Currículum 1r i 2n
- Interès per expressar-se oralment amb pronunciació i entonació adequades en les situacions d’aula. Proposta d’exemple (1).
- Comprensió de textos orals de tipologia diversa en diferents formats i mitjans. Proposta d’exemple (2).
- Identificació de la incidència dels components (situació, participants o intenció) en l’acte comunicatiu en diferents situacions comunicatives pròpies de l’aula i d’altres entorns informals. Proposta d’exemple (3).
- Aplicació d’estratègies lingüístiques elementals amb acompanyament i en contextos propers, per dotar textos breus i senzills d’adequació, coherència, cohesió i correcció. Proposta d’exemple (4).
- Identificació d’elements bàsics de contingut (tema, fórmules fixes, lèxic) i forma (estructura, format, imatges) en les produccions orals. Proposta d’exemple (5).
- Reproducció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) en el marc de les propostes didàctiques d’aula. Proposta d’exemple (6).
- Ús de models textuals elementals (narració, descripció, diàleg) en les produccions orals, en el marc de les propostes didàctiques d’aula. Proposta d’exemple (7).
- Interacció oral adequada en situacions d’aula. Reconeixement i utilització d’estratègies bàsiques de cortesia lingüística. Proposta d’exemple (8).
- Aplicació d’estratègies d’escolta activa en la resolució dialogada dels conflictes, tenint en compte la perspectiva de gènere. Proposta d’exemple (9).
Proposta per 1r i 2n
Interès per expressar-se oralment en situacions conegudes amb les indicacions i l’ajut necessari del docent.
Comprensió de textos orals en activitats d’aula, posant especial atenció a la capacitat d’escolta i la capacitat de recuperar la informació.
Identificació dels components de l’acte comunicatiu:
- Situació: el context que embolcalla un acte comunicatiu
- Participants: qui és el destinatari (un o més d’un, edat, relació que s’hi té, etc.)
- Intenció: què es busca amb un acte comunicatiu concret
En situacions d’aula o de centre.
Aplicació d’estratègies lingüístiques orals que puguin aplicar-se en l’elaboració de futurs textos escrits, amb adequació, coherència, cohesió i correcció:
- Reflexió sobre diferents maneres d’expressar-se
- Converses per decidir maneres de dirigir-se a l’altre
Amb acompanyament de mestres i en contextos propers
Identificació dels elements del contingut i la forma d’una producció oral: tema i forma (lèxic, estructura del discurs, elements visuals).
Reproducció de cançons i de poemes, atenent a la musicalitat, que estiguin relacionats amb la vida del grup.
Ús de models textuals elementals:
- Narració
- Descripció
- Diàleg
En les produccions orals de les propostes d’aula, amb ajuda necessària.
Interacció oral adequada en situacions d’aula com la rotllana, espais de joc, etc., tenint en compte:
- L’escolta cap als altres
- El torn de paraula
- L’expressió de necessitats i opinions
Ús d’elements bàsics de cortesia com si us plau o gràcies.
Aplicació d’estratègies d’escolta activa en converses d’aula:
- Contacte visual
- Posició corporal adequada
- Respecte pels torns de paraula
Conscienciació de la importància de la resolució positiva i pacífica dels conflictes, amb acompanyament de l’adult.
Currículum 3r i 4t
- Interès per expressar-se oralment amb pronunciació i entonació adequades en les situacions d’aprenentatge i en la vida quotidiana del centre. Proposta d’exemple (1).
- Comprensió de textos orals en diferents contextos: activitats d’aula, situacions d’aprenentatge en qualsevol àrea i en la vida quotidiana i en mitjans de comunicació. Proposta d’exemple (2).
- Descripció de la incidència dels components (situació, participants, propòsit comunicatiu, canal) en l’acte comunicatiu en diferents situacions comunicatives de l’aula i de l’entorn. Proposta d’exemple (3).
- Aplicació d’estratègies lingüístiques elementals amb acompanyament, en contextos d’aprenentatge per dotar textos senzills d’adequació, coherència, cohesió i correcció. Proposta d’exemple (4).
- Descripció d’elements bàsics de contingut (tema, fórmules fixes, lèxic) i forma (estructura, format, títol, imatges) en les produccions orals. Proposta d’exemple (5).
- Reproducció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) en el marc de les propostes didàctiques d’aula. Proposta d’exemple (6).
- Ús de models textuals elementals (narració, descripció, diàleg i exposició) en les produccions orals, de forma progressivament autònoma. Proposta d’exemple (7).
- Interacció oral adequada en situacions d’aula i en contextos formals elementals, amb respecte a les normes bàsiques de cortesia lingüística. Proposta d’exemple (8).
- Aplicació d’estratègies d’escolta activa i assertivitat en la resolució dialogada dels conflictes, tenint en compte la perspectiva de gènere. Proposta d’exemple (9).
