Blocs de competències: processos matemàtics i gestió socioemocional

El conjunt de sabers que constitueixen el sentit numèric, com tots els altres sentits, s’ha de relacionar amb el conjunt de competències del currículum. Sense un coneixement dels sabers, difícilment es poden desenvolupar els processos per avançar en l’assoliment de les competències i, d’altra banda, la manera com s’introdueixen, es construeixen i s’utilitzen els sabers és clau per dur a terme un treball competencial.

Així doncs, tots els sabers poden contribuir a desenvolupar qualsevol competència si es treballen en activitats adequades. Igualment, un saber pot contribuir a desenvolupar diverses competències.

Es presenta la relació entre els sentits i les competències específiques a través dels processos: resolució de problemes (competències específiques CE 1 i CE 2); raonament i prova (competències específiques CE 3 i CE 4); connexions, en què distingim les internes (competència específica CE 5) i les externes (competència específica CE 6); comunicació i representació (competència específica CE 7), i gestió socioemocional (competències específiques CE 8 i CE 9).

Aquesta relació, pel que fa al sentit numèric, es concreta, en el marc d’aquest exemple, de la manera que es descriu en els apartats següents, tot i que poden existir altres anàlisis igualment vàlides.

Resolució de problemes (CE 1 i CE 2)

Resolució de problemes (CE 1 i CE 2)

El sentit numèric és bàsic en la resolució de problemes. L’ús de diferents estratègies en la utilització dels nombres permet interpretar i resoldre les situacions plantejades a l’aula relacionades amb les mateixes matemàtiques i amb l’entorn. La comprensió dels nombres, de les relacions entre ells i del sentit de les operacions té un paper clau en la resolució de molts problemes matemàtics. En particular, a 2n d’ESO, es comença a treballar l’educació financera i la resolució de problemes senzills contextualitzats en aquest camp. El sentit numèric proporciona, doncs, moltes possibilitats per desenvolupar les competències específiques CE 1 i CE 2 vinculades a la resolució de problemes.

Sabers

A tall d’exemple, alguns sabers d’aquest sentit que poden ajudar a reforçar la resolució de problemes són, entre d’altres:

  • El saber #2.NUM.CO.A se centra en la resolució de problemes entorn de recomptes sistemàtics emprant estratègies i eines adequades, sovint vinculades a la representació.
  • Els sabers #2.NUM.QU.D i #2.NUM.SO.D posen l’atenció en problemes contextualitzats en els quals calgui emprar enters i fraccions. Contribueixen clarament al desenvolupament de la competència específica CE 1.
  • El saber #2.NUM.SO.E es focalitza en la interpretació i validació de resultats en problemes contextualitzats, per això contribueix de ple al desenvolupament de la competència CE 2.
  • El saber #2.NUM.RP.C destaca la resolució de problemes de proporcionalitat directa que tenen un camp ampli d’aplicacions contextualitzades.
  • El saber #2.NUM.EF.B subratlla la resolució de problemes en contextos financers senzills, un àmbit contextual que, fins aquest moment, almenys de manera sistemàtica, no s’havia treballat.

Recursos

Alguns dels recursos esmentats per treballar diferents sabers del sentit numèric fan referència directa al procés de resolució de problemes i poden contribuir al desenvolupament de les competències específiques CE 1 i CE2. Per exemple:

  • A propòsit del saber #2.NUM.SO.D, es presenta un problema de fraccions extret d’un tuit de Lola Morales que té un enunciat molt gràfic (que quasi es podria plantejar experimentalment i que pot ser resolt de maneres diverses), que estableix connexions amb el sentit de la mesura i que pot generar un bonic debat matemàtic a l’aula. Una activitat excel·lent per contribuir a desenvolupar les competències CE 1 i CE 2.
  • El problema Fair Shares? de NRICH, que és una continuació del problema Peaches today, Peaches tomorrow… (citat a propòsit del saber #2.NUM.SO.D), proposa tres reptes sobre el repartiment d’una quantitat de diners entre diverses persones, en què cadascuna rep una quantitat fixa i una fracció de la resta que queda per repartir. Es tracta d’un tipus de problemes que fan pensar molt, permeten fer conjectures, requereixen un raonament sistemàtic, inclouen un element de sorpresa i conviden a l’argumentació.
  • Els problemes Anem a fer llimonada i Mixing Lemonade (referenciats a propòsit del saber #2.NUM.RP.A) són bons problemes, amb un context proper a l’alumnat, que permeten aplicar idees de fraccions i proporcions i que poden contribuir al desenvolupament de les competències CE 1 i CE 2.
  • El bloc d’educació financera també permet treballar problemes interessants en context. A propòsit del saber #2.NUM.EF.A, s’esmenten problemes contextualitzats de descomptes i augments percentuals i s’apunta el fet que es poden plantejar aquest tipus de problemes de forma vivencial, a partir de preus de botigues o de salaris, per exemple. Són bones oportunitats per contribuir a desenvolupar el procés de resolució de problemes i les competències específiques CE 1 i CE 2.

