Introducció
Els sabers són els coneixements, destreses, valors i actituds propis d’una àrea i són necessaris per assolir les competències específiques.
Per avançar en l’assoliment de les competències específiques, és imprescindible adquirir i mobilitzar els sabers de cadascuna de les àrees; aquests sabers no s’adquireixen només per imitació o transmissió, sinó que és necessari dur a terme un procés de reflexió. Aquesta reflexió l’ha d’acompanyar l’adult, i la millor manera de fer-ho és proposar una anàlisi del saber quan aquest es mobilitza en un context determinat. Els sabers es construeixen a partir d’un saber lligat a una acció i context concret.
Exemple: Presa de consciència de la diversitat lingüística per mitjà de la biografia lingüística personal i el mapa lingüístic de l’aula, treballats amb acompanyament.
A l’educació primària, i pel que fa a les àrees lingüístiques, els sabers es reparteixen en set blocs: les llengües i els seus parlants, comunicació oral, comprensió lectora, expressió escrita, alfabetització informacional, educació literària i reflexió sobre la llengua.
En aquest document es presenten, en primer lloc, unes orientacions metodològiques que, d’acord amb el marc comú de referència per a les llengües, s’anomenen «activitats lingüístiques productives i receptives». Els diversos blocs de sabers del currículum es poden relacionar tant amb unes activitats com amb les altres, mentre que la comprensió lectora està directament relacionada amb l’activitat lingüística receptiva, i l’expressió escrita amb la productiva. És en aquestes dues en què se centren les orientacions metodològiques que s’exposen.
En segon lloc, i just davant de cada bloc de sabers, es proposa una seqüenciació dels sabers concrets i específics per a cada un dels tres cicles. Es tracta d’una proposta, que caldrà ajustar segons les necessitats de cada centre i context.
En tercer lloc, es passa a precisar el significat dels diferents blocs de sabers i a exemplificar-los. Tot i que al decret els sabers no estan numerats, aquí ho hem fet per facilitar-ne l’ús. D’entrada, s’explica què engloba el saber i quin n’és el principal objectiu. A continuació s’ha desplegat cada saber i, per cicles, s’ha vinculat a una proposta de treball per fer a l’aula. Quan l’activitat proposada promou directament un nou saber d’un bloc diferent, s’ha referenciat per tal que es visualitzin les relacions entre sabers de blocs diferents.
#LP (llengües i parlants) #CO (comunicació oral) #CL (comprensió lectora) #EE (expressió escrita) #AI (alfabetització informacional) #EL (educació literària) #RL (reflexió sobre la llengua) |
Finalment, es pot veure la relació de cada saber amb la competència o amb les competències amb les quals es relaciona, per entendre així que la mobilització dels sabers només és un motiu per arribar a l’assoliment de les competències.
El document conclou amb uns quadres resum amb les diferents propostes d’activitat segons cicle i saber.
El document conclou amb uns quadres resums amb les diferents propostes d’activitat segons cicle i saber.