- Detecció de possibles usos discriminatoris del llenguatge verbal i no verbal en diferents contextos comunicatius. Proposta d’exemple (10).
- Aplicació d’estratègies d’identificació i interpretació del sentit global del text i d’integració de la informació explícita de textos socials orals i multimodals senzills. Proposta d’exemple (11).
- Aplicació d’estratègies d’interpretació d’elements bàsics de la comunicació no verbal en les situacions comunicatives. Proposta d’exemple (12).
- Ús d’eines analògiques i digitals bàsiques d’ús comú per a la producció i coproducció oral i multimodal; ús de plataformes virtuals d’interacció i col·laboració educativa en el marc de les situacions d’aprenentatge, de forma guiada. Proposta d’exemple (13).
Proposta per 3r i 4t
Interès per expressar-se oralment, amb atenció especial a la pronúncia i a l’entonació per tal que s’adeqüin al context.
Comprensió de textos orals en diferents contextos, amb actitud respectuosa i atenent a la informació rebuda per emprar-la després en qualsevol activitat.
Descripció dels components de l’acte comunicatiu:
- Situació
- Participants
- Intenció
- Canal: a través de què es vol establir una comunicació.
En situacions de centre o d’entorn.
Aplicació d’estratègies lingüístiques orals que puguin aplicar-se en l’elaboració de futurs textos escrits, amb adequació, coherència, cohesió i correcció:
- Reflexió sobre els elements d’un discurs
- Elaboració de guions per seguir un discurs
Amb acompanyament de mestres i en contextos d’aprenentatge
Descripció dels elements del contingut i la forma d’una producció oral: tema i forma (lèxic, estructura del discurs, elements visuals i de suport).
Reproducció de fragments literaris que tinguin sentit en el marc d’una proposta didàctica o pel plaer d’escoltar-los en veu alta.
Ús de models textuals elementals:
- Narració
- Descripció
- Diàleg
- Exposició
En les produccions orals de les propostes d’aula, de forma progressivament autònoma.
Interacció oral adequada en situacions d’aula com la rotllana, els espais de treball o dins el centre, tenint en compte:
- L'adequació del registre apropiat
- L’argumentació respectant els punts de vista
Ús d’elements bàsics de cortesia com bon dia o disculpa.
Aplicació d’estratègies d’escolta activa en converses d’aula i en contextos formals:
- Mostra d’interès amb gestos i paraules
- Resposta empàtica
Desenvolupament del pensament creatiu i crític per proposar solucions per resoldre conflictes, amb acompanyament de l’adult.
Detecció de possibles usos discriminatoris del llenguatge verbal i no verbal en contextos comunicatius. Reformulació del llenguatge per fomentar l’ús del llenguatge inclusiu.
Aplicació d’estratègies per identificar i interpretar el sentit global del text:
- Definició de la intenció de l'emissor
- Reconeixement del to i el registre
- Detecció d’idees principals
Resum del missatge global del text
Aplicació d’estratègies sobre els elements bàsics de la comunicació no verbal (contacte visual, postura corporal, to de veu, etc.), com ara:
Observació guiada de vídeos i identificació dels elements no verbals i els seus significats
Ús conscient dels elements de la comunicació no verbal
Ús d’eines analògiques i digitals per produir textos orals, de forma guiada:
- Cartells o pòsters
- Decàlegs
- Gravadores de veu
- Pissarres o tauletes interactives
- Programari per fer presentacions
Currículum 5è i 6è
- Interès per expressar-se oralment amb pronunciació i entonació adequades en totes les situacions. Proposta d’exemple (1).
- Comprensió de textos orals en diferents contextos: activitats d’aula, situacions d’aprenentatge en qualsevol àrea, en la vida quotidiana i en mitjans de comunicació. Proposta d’exemple (2).
- Anàlisi dels components del fet comunicatiu (situació, participants, propòsit comunicatiu, canal, registre) en qualsevol situació comunicativa. Proposta d’exemple (3).
- Aplicació d’estratègies lingüístiques elementals de forma autònoma, en contextos formals, per dotar textos progressivament complexos d’adequació, coherència, cohesió i correcció. Proposta d’exemple (4).
- Anàlisi d’elements bàsics de contingut (tema, fórmules fixes, lèxic, inferències d’informació) i forma (estructura, format, títol, imatges, tipografia) en les produccions orals. Proposta d’exemple (5).
- Reproducció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) en el marc de les propostes didàctiques d’aula. Proposta d’exemple (6).
- Ús de models textuals elementals (narració, descripció, diàleg i exposició) en les produccions orals i de forma autònoma. Proposta d’exemple (7).
- Interacció oral adequada en situacions d’aula i en contextos formals pautats, amb respecte a les normes de cortesia lingüística. Proposta d’exemple (8).
