tirades i cadascun posa 32 monedes a l’aposta, trobem la transcripció de la Carta de Pascal a Fermat, en data dimecres 29 de juliol de 1654 (Smith, 1959).

«Suposem que el primer de tots dos té 2 punts i l’altre 1 punt. Si, ara, tornen a llançar el dau, les possibilitats són tals que si el primer guanya, guanyarà el total de monedes a l’aposta, és a dir 64. Però si és l’altre el que guanya, estaran 2 a 2 i, en conseqüència, si desitgen acabar o interrompre el joc, cadascú prendrà la seva aposta, és a dir 32 monedes.

Per tant, Senyor, s’ha de considerar que, si el primer guanya, li pertanyeran 64 monedes i, si perd, aleshores només li pertanyen 32 monedes. Si no volen jugar aquest punt, i volen separar-se, el primer podria argumentar “Tinc segures 32 monedes, doncs fins i tot si perdo les rebré. Les 32 restants, potser les guanyo o potser no, el risc és el mateix. Per tant, dividim aquestes 32 restants per la meitat i doneu-me, a més, les 32 que tinc segures.»

En la solució de Pascal el repartiment es fa a 3:1, per tant, el primer tindrà 48 monedes i el segon en tindrà 16.

La resposta de Fermat a Pascal s’ha perdut, però, afortunadament, es conserva la resta de la correspondència. Per ella sabem que Fermat va respondre a Pascal amb un altre mètode per resoldre el problema. En una carta datada el 24 d’agost del 1654, Pascal critica la solució aportada per Fermat, un mètode bo només en casos aïllats però no vàlid sempre.

Seria sempre vàlid repartir-se els diners a mitges?

Suposem que al primer jugador li falten dos encerts per guanyar i al segon jugador li’n falten tres i que el joc finalitzarà en 4 tirades. Si el joc es fa amb una moneda de dues cares (cara a i b) i es fan 4 llançaments, quantes combinacions hi ha? Tenint en compte que, si hi ha 2 cares, guanya el primer jugador donat que el joc està començat i sols si hi ha 3 cares «b», guanya el segon jugador. Com haurien de repartir-se els diners?

Fermat proposa una taula amb totes les possibilitats de les 4 tirades i en quins casos guanyaria cadascun:

Font: SUMA-33  Autor: Juan Antonio García Cruz
Juan Antonio García Cruz. SUMA-33

Com es pot observar, el jugador 1 guanyaria en 11 dels 16 casos i el jugador 2, només en 5. Per tant, el repartiment hauria de ser 11:5.

Pascal fa una objecció al mètode proposat per Fermat: «No és necessari, quan al primer li falten dos encerts per guanyar, haver de jugar quatre tirades perquè podrien ser dues, tres o potser quatre».

«Què passarà si hi participen tres jugadors, el joc consisteix en 3 llançaments i el joc s’interromp i faltarà un llançament perquè guanyi el primer, i dos per a cadascun dels restants?»

Font: SUMA-33  Autor: Juan Antonio García Cruz
Juan Antonio García Cruz. SUMA-33

«Com que al primer li falta un llançament, totes les formes en què hi hagi una a li són favorables. N’hi ha 19 així. Com que al segon li falten dos llançaments, totes les formes en què hi hagi dues b, li són favorables. N’hi ha 7 així. Com que al tercer li falten dos llançaments, totes les formes en què hi hagi dues c li són favorables. N’hi ha 7 així. Si concloem que hem de fer el repartiment d’acord amb la proporció 19:7:7, cometrem llavors un seriós error i dubtaria que fes tal cosa.»

Després d’una àmplia correspondència, Fermat va refinar el mètode basat en les combinacions fins a superar els obstacles proposats per Pascal. Al final Pascal va reconèixer la validesa i la generalitat del mètode de Fermat.

Finalment, va ser Christian Huygens el 1957 qui dona una solució general i definitiva introduint el concepte d’esperança matemàtica.

Al web de l’xtec, podeu trobar la proposta d’una situació d’aprenentatge per a 3r o 4t d’ESO titulada La correspondència entre Pascal i Fermat i el problema dels punts (1654).

