Omet navegació

Sentit estocàstic 1r ESO

Consideracions generals

El 1r d’ESO és un curs especial on s’agrupa alumnat provinent de diferents centres de primària amb maneres de fer i d’organitzar-se ben diverses. En el cas del sentit estocàstic és especialment rellevant perquè potser ens trobarem alumnat que bàsicament l’ha treballat molt poc i, en canvi, altres alumnes que ja han fet petits estudis estadístics dintre d’alguna situació d’aprenentatge, projecte o petita recerca on s’han fet preguntes, han recollit dades, les han estructurat i organitzat i finalment les han representat gràficament per poder donar resposta a les preguntes plantejades inicialment.

Un magnífic exemple d’aquesta iniciativa el trobem en diversos vídeos del concurs vídeoMAT:

Cada un d’aquests vídeos mostra com una simple pregunta pot convertir-se en una experiència rica, significativa i estimulant.

Per tant, serà bàsic que els primers dies que treballem el sentit estocàstic de 1r d’ESO es puguin fer unes activitats d’avaluació inicial per copsar el treball portat a terme a educació primària per part dels diferents alumnes que conformen el grup.

Per altra banda, resulta interessant la lectura de l’article publicat per la Universitat de Girona de Joan Franco Seguí i Àngel Alsina, La estadística y la probabilidad en educación primaria: un itinerario didáctico de enseñanza para niños de 10 a 12 años (Seguí & Alsina, 2024), on es proporcionen recursos, activitats i estratègies per desenvolupar l’alfabetització estadística a 5è i 6è de primària i que inclou un «Enfocament dels Itineraris d’Ensenyament de les Matemàtiques - EIEM», basat en situacions de la vida quotidiana, materials manipulatius, recursos tecnològics i recursos gràfics que poden servir com a punt de partida de noves activitats i reptes a 1r d’ESO.

El sentit estocàstic, a 1r d’ESO, introdueix els conceptes bàsics sobre distribució de dades, inferència estadística i probabilitat, i proporciona a l’alumnat les eines necessàries per comprendre i analitzar la variabilitat en els fenòmens quotidians. A través d’activitats pràctiques i exemples aplicats, l’alumnat aprèn a recollir, organitzar i interpretar dades, així com a fer prediccions fonamentades en evidències. Aquesta iniciació a l’estadística i la probabilitat no només desenvolupa el pensament crític i la presa de decisions informades, sinó que també estableix les bases per a estudis més avançats en cursos posteriors.

Creado con eXeLearning (Ventana nueva)