Per cursos
1r i 2n:
4.2 Comprendre textos escrits i multimodals propers, adequats al desenvolupament cognitiu, amb l’ajuda d’elements gràfics i paratextuals bàsics, a través de la identificació del sentit global i informació rellevant i emprant, de forma guiada, estratègies bàsiques de comprensió.
3r i 4t:
4.2 Comprendre textos escrits i multimodals progressivament complexos, a través de la identificació del sentit global i la informació rellevant, amb l’ajuda d’elements gràfics, textuals i paratextuals, i distingir idees principals i secundàries i també estratègies bàsiques de comprensió de forma progressivament autònoma.
5è i 6è:
4.2 Comprendre textos escrits i multimodals progressivament complexos, a través de la identificació del sentit global i la informació rellevant, amb l’ajuda d’elements gràfics, textuals i paratextuals, utilitzant l’estructura i el format de cada gènere textual, i també estratègies bàsiques de comprensió, més enllà de la interpretació literal.
Comentari
Comprendre textos escrits i multimodals implica desplegar estratègies de manera progressivament autònoma per regular la lectura. Es tracta de desenvolupar accions que ens mantinguin atents a la comprensió i que permetin detectar i compensar buits o obstacles quan llegim. Les estratègies per comprendre inclouen, entre d’altres, la interpretació dels elements paratextuals, la comprensió literal, la capacitat de fer inferències, de relacionar informació, d’extreure les idees principals i de construir una valoració personal del text.
Per desplegar aquestes estratègies són necessàries diferents pràctiques de lectura a l’aula: lectura en veu alta del mestre en diàleg amb els infants, lectura autònoma, lectura guiada i conversa literària.
Exemple d'assoliment
1r i 2n:
- Complementa la informació que li aporten els diferents llenguatges dels textos multimodals (textos i il·lustracions/imatges) per comprendre el missatge.
- Respon a preguntes literals de comprensió del text i a preguntes inferencials.
3r i 4t:
- Identifica quin fragment del text permet deduir alguna informació no explícita, com per exemple una qualitat d’un personatge.
- Es fa preguntes i les verbalitza com a estratègia per comprendre textos.
- Relaciona lectures de classe amb experiències personals o amb altres coneixements anteriors.
5è i 6è:
- Distingeix entre informació rellevant i informació secundària i exposa la idea principal d’un text.
- Aporta dades del seu propi coneixement per complementar el significat literal d’allò que llegeix, ho justifica en una conversa oral.
- Es planteja hipòtesis del que hi haurà en un text que comença a llegir.