Resolució de problemes basats en recomptes sistemàtics mitjançant la identificació i selecció d’una estratègia adequada com ara diagrames d’arbre, taules o altres eines visuals.

Significat i ús dels nombres racionals en contextos diversos. Tria de la representació adequada a cada situació (enter, fracció, decimal, percentatge…).

Representació i ús de les fraccions en diferents civilitzacions (per exemple l’egípcia, l’índia, la grega …).

Construcció geomètrica de nombres racionals mitjançant el teorema de Tales.

Ús de fraccions (com a divisió, com a operador i com a raó) per resoldre problemes en contextos diversos.

Consolidació de l’ús de l’error absolut i relatiu en l’aproximació amb nombres decimals.

Ús de potències de base racional i exponent enter.

Revisió i consolidació de les relacions inverses entre les operacions aritmètiques.

Aplicació de les operacions amb nombre racionals..

Reconeixement, aplicació i interpretació del càlcul amb potències i les seves propietats (amb base entera o racional i exponent natural o zero), en diferents situacions i contextos.

Resolució de problemes d’aplicació i interpretació de nombres racionals en diferents contextos.

Interpretació i validació dels resultats obtinguts en un problema i en un context determinat. Recerca d’alternatives en cas que no siguin coherents.

Aplicació d’estratègies de càlcul mental amb nombres enters, decimals i fraccions senzilles. Aproximació de resultats.

Comparació i ordenació de fraccions, decimals i percentatges. Ús de la recta numèrica.

Càlcul de percentatges i de proporcions utilitzant diferents estratègies.

Relació de la proporcionalitat directa amb la funció lineal.

Resolució de problemes de proporcionalitat directa i repartiments proporcionals directes en diferents situacions i contextos .

Interpretació de la informació numèrica en contextos financers senzills. Augments i disminucions percentuals de preus. Càlcul de l’IVA, retenció de l’IRPF.

Utilització del full de càlcul en la resolució de problemes en contextos financers senzills.

Raonament i prova (CE 3 i CE 4)

Raonament i prova (CE 3 i CE 4)

L᾽argumentació basada en les propietats dels nombres i els raonaments numèrics no només desenvolupa la capacitat

L’argumentació basada en les propietats dels nombres i els raonaments numèrics desenvolupa la capacitat de raonar i argumentar, de fer i fer-se preguntes, d’admetre que l’error forma part del procés i d’adonar-se que la resolució d’un repte és un pas per continuar resolent més situacions. Aquest procés inclou la formulació de conjectures, el qüestionament constant i l’anàlisi i millora d’estratègies. Les competències específiques CE 3 i CE 4 fan referència a aquest procés. En particular la competència específica CE 4 se centra especialment en el pensament computacional.

Sabers

A tall d’exemple, alguns sabers d’aquest sentit que poden ajudar a reforçar el raonament són, entre altres:

  • Els sabers #2.NUM.CO.A, #2.NUM.QU.D, #2.NUM.SO.D i #2.NUM.SO.E, que fan referència a la resolució de problemes, contribueixen també al desenvolupament de la capacitat de raonament i, per tant, de la competència CE 3.
  • El saber #2.NUM.SO.F, que s’identifica com a essencial, comporta el raonament entorn de les estratègies de càlcul mental exacte o aproximat.
  • El sabers #2.NUM.RP.A i #2.NUM.RP.C destaquen l’aplicació del raonament proporcional en diversos contextos.
  • El saber #2.NUM.EF.A convida al raonament entorn de la informació financera, aspecte rellevant en la vida quotidiana de moltes persones.
  • El saber #2.NUM.EF.B subratlla la utilització del full de càlcul en contextos financers. En aquest sentit, contribueix al pensament computacional i al desenvolupament de la competència CE 4.

Recursos

Molts dels recursos esmentats per treballar diferents sabers fan referència directa al procés de raonament i prova. Per exemple:

  • L’activitat Els primers nombres cúbics (citada a propòsit del saber #2.NUM.SO.C) presenta petites investigacions molt interessants que conviden al raonament i l’argumentació i que contribueixen al desenvolupament de la competència específica CE 3.
  • L’activitat Per què ens agrada el Median? (citada a propòsit del saber #2.NUM.SO.C) planteja a l’alumnat la cerca de patrons mitjançant el raonament sobre els resultats obtinguts en diferents casos concrets. És interessant convidar l’alumnat a argumentar les seves descobertes.
  • L’activitat El problema del testament del Nabab (comentada a propòsit del saber #2.NUM.SO.D), està centrada en la resolució d’un problema antic de repartiment d’una quantitat de diamants. D’entrada pot semblar que hi faltin dades, però realment es pot resoldre a través de raonaments numèrics i la solució es pot interpretar visualment a partir del fet que els nombres quadrats es poden descompondre en dos nombres triangulars consecutius. Som davant d’una activitat que pot contribuir al desenvolupament de la competència CE 3 i que, alhora, mostra una bona connexió interna amb geometria, i, per tant, contribueix a desenvolupar també la competència CE 6.
  • L’activitat Estimació (II) Existeixen els problemes d’estimació? (citada a propòsit del saber #2.NUM.SO.F) destaca una habilitat de raonament numèric que s’utilitza sovint en les accions quotidianes i que té poca presència a les classes de matemàtiques: el càlcul mental estimatiu sobre situacions contextualitzades. Aquestes activitats conviden a raonar i a argumentar les respostes, de manera que contribueixen al desenvolupament de la competència CE 3.

