Omet navegació

Competència 4

Competència 4

C4.- Comprendre i interpretar textos escrits i multimodals, reconeixent el sentit global, les idees principals i la informació implícita i explícita, i fent, de manera progressivament autònoma, reflexions elementals sobre aspectes formals i de contingut, per construir coneixement, i respondre a necessitats i interessos comunicatius diversos.

Orientacions generals

Llegir és molt més que descodificar lletres i paraules; és comprendre el que diuen els textos, interpretar-ne el sentit i relacionar-ne la informació amb allò que un ja sap. Aquesta competència posa l’accent en la importància d’ensenyar als alumnes a entendre el sentit global d’un text, identificar-ne les idees principals i saber distingir entre la informació explícita i la que s’ha d’inferir.
A mesura que guanyen autonomia, els alumnes han de poder fer reflexions bàsiques sobre com està escrit un text i quin és el seu contingut.
Parlar dels elements d’un text escrit va molt més enllà d’analitzar i comprendre la informació que ens aporten les paraules que hi ha al davant; implica també tenir en compte tots els elements paratextuals, que poden aportar un altre tipus d’informació o ajudar a construir la informació juntament amb les paraules escrites. Aquesta capacitat no només fa possible la construcció de coneixement, sinó que també ofereix recursos per fer front a diferents situacions comunicatives de la vida quotidiana.
Llegir obre portes a l’aprenentatge, a la curiositat i al plaer de descobrir nous mons a través de les paraules.

Criteri d'avaluació 4.1

Per cursos

1r i 2n:  

4.1 Llegir textos propers, de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i textos escolars, de forma silenciosa i en veu alta, amb fluïdesa suficient (velocitat, precisió en el reconeixement de les paraules, ritme, fraseig i entonació).

3r i 4t: 

4.1 Llegir textos progressivament complexos relacionats amb la vida quotidiana, els mitjans de comunicació i textos escolars, de fets i esdeveniments d’interès general, de manera silenciosa i en veu alta, amb fluïdesa (velocitat, precisió en el reconeixement de les paraules, ritme, fraseig i entonació).

5è i 6è: 

4.1 Llegir tot tipus de textos de manera silenciosa i en veu alta amb bona fluïdesa (velocitat, precisió en el reconeixement de les paraules, ritme, fraseig i entonació).

Comentari

Llegir per accedir al significat de la llengua escrita, entenent que diferents tipus de textos requereixen diferents estratègies, ritmes i actituds, entre d’altres.
La destresa lectora —entesa com la fluïdesa, la precisió en el reconeixement de paraules, etc. — requereix llegir amb freqüència i amb sentit, és a dir, que les situacions de lectura no van deslligades de la significació del text escrit. Cal tenir en compte les diferents pràctiques recurrents necessàries per desplegar les habilitats lectores: lectura autònoma i lectura guiada.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Llegeix, en veu alta, textos propers, establint les relacions entre les grafies i els sons, de manera que li permet accedir al significat del que llegeix.
  • Llegeix silenciosament textos d’ús d’aula, com a preparació per una lectura posterior davant dels companys.
  • Llegeix i identifica paraules conegudes en textos quotidians.

3r i 4t:

  • Llegeix, en veu alta, diferents tipus de text, adequats a l’edat, mostrant automatització en la relació grafia i so, de manera que posa tota l’atenció a altres elements com el ritme o l’entonació.
  • Llegeix un text multimodal senzill de manera autònoma i en pot explicar la informació més important.

5è i 6è:

  • Llegeix, en veu alta, textos de tota mena sobre aspectes prèviament treballats a l’aula, amb fluïdesa, entonació i ritme adequats a cada tipus de text i a cada situació.
  • Comparteix opinió i interessos sobre diferents lectures i hi reflexiona amb els altres.
    -Interpreta informació en textos multimodals a partir del mateix text i dels altres elements que l’acompanyen com gràfics, esquemes, etc.

Criteri d'avaluació 4.2

Per cursos

1r i 2n:  

4.2 Comprendre textos escrits i multimodals propers, adequats al desenvolupament cognitiu, amb l’ajuda d’elements gràfics i paratextuals bàsics, a través de la identificació del sentit global i informació rellevant i emprant, de forma guiada, estratègies bàsiques de comprensió.

