Omet navegació

Competència 3

Competència 3

C3.- Produir textos orals i multimodals amb coherència, claredat i registre adequats, atenent les convencions pròpies dels diferents gèneres discursius, i participar en interaccions orals variades, amb autonomia, per expressar idees, sentiments, emocions i conceptes, construir coneixement i establir vincles personals.

Orientacions generals

Comunicar-se és essencial per compartir idees, expressar emocions i establir vincles amb els altres. Aquesta habilitat reflecteix l’interès dels alumnes per produir textos orals i multimodals de manera clara i coherent, adaptant-se a la situació comunicativa i als diferents gèneres discursius. Això no només implica parlar correctament, sinó també saber estructurar el discurs i utilitzar el registre adequat segons el context i el destinatari.
És important recordar que quan parlem de comunicació oral, hi intervenen tant recursos verbals (paraules i la seva relació) com no verbals (gestos, postura corporal, mirada, distància física amb l’interlocutor, etc.), i tots aquests aspectes s’han de valorar, analitzar i incorporar en les propostes d’aula.
Però comunicar-se és interactuar. L’escola ha de ser un espai on es fomentin, de manera habitual, situacions en què tots els nens i nenes aprenguin a participar en diàlegs i converses de manera autònoma, escoltant i respectant els torns de paraula, i expressant-se amb seguretat. Si es promou aquest tipus d’activitat, serà més fàcil ensenyar que la comunicació és un recurs per aprendre, compartir coneixements i relacionar-se amb els altres. Aprendre a parlar bé ha de ser, en definitiva, aprendre a conviure i a formar part d’una societat en què les paraules tenen un paper fonamental.

Criteri d'avaluació 3.1

Per cursos

1r i 2n:  

3.1 Produir textos orals i multimodals coherents a partir d’una situació comunicativa propera (vivències, fets i aprenentatges), amb planificació acompanyada, adaptant el to de veu i el gest a la situació, i utilitzant recursos no verbals elementals i elements de suport.

3r i 4t: 

3.1 Produir textos orals i multimodals coherents a partir d’una situació comunicativa coneguda, amb planificació acompanyada, ajustant el discurs i adaptant el to de veu i el gest a la situació, i usant recursos no verbals i elements de suport.

5è i 6è: 

3.1 Produir textos orals i multimodals de manera autònoma, coherent i fluida, amb preparació prèvia, en contextos formals senzills amb adequació de l’entonació, el to de veu i el gest a la situació i un ús correcte de recursos verbals i no verbals amb suports audiovisuals.

Comentari

Expressar-se de manera oral en situacions formals requereix una preparació en la qual es tinguin en compte tots els elements que engloben la comunicació oral (to de veu, gest, recursos verbals i els suports amb què s’acompanya el discurs). Pretén que l’alumnat sigui capaç d’expressar les seves idees en diferents contextos de manera ordenada i coherent.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Explica oralment una experiència personal amb ordre i claredat.
  • Participa en una conversa sobre una experiència viscuda, escoltant els altres i respectant el torn de paraula.
  • Pot explicar una història senzilla amb suport visual i adaptant el to de veu quan convé.

3r i 4t:

  • Fa una exposició senzilla sobre un fet o un tema treballat a classe, amb suport visual i fent servir recursos no verbals, com ara el contacte visual o el gest.
  • Participa en una conversa de classe o en un petit debat respectant torn de paraula i escoltant les aportacions dels altres.
  • Explica processos per seguir una seqüència de manera lògica i amb el suport visual que hi té relació.

5è i 6è:

  • Fa una exposició seguint unes indicacions, de manera autònoma i amb preparació prèvia. Crea un suport visual que acompanyi la presentació.
  • Participa en una obra de teatre o lectura dramatitzada adaptant to de veu, moviments corporals, etc., segons si l’escena ho requereix.
  • Expressa la seva opinió en un debat o una conversa amb els corresponents arguments.

Criteri d'avaluació 3.2

Per cursos

1r i 2n:  

3.2 Participar en interaccions orals espontànies i en les situacions comunicatives habituals del context escolar respectant les normes d’interacció oral, mostrant interès i respecte quan parlen els altres i iniciant-se en l’ús d’estratègies d’escolta activa.

3r i 4t: 

3.2 Participar en interaccions orals espontànies i reglades, aportant idees i respectant les dels altres, així com les normes bàsiques de la cortesia lingüística i aplicant estratègies d’escolta activa.

5è i 6è: 

3.2 Participar en interaccions orals espontànies i reglades, i respectar les normes de la cortesia lingüística, integrant en el propi discurs les opinions i punts de vista dels altres participants, i utilitzant el registre adequat i aplicant estratègies d’escolta activa i de gestió conversacional.

Comentari

Les interaccions orals espontànies estan molt presents en el nostre dia a dia, tant dins com fora l’aula. Per desenvolupar interaccions orals espontànies que siguin positives, l’alumnat ha de participar de forma conscient en aquestes converses. Aquesta participació requereix respectar unes normes i anar integrant de manera progressiva les diverses opinions i punts de vista que sorgeixin durant la conversa.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Participa en una conversa d’aula aportant informació sobre el que s’està treballant i respecta el torn de paraula.
  • Aplica estratègies bàsiques d’escolta activa (contacte visual, assentir amb el cap, interessar-se amb noves preguntes, etc.).

3r i 4t:

  • Participa en les converses d’aula en gran i en petit grup, n’expressa l’opinió i respecta la dels altres.
  • Dona arguments senzills per defensar la seva opinió en una conversa o en un debat de classe.
  • Utilitza estratègies d’escolta activa per mostrar que segueix una conversa amb expressions com: «D’això que has dit…», «igual que tu, jo…»

5è i 6è:

  • Participa en una conversa formal, tenint en compte l’opinió dels altres i fent i contestant preguntes per avançar i aprendre. Tot amb un registre d’acord amb la situació formal.
  • És conscient que una conversa ha de ser fluida i evita monopolitzar el torn de paraula fent cas a la persona que modera.

Sabers que es relacionen de manera més directa

Comunicació oral - Reflexió sobre la llengua

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)