Resolució de problemes basats en recomptes sistemàtics mitjançant la identificació i selecció d’una estratègia adequada com ara diagrames d’arbre, taules o altres eines visuals.

Significat i ús dels nombres racionals en contextos diversos. Tria de la representació adequada a cada situació (enter, fracció, decimal, percentatge…).

Representació i ús de les fraccions en diferents civilitzacions (per exemple l’egípcia, l’índia, la grega …).

Construcció geomètrica de nombres racionals mitjançant el teorema de Tales.

Ús de fraccions (com a divisió, com a operador i com a raó) per resoldre problemes en contextos diversos.

Consolidació de l’ús de l’error absolut i relatiu en l’aproximació amb nombres decimals.

Ús de potències de base racional i exponent enter.

Revisió i consolidació de les relacions inverses entre les operacions aritmètiques.

Aplicació de les operacions amb nombre racionals..

Reconeixement, aplicació i interpretació del càlcul amb potències i les seves propietats (amb base entera o racional i exponent natural o zero), en diferents situacions i contextos.

Resolució de problemes d’aplicació i interpretació de nombres racionals en diferents contextos.

Interpretació i validació dels resultats obtinguts en un problema i en un context determinat. Recerca d’alternatives en cas que no siguin coherents.

Aplicació d’estratègies de càlcul mental amb nombres enters, decimals i fraccions senzilles. Aproximació de resultats.

Comparació i ordenació de fraccions, decimals i percentatges. Ús de la recta numèrica.

Càlcul de percentatges i de proporcions utilitzant diferents estratègies.

Relació de la proporcionalitat directa amb la funció lineal.

Resolució de problemes de proporcionalitat directa i repartiments proporcionals directes en diferents situacions i contextos .

Interpretació de la informació numèrica en contextos financers senzills. Augments i disminucions percentuals de preus. Càlcul de l’IVA, retenció de l’IRPF.

Utilització del full de càlcul en la resolució de problemes en contextos financers senzills.

Connexions amb altres parts de la matemàtica (CE 5)

Connexions amb altres parts de la matemàtica (CE 5)

El sentit numèric és la base per a la resta de sentits de la matemàtica. Ajuda a assolir els sabers bàsics de l’àlgebra, la mesura, l’espai, l’estadística i la probabilitat. Les connexions internes estan especialment associades a la competència específica 5, que promou una comprensió més profunda i integrada de les idees matemàtiques. La connectivitat interna del coneixement matemàtic és un dels aspectes més bonics de la nostra disciplina i seria desitjable que els alumnes l’anessin descobrint i apreciant al llarg dels seus estudis.

Sabers

A tall d᾽exemple, alguns sabers d᾽aquest sentit que poden ajudar a reforçar les connexions internes són, entre

A tall d’exemple, alguns sabers d’aquest sentit que poden ajudar a reforçar les connexions internes són, entre altres:

  • El saber #2.NUM.QU.C, a través de la construcció geomètrica de nombres racionals mitjançant el teorema de Tales, connecta el sentit numèric i el sentit geomètric. La mateixa representació de nombres racionals mitjançant la longitud de segments consolida aquesta connexió.
  • El saber #2.NUM.QU.E, a partir del treball entorn de l’error absolut i relatiu en l’aproximació amb nombres decimals, connecta el sentit numèric amb el sentit de la mesura.
  • El saber #2.NUM.RP.B destaca una connexió conceptualment molt rellevant: la relació entre la proporcionalitat directa i la funció lineal, que enriqueix el significat dels dos conceptes i contribueix a teixir la competència CE 5.
  • El saber #2.NUM.EF.B, en proposar la utilització del full de càlcul en contextos financers, construeix una connexió interna de tipus instrumental entre el pensament computacional i l’educació financera.

