Consideracions generals
A 4t d’ESO, introduïm el concepte de correlació com a eina estadística. Això permet a l’alumnat entendre la relació entre dues variables. Aquesta noció contribueix a millorar les seves competències en anàlisi de dades, ja que facilita la identificació de patrons i tendències en contextos reals. Mitjançant activitats pràctiques com l’ús de gràfics de dispersió i el càlcul del coeficient de correlació, l’alumnat pot aprofundir en la interpretació d’informació estadística, valorant la força i la direcció de la relació entre variable i potenciar el pensament crític i l’ús rigorós de l’estadística en la presa de decisions i resolució de problemes.
Cal tenir en compte que l’ensenyament del concepte de correlació pot comportar alguns problemes com la influència de les creences prèvies, que pot esbiaixar la percepció de la relació entre variables. A més, sovint no es consideren els efectes de terceres variables que podrien explicar la relació observada o un altre error comú és confondre correlació amb causalitat, atribuint-hi una relació de causa-efecte en què només hi ha una associació estadística. La manca d’apreciació de la correlació negativa, així com interpretar-la de manera determinista o funcional, també pot limitar una anàlisi adequada, ja que no es tenen en compte les variacions i els contextos més amplis. Aquests reptes posen de manifest la importància d’una formació crítica en l’ús i la interpretació de la correlació que no hem de deixar de treballar a classe.
Segons Batanero i Godino (2001), s’han identificat dificultats significatives a l’hora d’estimar el coeficient de correlació a partir de representacions diferents del diagrama de dispersió, com ara les representacions verbals, tabulars o numèriques. Això posa de manifest la necessitat de treballar amb múltiples formats de representació de l’associació estadística, ja que cada un d’ells ofereix una perspectiva única i complementària que facilita una comprensió més profunda del concepte. A més, els autors assenyalen que l’alumnat sovint té problemes per diferenciar la variable independent de la variable dependent en el càlcul de la recta de regressió, un aspecte fonamental per interpretar correctament els models estadístics. Aquestes observacions subratllen la importància de fomentar un enfocament integrador i contextualitzat en l’ensenyament de l’estadística per superar aquestes dificultats.
En aquest curs es treballa la part formal de la combinatòria, cosa que permet abordar situacions més complexes en el recompte de casos i aprofitar-ho per al càlcul de probabilitats. Per altra banda, es treballen situacions contextualitzades que requereixen la presa de decisions fonamentades i l’ús del sentit crític en la valoració de les conseqüències i dels riscos que comporta l’atzar.