F. Interpretació racional i equilibrada de situacions on intervé l’atzar. #SOE

F. Interpretació racional i equilibrada de situacions on intervé l’atzar. #SOE

Encabezado 2

A propòsit del saber #3.EST.PI.F, a 1r d’ESO ja es va proposar el vídeo del professor José Luís Muñoz de Madrid, en què visualitzava amb grans d’arròs que guanyar la loteria de Nadal correspondria a encertar 1 gra d’arròs pintat entre 100.000 grans blancs, aproximadament 2,7 kg d’arròs.

Proposem ara fer una ampliació d’aquesta situació analitzant els premis que es donen a La Grossa de Cap d’Any i la probabilitat d’aconseguir cada premi, tenint en compte la normativa publicada al seu web

Cal destacar que en el cas de Loteries de Catalunya el 100% dels beneficis van destinats al Fons per a la Prosperitat i la Cohesió Social de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és desenvolupar accions i programes socials per als col·lectius més desfavorits de la societat catalana. Es pot consultar al web el detall del repartiment d’aquests beneficis.

A La Grossa de Cap d’Any es posen a la venda 100.000 números (del 00000 al 99999), amb un total de 40 sèries o bitllets per número. El preu per bitllet de La Grossa de Cap d’Any és de 10 €.

Hi ha 5 grans premis. La Grossa, el primer premi, amb un import de 200.000 € per bitllet. El segon premi, 65.000 € per bitllet; el tercer, 30.000 € per bitllet; hi ha dos quarts premis, 10.000 € per bitllet; i, finalment, tres cinquens premis de 5.000 € per bitllet.

Es fan 8 extraccions:

  • 1a, 2a i 3a extraccions, corresponents als 5ns premis.
  • 4a i 5a extraccions, corresponents als 4ts premis.
  • 6a extracció, corresponent al 3r premi.
  • 7a extracció, corresponent al 2n premi.
  • 8a extracció, corresponent al 1r premi.

Aquests 8 números guanyadors seran diferents. En el cas que algun dels números de cinc (5) xifres extrets estigui repetit, es considerarà que correspon a la categoria de premi més alt i s’efectuarà una nova extracció per determinar el/s número/s guanyador/s de la/les categoria/es de premi/s inferior/s.

També es donen premis més petits als números anterior i posterior de cadascun d’aquests vuit premis, als números en què les 4, 3 i 2 darreres xifres coincideixen amb aquests vuit premis i amb el número que coincideix amb la darrera xifra del 1r premi. No s’acumulen diferents premis corresponents a un mateix número guanyador, excepte que correspongui a diferents categories de premis.

Podem trobar una taula amb les diferents categories de premis, les coincidències, el nombre de bitllets guanyadors en cada cas, el premi per bitllet i la probabilitat de guanyar, de la qual es reprodueix només la part de la taula corresponent a La Grossa de Cap d’Any 1r premi.

Loteries de Catalunya
Loteries de Catalunya

Tal com comenta Claudi Alsina en una entrevista a radioteca.cat el 2016 referida a La Grossa de Cap d’Any:

La matemàtica l’única cosa que fa és preveure les poques possibilitats que tenim de guanyar i, per tant, és la nostra intenció decidir si volem jugar o no, que en el cas de La Grossa de Cap d’Any jo diria que el que sí que és segur que guanyem és l’aportació d’uns diners que són ben aplicats per a problemes socials...

També proposa geometritzar la situació per visualitzar-ho (que s’ha actualitzat per tal que correspongui a les condicions del sorteig actual): «Imaginem que tenim marcat a terra un rectangle de dos metres per cinc metres, és a dir, 200 centímetres per 500 centímetres, i que el tenim quadriculat amb quadradets d’un centímetre quadrat. Hi haurà 100.000 d’aquests quadradets. Tirarem un cigró sobre aquest terra de dos per cinc metres. Bé, la probabilitat de guanyar és que el cigró vagi a parar a un d’aquests 100.000 quadradets que tindríem.»

A classe es podria analitzar com funciona el sorteig de La Grossa de Cap d’Any i analitzar la taula completa repartida en petits grups, raonant com es calculen aquestes probabilitats. També es podria revisar com es reparteixen els beneficis que es generen en diferents programes socials.