Recursos

Molts dels recursos esmentats per treballar diferents sabers del sentit numèric aporten o utilitzen connexions internes; per tant, poden contribuir al desenvolupament de la competència CE 5. Per exemple:

  • L’activitat Áreas desconcertantes (citada a propòsit del saber #2.NUM.SO.B) presenta una bona connexió entre les multiplicacions i divisions de fraccions i el càlcul d’àrees, que contribueix al desenvolupament de la competència específica CE 5 referent a les connexions internes de la matemàtica.
  • Des del punt de vista de les connexions internes resulta molt interessant la deducció que es fa amb cubets encaixables en l’activitat Els primers nombres cúbics (citada a propòsit del saber #2.NUM.SO.C). Es tracta de demostrar que 43=13+15+17+19. Fent una bonica connexió interna es representa 43 a través d’un cub format per 4x4x4 cubets encaixables (els canvis de representació sovint són oportunitats de connexions internes). A continuació es descompon el cub en quatre quadrats plans i es passa 1 cubet del segon quadrat al tercer i 3 cubets del primer quadrat al quart. La nova configuració de quadrats demostra la fórmula. Gràcies a la representació geomètrica i la manipulació del material, s’ha portat a terme un raonament aritmètic. Una bonica connexió interna que pot contribuir al desenvolupament de la CE 5.
  • L’activitat Per què ens agrada el Median? (citada a propòsit del saber #2.NUM.SO.C) deixa obert un camí molt clar per connectar amb el sentit algebraic a través de la generalització. A més, en el web que s’esmenta en l’activitat s’explica un possible i ben conegut mètode geomètric per justificar la relació numèrica observada, i així tenir una connexió interna de caràcter visual nova i potent.
  • A propòsit del saber #2.NUM.RP.B, es presenta una activitat que consisteix a mesurar diferents longituds tot relacionant-les amb una constant de proporcionalitat. Per exemple, la llargada simultània d’ombres en funció de la mida de l’objecte, descobrir que la relació és directa, cosa que genera un valor constant de proporcionalitat, i elaborar un gràfic per veure que és una línia recta. Observem que en aquesta proposta no tan sols s’està treballant el raonament proporcional en el camp del sentit numèric sinó que s’està fent una connexió amb el sentit de la mesura i amb el bloc de relacions i funcions del sentit algebraic. És un exemple d’activitat que connecta diverses parts de la matemàtica i que contribueix al desenvolupament de la competència CE 5.

Resolució de problemes basats en recomptes sistemàtics mitjançant la identificació i selecció d’una estratègia adequada com ara diagrames d’arbre, taules o altres eines visuals.

Significat i ús dels nombres racionals en contextos diversos. Tria de la representació adequada a cada situació (enter, fracció, decimal, percentatge…).

Representació i ús de les fraccions en diferents civilitzacions (per exemple l’egípcia, l’índia, la grega …).

Construcció geomètrica de nombres racionals mitjançant el teorema de Tales.

Ús de fraccions (com a divisió, com a operador i com a raó) per resoldre problemes en contextos diversos.

Consolidació de l’ús de l’error absolut i relatiu en l’aproximació amb nombres decimals.

Ús de potències de base racional i exponent enter.

Revisió i consolidació de les relacions inverses entre les operacions aritmètiques.

Aplicació de les operacions amb nombre racionals..

Reconeixement, aplicació i interpretació del càlcul amb potències i les seves propietats (amb base entera o racional i exponent natural o zero), en diferents situacions i contextos.

Resolució de problemes d’aplicació i interpretació de nombres racionals en diferents contextos.

Interpretació i validació dels resultats obtinguts en un problema i en un context determinat. Recerca d’alternatives en cas que no siguin coherents.

Aplicació d’estratègies de càlcul mental amb nombres enters, decimals i fraccions senzilles. Aproximació de resultats.

Comparació i ordenació de fraccions, decimals i percentatges. Ús de la recta numèrica.

Càlcul de percentatges i de proporcions utilitzant diferents estratègies.

Relació de la proporcionalitat directa amb la funció lineal.

Resolució de problemes de proporcionalitat directa i repartiments proporcionals directes en diferents situacions i contextos .

Interpretació de la informació numèrica en contextos financers senzills. Augments i disminucions percentuals de preus. Càlcul de l’IVA, retenció de l’IRPF.

Utilització del full de càlcul en la resolució de problemes en contextos financers senzills.

Connexions amb altres matèries i amb l’entorn (CE 6)

Connexions amb altres matèries i amb l’entorn (CE 6)

La identificació dels nombres com a model permet aplicar a diferents contextos les seves propietats i representacions simbòliques, i així obtenir més informació sobre el context. Més enllà de l’ús instrumental de les matemàtiques, aquesta comprensió més profunda dels nombres enriqueix la interpretació dels conceptes en altres disciplines. Les connexions externes estan especialment associades a la competència específica CE 6.

Sabers

A tall d’exemple, alguns sabers d’aquest sentit que poden ajudar a reforçar les connexions externes són, entre d’altres:

  • Els sabers #2.NUM.QU.D, #2.NUM.SO.B i #2.NUM.SO.D conviden a l’ús de nombres enters i de fraccions en contextos diversos, en particular d’altres matèries i de l’entorn quotidià de l’alumne.
  • El saber #2.NUM.SO.C, que és considerat com a essencial, se centra en el reconeixement, aplicació i interpretació del càlcul amb potències en diferents situacions i contextos. Estableix així connexions externes i contribueix al desenvolupament de la CE 6.
  • Els sabers #2.NUM.RP.A i #2.NUM.RP.C posen l’atenció en l’aplicació pràctica de la proporcionalitat directa, en particular al càlcul de percentatges i als repartiments proporcionals directes en diferents situacions i contextos.
  • El sabers #2.NUM.EF.A i #2.NUM.EF.B estableixen una connexió externa rellevant amb contextos financers senzills.

