Comunicar-se és essencial per compartir idees, expressar emocions i establir vincles amb els altres. Aquesta habilitat reflecteix l’interès dels alumnes per produir textos orals i multimodals de manera clara i coherent, adaptant-se a la situació comunicativa i als diferents gèneres discursius. Això no només implica parlar correctament, sinó també saber estructurar el discurs i utilitzar el registre adequat segons el context i el destinatari.
És important recordar que quan parlem de comunicació oral, hi intervenen tant recursos verbals (paraules i la seva relació) com no verbals (gestos, postura corporal, mirada, distància física amb l’interlocutor, etc.), i tots aquests aspectes s’han de valorar, analitzar i incorporar en les propostes d’aula.
Però comunicar-se és interactuar. L’escola ha de ser un espai on es fomentin, de manera habitual, situacions en què tots els nens i nenes aprenguin a participar en diàlegs i converses de manera autònoma, escoltant i respectant els torns de paraula, i expressant-se amb seguretat. Si es promou aquest tipus d’activitat, serà més fàcil ensenyar que la comunicació és un recurs per aprendre, compartir coneixements i relacionar-se amb els altres. Aprendre a parlar bé ha de ser, en definitiva, aprendre a conviure i a formar part d’una societat en què les paraules tenen un paper fonamental.