Competència 1

Competència 1

Amaga

C1.-Prendre consciència de la diversitat lingüística i cultural a partir del reconeixement de les llengües de l’alumnat i la realitat plurilingüe i pluricultural per afavorir la transferència lingüística, identificar i rebutjar estereotips i prejudicis lingüístics i culturals, i valorar aquesta diversitat com a font de riquesa cultural.

Orientacions generals

Amaga

Aquesta competència fa referència a la importància de reconèixer i valorar la diversitat de llengües i cultures que hi ha a l’aula i a la societat en general. Els alumnes han de ser conscients que al seu voltant es parlen diferents llengües i que aquesta varietat és una riquesa, no un obstacle. Els alumnes han d’aprendre a comparar-les per facilitar-ne l’aprenentatge i a identificar prejudicis o estereotips relacionats amb la llengua i la cultura, per tal de no discriminar ningú per com parla o d’on prové. En definitiva, es tracta de fomentar una actitud oberta i respectuosa cap a la diversitat lingüística i cultural.

Aquesta competència específica està estretament relacionada amb la competència clau en plurilingüisme, ja que totes dues fomenten el reconeixement i l’ús de diverses llengües com a eina d’aprenentatge i comunicació. La competència clau en plurilingüisme busca que els alumnes desenvolupin habilitats per comprendre i expressar-se en diferents llengües, aprofitant els coneixements previs i establint connexions entre elles. Això encaixa perfectament amb la competència específica 1, que promou la consciència sobre la diversitat lingüística i la transferència entre llengües. A més, totes dues comparteixen l’objectiu d’educar en el respecte i la valoració de les diferents llengües i cultures per tal de trencar estereotips i fomentar una mirada oberta i inclusiva.

Criteri d'avaluació 1.1

Amaga

Per cursos

1r i 2n:  

1.1 Identificar les diferents llengües de l’entorn, inclosa la llengua de signes, i les seves variants dialectals, a través de la descripció d’algunes expressions d’ús quotidià.

3r i 4t: 

1.1 Identificar les diferents llengües de l’entorn, inclosa la llengua de signes, i les seves variants dialectals, a través de la descripció i interpretació d’algunes expressions d’ús quotidià

5è i 6è: 

1.1 Identificar les diferents llengües de l’entorn, inclosa la llengua de signes, i les seves variants dialectals, a través de la descripció i interpretació de les característiques fonamentals de les del seu entorn geogràfic, així com alguns trets dels dialectes i llengües familiars de l’alumnat.

Comentari

Reconeixement de la diversitat lingüística de l’entorn, incloent-hi la llengua de signes i les variants dialectals. Pretén que l’alumnat sigui capaç d’identificar diferents llengües i comprendre algunes de les seves característiques a partir de l’observació d’expressions d’ús quotidià. A més, fomenta la consciència sobre la riquesa lingüística i cultural, així com el respecte per les diferents formes de comunicació. Aquesta comprensió progressiva contribueix a una actitud oberta i inclusiva cap a la diversitat lingüística.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Identifica expressions quotidianes com les diferents maneres de saludar o acomiadar-se i en reconeix la funció.
  • Participa en la conversa d’aula quan es comparteixen i contrasten maneres de saludar-se i d’acomiadar-se.

3r i 4t:

  • Identifica parlars diferents a partir d’escoltar contes explicats en diferents variants dialectals.
  • Compara expressions i sons concrets entre parlars diferents i en descriu la pronúncia.

5è i 6è:

  • Identifica parlars diferents segons entorns geogràfics diversos i els situa.
  • Relaciona expressions i paraules de diferents llengües de l’entorn, incloses les llengües familiars dels companys, reconeixent-ne la influència en la seva manera de parlar. -Justifica la importància de preservar i valorar les diferents llengües i variants dialectals del seu entorn geogràfic.

Criteri d'avaluació 1.2

Amaga

Per cursos

1r i 2n:  

1.2 Detectar i rebutjar, de manera acompanyada i en contextos senzills i propers, alguns prejudicis i estereotips lingüístics, de gènere i culturals molt freqüents.

3r i 4t: 

1.2 Detectar i rebutjar, amb autonomia creixent i en contextos senzills i propers, prejudicis i estereotips lingüístics, de gènere i culturals freqüents.

5è i 6è: 

1.2 Detectar i rebutjar, amb autonomia creixent i en contextos diversos, prejudicis i estereotips lingüístics, de gènere i culturals freqüents.

Comentari

Detecció i no acceptació de prejudicis i estereotips de llengua, de gènere i de cultura. La intenció d’aquest criteri és la de detectar i rebutjar els prejudicis i els estereotips. Per altra banda, pretén que l’alumnat ho faci de manera progressivament autònoma i diversificant els contextos, amb l’objectiu d’evitar discriminacions, donar eines per fomentar el pensament crític i fomentar una societat més respectuosa.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Detecta i entén el motiu pel qual no ha d’emprar expressions quotidianes d’ús freqüent que indiquen un menyspreu cap als altres.
  • Es mostra empàtic amb el malestar dels altres quan són objecte d’un tracte discriminatori.

3r i 4t:

  • Detecta i valora de manera negativa expressions, relacionades amb el gènere o la cultura, que són un menyspreu cap als altres.
  • Comprèn que els tractes discriminatoris perjudiquen el benestar de les persones i dels grups.

5è i 6è:

  • Detecta i justifica quan hi ha un prejudici o un estereotip en un text escrit o en un programa de ràdio o televisió.
  • Actua de manera crítica en debats i jocs de rol, rebutjant els prejudicis i els estereotips.
  • Té present, a l’hora de resoldre les activitats que es plantegen a l’aula, que no hi hagi estereotips ni prejudicis.

Criteri d'avaluació 1.3

Amaga

Per cursos

1r i 2n:

1.3 Descriure i valorar la pluralitat lingüística de l’entorn com a font de riquesa cultural, a partir de l’observació i la identificació de la realitat pròxima.

3r i 4t:

1.3 Descriure i valorar la pluralitat lingüística del món com a font de riquesa cultural, a partir de l’observació i comprensió de la realitat de l’entorn.

5è i 6è:  

1.3 Descriure, analitzar i valorar la pluralitat lingüística del món com a font de riquesa cultural, a partir de l’observació i comprensió de la realitat global.

Comentari

Comprensió de les diferents llengües que ens envolten com una riquesa del nostre entorn. L’anàlisi de la coexistència de més d’una llengua ha d’afavorir la comprensió de la realitat que ens envolta. L’alumnat ha de ser capaç de descriure, analitzar i valorar positivament la diversitat de llengües que existeixen al món. El fet de valorar-les contribueix a la comprensió que totes les llengües aporten coneixement i cultura a la societat.

Exemple d’assoliment (en què em fixo?)

1r i 2n:

  • Descriu les llengües que es parlen a la classe o a l’entorn proper, n’anomena algunes i explica qui les parla.
  • Relaciona algunes paraules o expressions treballades a classe en alguna llengua diferent.
  • Mostra interès per aprendre paraules o expressions en llengües que d’entrada no coneix.

3r i 4t:

  • Descriu algunes llengües que es parlen en diferents llocs del món i les relaciona amb els països on es parlen.
  • Valora que és positiu que es parlin moltes llengües i ho explica amb les seves paraules.

5è i 6è:

  • Valora la importància de no establir jerarquies (millor, pitjor, etc.) entre llengües i cultures.
  • Descriu i analitza mots, expressions o relats d’altres cultures i estableix connexions amb la pròpia.

Sabers que es relacionen de manera més directa

Amaga

Llengües i parlants - Comunicació oral - Reflexió sobre la llengua