Recursos

Molts dels recursos descrits per treballar diferents sabers del sentit numèric ofereixen oportunitats per fer connexions externes i contribuir així al desenvolupament de la competència específica CE 6. Per exemple:

  • Les activitats entorn de la representació i l’ús de fraccions en diferents civilitzacions i en diferents moments de la història són una excel·lent oportunitat per establir connexions significatives entre la matemàtica i les ciències socials. Cal assenyalar l’activitat Les fraccions: l’Ull d’Horus, l’activitat referent a les fraccions unitàries a l’antic Egipte, l’activitat The greedy algorithm, el treball amb la informació de les pàgines web History of Fractions, Babylonian maths, La raíz cuadrada de 2… en la prehistoria i Matemàtica Mesopotàmica (totes elles referenciades a propòsit del saber #2.NUM.QU.B).
  • A propòsit del saber #2.NUM.QU.D es plantegen diversos tipus de problemes que estableixen connexions amb contextos de l’entorn: repartiment de quantitats de forma equitativa, barreges de líquids, mesures en receptes (emprant fraccions per ajustar les quantitats), problemes amb fraccions de temps. El treball entorn d’aquests tipus de problemes contribueix al desenvolupament de la competència específica CE 6.
  • La utilització d’ofertes comercials per a la comparació de preus finals de productes (descomptes, «el dia sense IVA», oferta del 3 per 2…), citada a propòsit del saber #2.NUM.RE.A, és un excel·lent exemple d’activitats que, a través de l’aplicació, promouen la connexió de les matemàtiques amb l’entorn i que, per tant, contribueixen al desenvolupament de la competència CE 6.
  • A propòsit dels sabers #2.NUM.EF.A i #2.NUM.EF.B, es planteja un repte interessant i curiós d’educació financera, Dating made Easier: si una quantitat de diners genera un 10 % d’interès cada any, quant trigarà a duplicar-se? I si cada any es devalua un 10 %, quant trigarà a reduir-se a la meitat? Es tracta d’un problema que es pot explorar mitjançant un full de càlcul. Serà bo explicitar l’aplicació de la matemàtica al camp financer per destacar connexions externes i contribuir al desenvolupament de la competència CE 6.
  • L’activitat Mesures de l’univers (descrita a propòsit del saber #2.NUM.RP.C) i els dos reptes que planteja (podeu encongir tot el sistema solar de manera que hi càpiga en el nostre pati?, jo us dono la Terra; ara, busqueu planetes del sistema solar!) és un bon exemple de connexió externa i contribueix al desenvolupament de la CE 6.

Resolució de problemes basats en recomptes sistemàtics mitjançant la identificació i selecció d’una estratègia adequada com ara diagrames d’arbre, taules o altres eines visuals.

Significat i ús dels nombres racionals en contextos diversos. Tria de la representació adequada a cada situació (enter, fracció, decimal, percentatge…).

Representació i ús de les fraccions en diferents civilitzacions (per exemple l’egípcia, l’índia, la grega …).

Construcció geomètrica de nombres racionals mitjançant el teorema de Tales.

Ús de fraccions (com a divisió, com a operador i com a raó) per resoldre problemes en contextos diversos.

Consolidació de l’ús de l’error absolut i relatiu en l’aproximació amb nombres decimals.

Ús de potències de base racional i exponent enter.

Revisió i consolidació de les relacions inverses entre les operacions aritmètiques.

Aplicació de les operacions amb nombre racionals..

Reconeixement, aplicació i interpretació del càlcul amb potències i les seves propietats (amb base entera o racional i exponent natural o zero), en diferents situacions i contextos.

Resolució de problemes d’aplicació i interpretació de nombres racionals en diferents contextos.

Interpretació i validació dels resultats obtinguts en un problema i en un context determinat. Recerca d’alternatives en cas que no siguin coherents.

Aplicació d’estratègies de càlcul mental amb nombres enters, decimals i fraccions senzilles. Aproximació de resultats.

Comparació i ordenació de fraccions, decimals i percentatges. Ús de la recta numèrica.

Càlcul de percentatges i de proporcions utilitzant diferents estratègies.

Relació de la proporcionalitat directa amb la funció lineal.

Resolució de problemes de proporcionalitat directa i repartiments proporcionals directes en diferents situacions i contextos .

Interpretació de la informació numèrica en contextos financers senzills. Augments i disminucions percentuals de preus. Càlcul de l’IVA, retenció de l’IRPF.

