Consideracions generals
A Análisis de datos y su didáctica (Batanero & Godino, 2001a), els autors fan una revisió molt interessant de les quatre fases d᾽un estudi estadístic: el plantejament del problema, la decisió sobre les dades a recollir, la recollida i l᾽anàlisi de dades i l᾽obtenció de conclusions en relació amb el problema plantejat.
En destacar que el raonament estadístic és una eina per a la resolució de problemes i no un fi en si mateix, els autors del llibre posen èmfasi en una qüestió fonamental: sovint es dona massa importància a la part matemàtica de l᾽estadística (reducció, anàlisi i interpretació de dades), mentre que s᾽omet la reflexió inicial i final sobre el problema original.
Cal tenir en compte que, tot i que els sabers essencials d᾽inferència i distribució pertanyen a la fase de recollida de dades, no hem de deixar de banda la importància de les altres fases de l᾽estudi estadístic per donar sentit al que fa l᾽alumnat i, per tant, al seu aprenentatge.
Per altra banda, a 2n d᾽ESO, continuarem treballant els gràfics, però amb un enfocament més avançat per ajudar els estudiants a llegir lluny del que els gràfics mostren explícitament. Això implica anar més enllà de la simple interpretació de dades visuals i començar a analitzar tendències, anomalies i relacions entre variables en contextos diferents dels que s᾽han treballat a 1r i cada cop més complexos.
A més, introduirem la dispersió de dades com un element clau per comprendre millor la variabilitat de la informació representada gràficament. L᾽alumnat aprendrà a calcular i interpretar mesures de dispersió com el rang, que permet veure la diferència entre el valor màxim i el mínim d᾽un conjunt de dades, i la desviació mitjana, que ajuda a entendre com estan de dispersos els valors respecte a la mitjana. Aquestes eines els permetran no només descriure la distribució d᾽un conjunt de dades, sinó també comparar conjunts diferents i extreure conclusions més precises sobre la seva variabilitat.
Respecte al treball de predictibilitat i incertesa, s᾽avança en la predicció i l᾽anàlisi dels resultats dels experiments aleatoris. També s᾽inicia l᾽estudi de les probabilitats d᾽esdeveniments compostos equiprobables tenint en compte la proporcionalitat.
Per tal de valorar l᾽aportació dels jocs d᾽atzar en l᾽evolució i el desenvolupament de la teoria de la probabilitat, es revisaran problemes clàssics que van ser claus en la seva època.