Falsos positivos

Un altre exemple en què la probabilitat té un paper molt important és en el cas de la fiabilitat d’una prova mèdica. En aquest cas, podem trobar un article molt interessant titulat Falsos positivos, o la importancia de comprender la información publicat per Raül Ibáñez a Cuaderno de Cultura Científica.

L’article engega a partir de la situació presentada en el llibre El hombre anúmerico de John Allen Paulos:

Suposem que hi ha una prova mèdica per detectar si una persona pateix una determinada malaltia (per exemple, càncer), la fiabilitat de la qual és del 98%, i que aquesta malaltia la pateixen 1 de cada 200 persones. Un dia ens fem aquesta prova i ens dona positiva… fins a quin punt ens hem de preocupar? Quina probabilitat hi ha que tinguem aquesta malaltia?

 En l’article se centra l’atenció en la Incidència de la malaltia i la Fiabilitat de la prova:

Incidència de la malaltia: 1 de cada 200 persones.

Fiabilitat de la prova: Probabilitat que, donada una persona que està malalta, la prova doni positiva que en el cas presentat és d’un 0,98, i per tant d’un 0,02 que doni negativa, tot i que la persona estigui malalta.

En l’exemple mostrat es considera que la prova és simètrica i, per tant, la probabilitat, de donar un fals positiu també és del 0,02 (no sempre és així).

Per poder entendre la situació sense entrar en probabilitats condicionades i fent un raonament més intuïtiu, se suposa que es duen a terme 10.000 proves mèdiques i es crea una taula de contingència amb els valors següents:

  • Si suposem una incidència de la malaltia d’1 de cada 200 persones és d’esperar que hi hagi unes 50 persones malaltes entre les 10.000 que s’han fet les proves, i per tant 9.950 de sanes.
  • De les 50 persones que estan malaltes la prova serà positiva amb una probabilitat del 0,98 i, per tant, donaran positives en el cas de 49 persones i hi haurà 1 persona malalta que donarà negatiu.
  • Per altra banda, de les 9.950 persones sanes, la prova donarà un fals positiu amb una probabilitat del 0,02 i, per tant, serà el cas de 199 persones i la resta donarà negatiu.

Resumim la informació en la taula de contingència següent:

Malalta Sana Total
Prova + 49 199 248
Prova - 1 9751 9752
Total 50 9950 10000

Per tant, la probabilitat d’estar realment malalt sabent que la prova ha donat positiu és de 49/248, cosa que és aproximadament d’un 0,2 o 20% i, en canvi, la probabilitat d’estar sa sabent que la prova ha donat positiu, és a dir un fals positiu, és aproximadament del 0,8 o 80%.

Per altra banda, la probabilitat que doni un fals negatiu, és a dir sabent que una persona està malalta doni negatiu, seria d’un 1/9752, que és aproximadament una probabilitat d’un 0,0001 o 0,01%.

Per tant, és important entendre el concepte de fals positiu per comprendre la situació i poder prendre decisions. Moltes vegades quan es dona positiu en una prova, es fa una segona prova amb més fiabilitat per corroborar resultats.

Es pot posar l’exemple quan, en un test d’alcoholèmia, en què es mesura la taxa d’alcohol en sang, es dona positiu (cosa que vol dir més de 0,25 mg/l en aire expirat), es fa una segona prova amb un etilòmetre de precisió que té un grau de fiabilitat més alt, i es repeteix la prova al cap de 10 minuts si torna a donar positiu. Si finalment no s’està d’acord amb el resultat, es pot demanar una anàlisi clínica, d’orina o de sang, per corroborar definitivament els resultats.

Per visualitzar-ho, es pot fer servir el Pachinkogram de la Universitat d’Auckland. En l’exemple es pot veure la representació d’una malaltia amb una incidència en 1 de cada 100 persones i una fiabilitat de la prova del 98% simètrica.

Font: Pachinkogram: Conditional Probabilities Visualisation  Autors: Departament d’Estadística de la Universitat d’Auckland
Departament d’Estadística de la Universitat d’Auckland. Pachinkogram: Conditional Probabilities Visualisation