Utilització del full de càlcul en la resolució de problemes en contextos financers senzills.

Comunicació i representació (CE 7)

Comunicació i representació (CE 7)

La comprensió i l’ús flexible dels nombres i les operacions, aspectes fonamentals del sentit numèric, faciliten la comunicació clara i precisa d’idees matemàtiques. La capacitat de representar els nombres de diverses maneres i de fer transformacions entre aquestes representacions aporta profunditat al coneixement. L’ús de representacions visuals, com la recta numèrica o les parts de figures per a les fraccions, no només enriqueix la comprensió, sinó que també facilita la formulació de raonaments i la resolució de problemes. La comunicació i la representació estan especialment associades a la competència específica CE 7.

Sabers

A tall d’exemple, alguns sabers d’aquest sentit que poden ajudar a reforçar la comunicació i la representació són, entre d’altres:

  • El saber #2.NUM.CO.A se centra en problemes de recompte sistemàtic en els quals té molta importància la representació de la informació, per exemple en forma de diagrames d’arbre o de taules de doble entrada.
  • El saber #2.NUM.QU.A destaca la diversitat de representacions dels nombres racionals (fracció, decimal, percentatge…) i la importància d’escollir representacions adequades en diferents contextos.
  • El saber #2.NUM.QU.B incideix en la representació de fraccions en diferents civilitzacions i en diferents moments de la història.
  • El saber #2.NUM.QU.C posa l’accent en la representació de nombres racionals a través de la longitud de segments i en la seva construcció amb eines geomètriques. Aquesta representació és molt significativa des del punt de vista conceptual.
  • El saber #2.NUM.SO.F convida a la posada en comú d’estratègies de càlcul mental, a expressar idees i escoltar les d’altres persones, en definitiva a la conversa i la comunicació matemàtica.
  • El saber #2.NUM.EF.A ofereix l’oportunitat d’analitzar conjuntament informacions numèriques en contextos financers senzills, d’argumentar punts de vista, d’establir diàlegs basats en dades. Si s’aprofita aquesta oportunitat, es contribuirà al desenvolupament de la competència CE 7.

Recursos

Alguns dels recursos esmentats per treballar diferents sabers del sentit numèric fan referència al procés de comunicació i representació i contribueixen al desenvolupament de la competència específica CE 7. Per exemple:

  • L’activitat Cursa de camells que es presenta a propòsit del saber #2.NUM.CO.A utilitza dos tipus de representació de dades: els diagrames d’arbre i les taules de doble entrada. Les dues representacions són rellevants per portar a terme recomptes sistemàtics de casos. Posant en relleu aquest fet, es contribuirà a desenvolupar la competència CE 7.
  • L’activitat Fraction rectangle (citada a propòsit del saber #2.NUM.QU.A) és una bona proposta per treballar les representacions gràfiques de fraccions. Pot ser molt interessant convidar l’alumnat a argumentar les seves respostes i dialogar sobre elles, per tal de contribuir a desenvolupar el procés de comunicació i representació i la competència CE 7. Observem que l’exercici que es proposa es basa en una connexió interna (CE 5) entre fraccions (sentit numèric) i porcions d’una figura (sentit espacial i de la mesura) i convida a un raonament (CE 3) de caràcter geomètric. Com la majoria dels bons recursos, permet treballar diverses competències.
  • El problema «A la Paula i la Sara els toca la loteria» (citat a propòsit del saber #2.NUM.RP.C) planteja una situació de successius repartiments proporcionals que posa de manifest la importància que té una bona representació esquemàtica en l’estratègia de resolució. Ofereix una excel·lent oportunitat per destacar el procés de comunicació i representació i per contribuir al desenvolupament de la competència específica CE 7.
  • A propòsit del saber #2.NUM.RP.B, es presenta una activitat que consisteix a crear relacions de proporcionalitat directa apilant cubets encaixables de colors seguint un patró. Es posa com a exemple un patró en el qual per a cada cubet de color taronja n’hi ha dos de verds. Es van fent construccions augmentant el nombre de cubets i es convida l’alumnat a recollir les dades en una taula i a fer-ne una representació gràfica. Observem que s’està representant un patró de tres maneres diferents: amb material manipulatiu, amb una taula i amb un gràfic cartesià. Fer observar aquest fet a l’alumnat contribueix a subratllar el procés de comunicació i representació i a desenvolupar la competència CE 7.

Resolució de problemes basats en recomptes sistemàtics mitjançant la identificació i selecció d’una estratègia adequada com ara diagrames d’arbre, taules o altres eines visuals.

Significat i ús dels nombres racionals en contextos diversos. Tria de la representació adequada a cada situació (enter, fracció, decimal, percentatge…).

Representació i ús de les fraccions en diferents civilitzacions (per exemple l’egípcia, l’índia, la grega …).

Construcció geomètrica de nombres racionals mitjançant el teorema de Tales.

