Consideracions generals
El sentit algebraic aglutina un conjunt de blocs de sabers especialment important dins de les matemàtiques de l’educació secundària, ja que inclou l’aprenentatge d’un llenguatge nou (l’àlgebra), amb tot el que això implica, el desenvolupament del qual és rellevant per aprofundir en els processos i en gran part de les competències presents en el currículum de matemàtiques.
Per desenvolupar el conjunt de sabers que constitueixen el sentit algebraic en els diferents cursos, es proposa introduir el llenguatge algebraic partint dels coneixements aritmètics i geomètrics dels alumnes, tenint molt en compte les dificultats que suposa el treball amb un nou llenguatge. També és rellevant ajudar l’alumnat a donar significat al conjunt de símbols que apareixen en les expressions algebraiques i que representen incògnites, variables, paràmetres, operacions, així com identitats, equacions, inequacions i funcions. D’altra banda, cal mostrar que l'àlgebra és un llenguatge útil en situacions diferents, en particular per expressar generalitzacions de propietats, caracteritzar patrons i resoldre problemes. Pel que fa a l’aprenentatge de la resolució d'equacions, inequacions i sistemes i les seves aplicacions, creiem que cal emmarcar-lo en un ambient de resolució de problemes i allunyar-se de l’aplicació mecànica de receptes i de la pràctica reproductiva de procediments opacs. També forma part d’aquest sentit el pensament computacional, que té característiques pròpies, diferents de les dels altres blocs de sabers, però que permet un ampli ventall de connexions internes que poden representar bones oportunitats didàctiques. Al final d’aquest apartat hi dediquem una atenció especial.
La relació entre els sabers que constitueixen el sentit algebraic i els processos matemàtics es concreta de la manera següent:
Resolució de problemes
La possibilitat d’expressar nombres desconeguts, incògnites i, a partir d’unes relacions conegudes i mitjançant l’ús de determinats procediments, desvelar el valor d’aquestes incògnites. La resolució de problemes també té una relació molt directa amb el bloc de pensament computacional.
Raonament i demostració
La manipulació de símbols algebraics, i també de dibuixos i gràfics, ens permet descobrir noves relacions, buscar equivalències entre expressions aparentment diferents i trobar justificacions generals.
Connexió amb altres parts de la matemàtica
L’àlgebra es relaciona amb la majoria dels sentits, però segurament és amb el sentit numèric i l’espacial, juntament amb el de la mesura, on trobem un major nombre de connexions. El bloc de sabers de pensament computacional també presenta riques connexions amb sabers d’altres blocs i sentits.
Connexió amb altres matèries i amb l’entorn
L’àlgebra com a eina per resoldre problemes, tant de la matemàtica mateixa com en altres contextos, es connecta amb moltes disciplines, especialment les científiques. I dins del sentit algebraic, el bloc de funcions és especialment ric per les seves connexions amb les lleis científiques. També el pensament computacional, en particular el desenvolupament de programes informàtics, permet establir connexions amb camps molt diversos.
Comunicació i representació
L’àlgebra aporta un llenguatge per expressar de manera general i interpretar sintèticament propietats i relacions numèriques o relacions entre variables per mitjà de fórmules de diferents tipus. Des d’una perspectiva més àmplia, és interessant projectar la idea que el llenguatge i les tècniques algebraiques són emprats en tots els àmbits científics i tecnològics.
Com en qualsevol altre sentit, és molt important tenir en compte l’horitzó matemàtic, tant d’allò que ja s’ha treballat com del treball a desenvolupar en el futur en altres etapes educatives. En relació amb els sabers de primària, cal tenir en compte el coneixement de les operacions elementals i llur relació, així com el coneixement de la prioritat de les operacions i l’ús de parèntesis. També el significat dels símbols aritmètics i de les operacions en els diferents conjunts numèrics. Pel que fa a l’horitzó futur, el coneixement de l’àlgebra resulta indispensable per a l’alumnat que farà matemàtiques al batxillerat, però també si accedeix a mòduls professionals i al món laboral, com a eina per resoldre problemes, per caracteritzar els fenòmens de canvi, per argumentar i per expressar generalitzacions.
L’especificació i seqüenciació dels sabers del bloc de pensament computacional s’ha dut a terme atenent a diversos criteris. Primerament, s’han contextualitzat al màxim dins de les matemàtiques, establint connexions significatives amb altres blocs del sentit algebraic, amb altres sentits i amb processos com la resolució de problemes, per facilitar així la integració del pensament computacional en el treball matemàtic. Els sabers que s’hi han inclòs es classifiquen en quatre categories: les habilitats generals de pensament computacional (descomposició, patrons, abstracció i algorismes), la construcció d’algorismes executables per persones o ordinadors, l’ús d’eines computacionals en matemàtiques i la gestió socioemocional. S’ha intentat donar acollida a tres opcions de treball diferents però compatibles: el treball sense eines digitals ("pensament computacional desendollat"), la creació de programes en diversos llenguatges de programació i l’ús d’aplicacions de robòtica i dispositius mòbils.