Competència 10

Competència 10

Amaga

C10.- Utilitzar un llenguatge no discriminatori i desterrar els abusos de poder a través de la paraula, per afavorir un ús eficaç, ètic i democràtic del llenguatge, i posar les pròpies pràctiques comunicatives al servei de la convivència democràtica, la resolució dialogada dels conflictes i la igualtat de drets de totes les persones.

Orientacions generals

Amaga

El llenguatge no és només una eina per expressar-nos, sinó també un reflex dels valors i actituds de la societat. Aquesta competència ens parla de la importància d’educar els nens i nenes en un ús del llenguatge que promogui el respecte, la igualtat i la convivència. Això implica que cal prendre consciència del poder de les paraules, evitant expressions discriminatòries i identificant situacions en què la comunicació es pot utilitzar per atemorir o excloure els altres.
A més, s’insisteix en el paper del llenguatge a l’hora de gestionar els conflictes de manera dialogada. Es tracta d’ensenyar als alumnes a expressar-se amb assertivitat i a buscar acords basats en el respecte i la negociació, en lloc de voler imposar la veu pròpia per damunt de les altres. D’aquesta manera, es formen parlants que no només utilitzen el llenguatge de manera eficaç, sinó també de manera ètica, que els ajudi a viure en una societat més justa.

Criteri d'avaluació 10.1

Amaga

Per cursos

1r i 2n:  

10.1 Rebutjar els usos lingüístics discriminatoris identificats a partir de la reflexió grupal acompanyada sobre els aspectes elementals, verbals i no verbals, que regeixen la comunicació, tenint en compte la perspectiva de gènere.

3r i 4t: 

10.1 Rebutjar els usos lingüístics discriminatoris i identificar els abusos de poder a través de la paraula mitjançant la reflexió grupal acompanyada sobre els aspectes bàsics, verbals i no verbals, que regeixen la comunicació, tenint en compte la perspectiva de gènere.

5è i 6è: 

10.1 Rebutjar els usos lingüístics discriminatoris i els abusos de poder a través de la paraula identificats mitjançant la reflexió grupal acompanyada sobre diferents aspectes, verbals i no verbals, que regeixen la comunicació, tenint en compte la perspectiva de gènere..

Comentari

El llenguatge no és només una eina per comunicar-nos, sinó també un reflex de com ens relacionem amb els altres i de com entenem el món. Aquests criteris parlen de la importància d’ensenyar als infants a identificar i rebutjar usos discriminatoris de la llengua. Això inclou tant el que es diu (paraules, expressions, formes de dirigir-se als altres) com també el com es diu (to de veu, gestos, actituds).
Per aconseguir-ho, és clau generar espais de lectura, escolta i reflexió col·lectiva a l’aula. Es tracta d’ajudar-los a prendre consciència del poder que tenen les paraules i a utilitzar-les perquè mostrin respecte i igualtat.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Detecta paraules o expressions que poden ser ofensives o injustes en situacions quotidianes.
  • Comenta exemples (de contes, vídeos o situacions reals) on hi ha llenguatge excloent i en parla amb acompanyament.
  • Expressa el seu desacord de manera senzilla quan sent comentaris inadequats, tipus «això no està bé» o «es pot dir d’una altra manera?»

3r i 4t:

  • Reconeix paraules, expressions o maneres de parlar que reflecteixen discriminació o desigualtat, ja sigui per motius de gènere, origen, capacitats, etc.
  • Expressa les seves opinions sobre el llenguatge discriminatori amb arguments senzills però ben fonamentats.
  • Rebutja usos discriminatoris del llenguatge i en proposa alternatives.
  • Identifica un to de menyspreu al parlar i reflexiona sobre com condiciona la comunicació.

5è i 6è:

  • Detecta amb facilitat situacions de llenguatge discriminatori en converses quotidianes, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials o en productes culturals (llibres, pel·lícules, anuncis, cançons, etc.).
  • Exposa el seu punt de vista quan es treballen aquests temes a l’aula.
  • Analitza com elements com ara el to de veu, els gestos o l’expressió facial poden reforçar missatges discriminatoris.

Criteri d'avaluació 10.2

Amaga

Per cursos

1r i 2n:  

10.2 Utilitzar, amb l’acompanyament i planificació necessaris, estratègies elementals per a l’escolta activa i el consens, iniciant-se en la gestió dialogada de conflictes.

3r i 4t: 

10.2 Utilitzar, amb l’acompanyament i planificació necessaris, estratègies bàsiques per a la comunicació assertiva i el consens, progressant en la gestió dialogada de conflictes.

5è i 6è: 

10.2 Utilitzar, amb l’acompanyament i planificació necessaris, estratègies bàsiques per a la deliberació argumentada i la gestió dialogada de conflictes, proposant solucions creatives.

Comentari

Saber escoltar i dialogar són habilitats essencials per a la convivència. Aquests criteris d’avaluació posen el focus en la importància d’ensenyar als infants a escoltar activament, expressar les seves opinions amb respecte i buscar punts en comú per arribar a acords.
A mesura que els alumnes avancen en aquest aprenentatge, també se’ls convida a argumentar les seves idees i a participar en processos de deliberació que els ajudin a desenvolupar un pensament crític i a solucionar conflictes.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Durant la conversa, mira la persona que parla i mostra interès pel que diu.
  • Comença a entendre que no tothom ha de pensar igual i que es poden compartir diferents opinions.
  • Davant d’un conflicte mira d’expressar què li passa.
  • Accepta propostes dels companys quan cal prendre una decisió en grup.

3r i 4t:

  • Escolta els altres quan parlen i mira d’entendre el seu punt de vista abans de parlar.
  • Exposa les idees pròpies de manera clara fent servir expressions com «Jo penso que…», «A mi m’agradaria…».
  • Expressa les seves preferències, però cedeix i negocia si cal.
  • Identifica un to de veu o una expressió poc respectuosa.

5è i 6è:

  • Defensa les seves decisions però mira de comprendre els altres punts de vista.
  • Proposa solucions que beneficiïn a tothom i mira de cooperar.
  • Identifica quan un missatge genera tensió i mira de modificar-lo.
  • Entén que puguin existir conflictes i que la clau és saber gestionar-los de manera respectuosa.

Sabers que es relacionen de manera més directa

Amaga

Comunicació oral - Reflexió sobre la llengua