Ús de fraccions (com a divisió, com a operador i com a raó) per resoldre problemes en contextos diversos.

Consolidació de l’ús de l’error absolut i relatiu en l’aproximació amb nombres decimals.

Ús de potències de base racional i exponent enter.

Revisió i consolidació de les relacions inverses entre les operacions aritmètiques.

Aplicació de les operacions amb nombre racionals..

Reconeixement, aplicació i interpretació del càlcul amb potències i les seves propietats (amb base entera o racional i exponent natural o zero), en diferents situacions i contextos.

Resolució de problemes d’aplicació i interpretació de nombres racionals en diferents contextos.

Interpretació i validació dels resultats obtinguts en un problema i en un context determinat. Recerca d’alternatives en cas que no siguin coherents.

Aplicació d’estratègies de càlcul mental amb nombres enters, decimals i fraccions senzilles. Aproximació de resultats.

Comparació i ordenació de fraccions, decimals i percentatges. Ús de la recta numèrica.

Càlcul de percentatges i de proporcions utilitzant diferents estratègies.

Relació de la proporcionalitat directa amb la funció lineal.

Resolució de problemes de proporcionalitat directa i repartiments proporcionals directes en diferents situacions i contextos .

Interpretació de la informació numèrica en contextos financers senzills. Augments i disminucions percentuals de preus. Càlcul de l’IVA, retenció de l’IRPF.

Utilització del full de càlcul en la resolució de problemes en contextos financers senzills.

Gestió socioemocional (CE 8 i CE 9)

Gestió socioemocional (CE 8 i CE 9)

El treball entorn del sentit numèric es desenvolupa al llarg de totes les etapes educatives, ja que constitueix un dels pilars del coneixement matemàtic. El fet que els sabers fonamentals del sentit numèric estiguin tan presents en tota la matemàtica, fa que el seu aprenentatge contribueixi molt a augmentar l’autoconfiança de l’alumne en les seves habilitats matemàtiques, i així establir les bases d’una actitud positiva envers la matèria. L’habilitat de l’alumne en la manipulació de nombres, li permet una major agilitat a l’hora d’aplicar estratègies creatives a situacions específiques diverses. Aquesta habilitat no només ajuda a resoldre problemes de manera més eficaç, sinó que també aporta seguretat, promou el raonament lògic, dona oportunitat al treball en equip i fomenta el pensament crític de l’alumnat.

La gestió socioemocional està vinculada a dues competències específiques:

  • CE 8, relacionada amb el desenvolupament d’habilitats personals com les creences, les actituds i les emocions envers les matemàtiques.
  • CE 9, centrada en el desenvolupament d’habilitats socials com el treball en equip i la presa de decisions.

A continuació s’indiquen alguns aspectes que, treballats des del sentit espacial, poden contribuir al desenvolupament de les competències CE 8 i CE 9.

Alguns aspectes que poden contribuir al desenvolupament de la competència CE 8

  • L’activitat de comptatge visual, associada al saber #2.NUM.CO.A, té com a objectiu promoure converses matemàtiques a l’aula a partir d’imatges. Aquesta activitat pot contribuir a millorar les creences, actituds i emocions de l’alumnat envers les matemàtiques si, d’una banda, es fomenta la participació de tothom i es valoren totes les intervencions i, d’altra banda, s’evidencia la importància d’escoltar els companys i les companyes per descobrir raonaments diferents i enriquidors.
  • El saber #2.NUM.QU.B fa referència a la representació i l’ús de fraccions en diferents civilitzacions i en diferents moments de la història. Aquest saber contribueix a millorar les creences, actituds i emocions dels alumnes respecte de les matemàtiques, valorar l’esforç realitzat per persones en diferents èpoques i en diferents llocs (ni tan sols en els darrers segles, ni tan sols a Europa) i percebre la matemàtica com una part crucial del patrimoni cultural de la humanitat.
  • El saber #2.NUM.EF.A posa el focus en la interpretació d’informació numèrica en contextos financers senzills, un aspecte fonamental en la formació de ciutadans que puguin interactuar eficaçment i conscientment amb el seu entorn. Contribueix a promoure l’interès de l’alumnat per analitzar i comprendre el món i la societat amb una mirada matemàtica.
  • Les activitats que planteja el web Fraction Talks (citat a propòsit del saber #2.NUM.QU.A) pretenen provocar converses matemàtiques d’aula a partir de representacions de fraccions, mitjançant parts de figures geomètriques. Contribueixen al desenvolupament de les competències específiques CE 7 (comunicació i representació), CE 3 (raonament) i CE 5 (connexions internes). Des del punt de vista de la gestió socioemocional, poden contribuir a millorar les creences, actituds i emocions dels alumnes respecte de les matemàtiques si, per un costat, convidem a la participació de tothom i a valorar totes les intervencions, i per l’altre costat, evidenciem la importància d’utilitzar correctament les representacions i el llenguatge matemàtic, i el fet que el raonament és un component imprescindible en les matemàtiques.
  • El «problema dels pastors i els pans» (citat a propòsit del saber #2.NUM.RP.C) és un problema molt bonic, amb un rerefons històric que es remunta a Fibonacci. Convida al raonament lògic i a l’argumentació i, amb un resultat sorprenent, ofereix una bona oportunitat per incentivar la curiositat matemàtica de l’alumne i el gust per la resolució de problemes, fet que contribueix al desenvolupament de la competència CE 8, relacionada amb les creences, les actituds i les emocions envers les matemàtiques.