3r i 4t: 

4.2 Comprendre textos escrits i multimodals progressivament complexos, a través de la identificació del sentit global i la informació rellevant, amb l’ajuda d’elements gràfics, textuals i paratextuals, i distingir idees principals i secundàries i també estratègies bàsiques de comprensió de forma progressivament autònoma.

5è i 6è: 

4.2 Comprendre textos escrits i multimodals progressivament complexos, a través de la identificació del sentit global i la informació rellevant, amb l’ajuda d’elements gràfics, textuals i paratextuals, utilitzant l’estructura i el format de cada gènere textual, i també estratègies bàsiques de comprensió, més enllà de la interpretació literal.

Comentari

Comprendre textos escrits i multimodals implica desplegar estratègies de manera progressivament autònoma per regular la lectura. Es tracta de desenvolupar accions que ens mantinguin atents a la comprensió i que permetin detectar i compensar buits o obstacles quan llegim. Les estratègies per comprendre inclouen, entre d’altres, la interpretació dels elements paratextuals, la comprensió literal, la capacitat de fer inferències, de relacionar informació, d’extreure les idees principals i de construir una valoració personal del text.
Per desplegar aquestes estratègies són necessàries diferents pràctiques de lectura a l’aula: lectura en veu alta del mestre en diàleg amb els infants, lectura autònoma, lectura guiada i conversa literària.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Complementa la informació que li aporten els diferents llenguatges dels textos multimodals (textos i il·lustracions/imatges) per comprendre el missatge.
  • Respon a preguntes literals de comprensió del text i a preguntes inferencials.

3r i 4t:

  • Identifica quin fragment del text permet deduir alguna informació no explícita, com per exemple una qualitat d’un personatge.
  • Es fa preguntes i les verbalitza com a estratègia per comprendre textos.
  • Relaciona lectures de classe amb experiències personals o amb altres coneixements anteriors.

5è i 6è:

  • Distingeix entre informació rellevant i informació secundària i exposa la idea principal d’un text.
  • Aporta dades del seu propi coneixement per complementar el significat literal d’allò que llegeix, ho justifica en una conversa oral.
  • Es planteja hipòtesis del que hi haurà en un text que comença a llegir.

Criteri d'avaluació 4.3

Per cursos

1r i 2n:

4.3 Valorar, de manera acompanyada, el contingut i aspectes formals i paratextuals en textos escrits i multimodals senzills.

3r i 4t:

4.3 Valorar, de manera acompanyada, el contingut i aspectes formals i paratextuals en textos escrits i multimodals, iniciant-se en l’avaluació de la seva fiabilitat.

5è i 6è:  

4.3 Valorar, de manera acompanyada, el contingut i aspectes formals i paratextuals en textos escrits i multimodals, avaluant-ne la qualitat, la fiabilitat i la idoneïtat en funció del propòsit de lectura.

Comentari

Valorar un text suposa fer-ne una avaluació tant del contingut com de la manera que està expressat i decidir si el text llegit respon a l’interès o objectiu que n’ha motivat la lectura. Es necessita un cert distanciament del text per poder emetre, de manera progressivament autònoma, judicis propis i donar opinió sobre el contingut i la qualitat del text. Implica, entre altres, distingir entre realitat i ficció, considerar la versemblança, captar la ironia i l’humor, manifestar reaccions que provoca el text, valorar-ne l’estructura, el llenguatge emprat, els criteris de fiabilitat, etc.

Exemple d’assoliment (en què em fixo?)

1r i 2n:

  • Expressa la seva opinió sobre si els elements paratextuals d’un text determinat ajuden a la comprensió i raona el perquè.
  • Identifica aspectes paratextuals: títol, logotips, tipus d’il·lustració, format del text que l’ajuden a comprendre la globalitat del text.

3r i 4t:

  • Identifica els elements formals i paratextuals d’un text i comenta quins d’ells li han proporcionat la informació necessària per entendre’l.
  • Exposa els motius que el porten a valorar un text determinat com a fiable, amb l’ajut del mestre.

5è i 6è:

  • Valora quins aspectes aporta un text determinat per respondre al propòsit de lectura fixat i determina quines informacions falten.
  • Compara dos o més textos sobre un mateix tema i n’avalua la fiabilitat de cada un segons la rigorositat i el propòsit.

Sabers que es relacionen de manera més directa

Comprensió lectora - Alfabetització informacional - Comunicació oral -
Reflexió sobre la llengua

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)