Omet navegació

Competència 9

Competència 9

C9.- Reflexionar de forma guiada sobre el llenguatge i reconèixer i usar els repertoris lingüístics personals, a partir de processos de comprensió i producció de textos orals, escrits, utilitzant la terminologia elemental adequada, per iniciar-se en el desenvolupament de la consciència lingüística i millorar les destreses en la posada en pràctica d’aquests processos.

Orientacions generals

El punt clau d’aquesta competència és despertar la consciència metalingüística de l’alumnat, és a dir, que pugui observar la llengua des d’una certa distància per anar més enllà del significat que hi ha darrere de cada paraula o frase. La reflexió ha de permetre veure com estan construïts els missatges que utilitzem, per quines unitats lingüístiques estan formats, i ha de servir perquè, dins del seu context d’ús, l’alumne elabori els primers conceptes gramaticals i arribi a un coneixement explícit i bàsic del codi. A partir d’aquí és com podrà detectar errors i millorar les pròpies produccions o les dels altres. De més petits, aquestes reflexions es vehicularan molt sovint a través de la conversa que començarà plantejant el docent, el qual, a través de crear referents, oferirà estratègies i exemples per entrar en les estructures del llenguatge. A mesura que l’alumne va avançant en la competència, caldrà fer noves propostes, cada vegada amb més autonomia i menys guiatge, per poder millorar, amb sentit, les seves produccions orals i escrites i poder modificar de manera reflexiva i conscient les seves produccions en funció dels registres, els contextos i les necessitats comunicatives.
La competència en la reflexió sobre el llenguatge va directament lligada amb la competència clau del currículum que parla de comunicació lingüística, ja que la capacitat de reflexionar sobre la llengua en ús i de conceptualitzar el coneixement metalingüístic és necessària per a la millora de les habilitats comunicatives personals. La idea és capacitar els alumnes per moure’s per tot arreu de manera efectiva i autònoma gràcies al bon ús del llenguatge.

Criteri d'avaluació 9.1

Per cursos

1r i 2n:  

9.1 Formular conclusions elementals sobre la construcció de paraules, frases i textos utilitzant l’ordre adequat i la concordança dels mots en una frase a partir de l’experimentació amb les paraules.

3r i 4t: 

9.1 Formular conclusions elementals sobre el funcionament de la llengua fent especial atenció a la concordança, a partir de l’experimentació amb les paraules, els enunciats i els textos, en un procés acompanyat de producció i comprensió de textos en contextos significatius.

5è i 6è: 

9.1 Formular generalitzacions sobre aspectes bàsics del funcionament de la llengua de manera acompanyada, formulant hipòtesis i buscant exemples similars i contraris, a partir de l’experimentació amb les paraules, els enunciats i els textos, en un procés acompanyat de producció o comprensió de textos en contextos significatius.

Comentari

Observació del funcionament de la llengua a partir de la manipulació i experimentació amb les paraules, frases i textos, de manera acompanyada i en usos lingüístics contextualitzats i significatius. Formulació de conclusions i generalitzacions bàsiques sobre els aspectes observats, especialment sobre l’ordre dels mots i la concordança, amb més o menys precisió en funció de l’edat.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • En activitats acompanyades, experimenta amb paraules i frases per descobrir algun aspecte del funcionament de la llengua, com complementar frases amb paraules donades assegurant-ne la concordança, reordenar paraules per formar frases amb sentit, detectar errors bàsics de concordança («els nen») o formar paraules noves amb prefixos i sufixos (gran, grandot).

  • Formula conclusions senzilles sobre les observacions fetes usant el metallenguatge bàsic que s’hagi introduït, com ara «parla d’una nena, hem de posar alta, no podem posar alt perquè nena és femení».

3r i 4t:

  • A partir de l’observació dels propis textos o de textos propers i en un procés acompanyat d’experimentació, troba algunes regularitats de la llengua, especialment sobre la concordança, i sap formular-ne conclusions utilitzant el metallenguatge treballat, com «si posem el nom de qui es diuen coses en plural, els adjectius que l’acompanyen també aniran en plural».

5è i 6è:

  • Observa els fenòmens de la llengua jugant amb les formes lingüístiques i hi detecta regularitats.
  • Fa generalitzacions amb el metallenguatge adequat, en fragments o textos que tinguin sentit i en un procés acompanyat, com «el subjecte concorda sempre en persona i nombre amb el verb principal d’aquella oració».

Criteri d'avaluació 9.2

Per cursos

1r i 2n:  

9.2 Revisar i millorar les diferents produccions, escrites, orals i multimodals, de manera acompanyada i usant la terminologia lingüística bàsica adequada.

3r i 4t: 

9.2 Revisar i millorar els textos propis i aliens i esmenar alguns problemes de comprensió i producció, de manera acompanyada, a partir de la reflexió metalingüística i usant la terminologia bàsica adequada.

5è i 6è: 

9.2 Revisar i millorar els textos propis i aliens i esmenar alguns problemes de comprensió i producció, de manera progressivament autònoma, a partir de la reflexió metalingüística i usant la terminologia bàsica adequada.

Comentari

En la revisió dels propis textos, orals, escrits o multimodals, poden detectar-hi problemes o possibilitats de millora i saben expressar-les, amb l’acompanyament del mestre i progressivament de forma autònoma. En aquesta conversa metalingüística sobre els textos, fan ús de la terminologia adequada bàsica per a cada edat que s’haurà introduït en les activitats guiades i més sistemàtiques de reflexió sobre la llengua.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Revisa i millora els seus textos orals, escrits o multimodals a través d’una conversa amb el mestre, en els quals usa la terminologia bàsica adequada i utilitza les observacions i el metallenguatge treballat a classe (paraula, frase, punt…) per expressar propostes de millora dels textos.

3r i 4t:

  • Revisa i millora els seus textos i els aliens i fa reflexions metalingüístiques usant la terminologia adequada, en un procés acompanyat pel mestre. Per exemple, revisa un text amb l’ajuda d’una pauta en la qual ha d’explicar el motiu de les millores que introdueix («els nens ha d’anar en plural perquè el verb és en plural»).

5è i 6è:

  • De manera progressivament autònoma, revisa i millora els propis textos i els aliens, i mostra una presa de consciència sobre el llenguatge en els comentaris que fa i en l’ús de la terminologia metalingüística bàsica. És a dir, justifica amb conceptes i terminologia gramatical les millores que introdueix en el text.

Sabers que es relacionen de manera més directa

Reflexió sobre la llengua - Expressió escrita

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)