Alguns aspectes que poden contribuir al desenvolupament de la competència CE 9

  • Els sabers #2.NUM.CO.A, #2.NUM.QU.D, #2.NUM.SO.D, #2.NUM.SO.E, #2.NUM.RP.C i #2.NUM.EF.B fan referència a resolució de problemes i ofereixen excel·lents oportunitats per treballar en equip. Promouen actituds positives, implicació en la presa de decisions i respecte per les aportacions d’altres persones.
  • El saber #2.NUM.SO.F, referent al càlcul mental, permet plantejar bones tasques en equip que posin en joc el tempteig, l’argumentació d’estratègies i la discussió de procediments, valorant les aportacions de tothom.
  • La història de la numeració ofereix moltes possibilitats de treball en equip. En particular es poden plantejar activitats en equip entorn del saber #2.NUM.QU.B que fa referència a la representació i l’ús de fraccions en diferents civilitzacions i en diferents moments de la història. Entre les activitats que es proposen cal assenyalar Les fraccions: l’Ull d’Horus, l’activitat referent a les fraccions unitàries a l’antic Egipte; l’activitat The greedy algorithm; el treball amb la informació de les pàgines web History of Fractions; Babylonian maths; La raíz cuadrada de 2… en la prehistoria, i Matemàtica Mesopotàmic”. Totes aquestes activitats estan referenciades a propòsit del saber #2.NUM.QU.B. Aquestes propostes, ben treballades en equip, poden contribuir al desenvolupament de les habilitats de gestió emocional, en concret de la competència CE 9.
  • L’activitat Som una agència de viatges (citada a propòsit del saber #2.NUM.RP.A) és una activitat cooperativa que permet treballar en equip la proporcionalitat directa i els percentatges en el context d’una agència de viatges que ha de calcular el cost total d’un viatge a París tenint en compte diferents factors. És una bona oportunitat per contribuir a la millora de la capacitat de gestió socioemocional de l’alumnat pel que fa a habilitats socials com el treball en equip i la presa de decisions, i així ajudar al desenvolupament de la CE 9.
  • Els dos reptes de l’activitat Mesures de l’univers (citada a propòsit del saber #2.NUM.RP.C) s’han de portar a terme al pati del centre i de manera col·laborativa. Són bones oportunitats per mostrar la força de l’acció conjunta i, alhora, desenvolupar habilitats socials en el treball en equip i en la presa de decisions.

Resolució de problemes basats en recomptes sistemàtics mitjançant la identificació i selecció d’una estratègia adequada com ara diagrames d’arbre, taules o altres eines visuals.

Significat i ús dels nombres racionals en contextos diversos. Tria de la representació adequada a cada situació (enter, fracció, decimal, percentatge…).

Representació i ús de les fraccions en diferents civilitzacions (per exemple l’egípcia, l’índia, la grega …).

Construcció geomètrica de nombres racionals mitjançant el teorema de Tales.

Ús de fraccions (com a divisió, com a operador i com a raó) per resoldre problemes en contextos diversos.

Consolidació de l’ús de l’error absolut i relatiu en l’aproximació amb nombres decimals.

Ús de potències de base racional i exponent enter.

Revisió i consolidació de les relacions inverses entre les operacions aritmètiques.

Aplicació de les operacions amb nombre racionals..

Reconeixement, aplicació i interpretació del càlcul amb potències i les seves propietats (amb base entera o racional i exponent natural o zero), en diferents situacions i contextos.

Resolució de problemes d’aplicació i interpretació de nombres racionals en diferents contextos.

Interpretació i validació dels resultats obtinguts en un problema i en un context determinat. Recerca d’alternatives en cas que no siguin coherents.

Aplicació d’estratègies de càlcul mental amb nombres enters, decimals i fraccions senzilles. Aproximació de resultats.

Comparació i ordenació de fraccions, decimals i percentatges. Ús de la recta numèrica.

Càlcul de percentatges i de proporcions utilitzant diferents estratègies.

Relació de la proporcionalitat directa amb la funció lineal.

Resolució de problemes de proporcionalitat directa i repartiments proporcionals directes en diferents situacions i contextos .

Interpretació de la informació numèrica en contextos financers senzills. Augments i disminucions percentuals de preus. Càlcul de l’IVA, retenció de l’IRPF.

Utilització del full de càlcul en la resolució de problemes en contextos financers senzills.