- Aplicació d’estratègies d’escolta activa, assertivitat i proposta de solució creativa en la resolució dialogada de conflictes, tenint en compte la perspectiva de gènere. Proposta d’exemple (9).
- Aplicació d’estratègies per a l’ús d’un llenguatge no discriminatori en diferents contextos comunicatius. Proposta d’exemple (10).
- Aplicació d’estratègies d’identificació i interpretació del sentit global, la informació rellevant, la integració de la informació explícita i la realització d’inferències per superar el sentit literal de textos socials orals i multimodals. Proposta d’exemple (11).
- Aplicació d’estratègies d’interpretació i ús d’elements bàsics de la comunicació no verbal en les situacions comunicatives. Proposta d’exemple (12).
- Ús d’eines analògiques i digitals bàsiques d’ús comú per a la producció i coproducció oral i multimodal; ús de plataformes virtuals d’interacció i col·laboració educativa en el marc de les situacions d’aprenentatge. Proposta d’exemple (13).
Proposta per 5è i 6è
Interès per expressar-se oralment adequant la velocitat o la intensitat que s’ha de donar a certes paraules per crear expectatives en les persones que escolten.
Comprensió de textos orals en diferents contextos, amb actitud respectuosa i mostrant capacitat de resposta davant de qualsevol informació rebuda a través de diversos mitjans.
Anàlisi dels components de l’acte comunicatiu:
- Situació
- Participants
- Intenció
- Canal
- Registre: relació que s’estableix entre les parts d’un acte comunicatiu
En qualsevol situació comunicativa.
Aplicació d’estratègies lingüístiques orals que puguin aplicar-se en l’elaboració de futurs textos escrits, amb adequació, coherència, cohesió i correcció:
- Anàlisi sobre els elements d’un discurs
- Elaboració de guions per seguir un discurs i creació de llistes de verificació
De manera autònoma i en contextos formals diversos
Anàlisi dels elements del contingut i la forma d’una producció oral: tema i forma (lèxic, estructura del discurs, inferències informatives, elements visuals i de suport).
Reproducció de tota mena de textos en veu alta, tot aplicant estratègies adequades per captar l’atenció.
Ús de models textuals elementals:
- Narració
- Descripció
- Diàleg
- Exposició
En les produccions orals de les propostes d’aula, de forma autònoma.
Interaccions orals més elaborades que es produeixen dins l’horari escolar, tenint en compte:
- L’adequació del registre, el context i el destinatari
- L’argumentació respectant els punts de vista
- La gestió de la conversa (preguntes que serveixen per aclarir, donar exemples)
Ús d’elements bàsics de cortesia com bona tarda, avui us parlaré de, aprofito per agrair, etc.
Aplicació i reflexió d’estratègies d’escolta activa:
- Mostra d’interès amb gestos i paraules
- Resposta empàtica i assertiva
- Reformulació del discurs per assegurar-ne la comprensió
Desenvolupament del pensament creatiu i crític per proposar solucions per resoldre conflictes, de manera progressivament autònoma.
Aplicació d’estratègies d’ús d’un llenguatge no discriminatori:
- Respecte a la diversitat
- Llenguatge inclusiu
- Igualtat i convivència
- Coeducació
Aplicació d’estratègies per a la comprensió íntegra d’un text:
- Identificació del sentit global i la informació rellevant
- Reconeixement de la informació explícita i implícita del text
- Connexions i inferències
Aplicació d’estratègies sobre elements de la comunicació no verbal (distància interpersonal, moviments corporals, silencis, etc.), com ara:
- Anàlisi de situacions reals i audiovisuals i propostes de canvis
- Autoconeixement i millora personal amb reflexió crítica
Ús d’eines analògiques i digitals per produir textos orals de forma guiada i progressivament autònoma:
- Infografies
- Eines per gravar i editar vídeos
- Creació de qüestionaris i enquestes
- Plataformes per a la cocreació de textos
Interès per expressar-se oralment amb pronunciació i entonació adequades en les situacions d’aula.
En grups, els infants es preparen la reexplicació d’un conte ja conegut. Durant la preparació i en l’assaig previ a l’explicació, els infants es fixen, especialment, en el següent:
- La pronúncia correcta de les paraules
- Si el volum de la veu permetrà a l’audiència sentir el conte
- Si l’entonació ajuda a comprendre millor la història
CE3, CE10
Comprensió de textos orals de tipologia diversa en diferents formats i mitjans.
Quan venen altres infants de l’escola a explicar alguna informació al grup, es recorda que és important deixar de fer el que estem fent per poder escoltar bé el missatge.
Després, en acabar d’escoltar-lo, de manera col·lectiva, recuperem la informació que recordem, n’identifiquem la més rellevant, quins detalls ens han cridat l’atenció, etc.
CE2, CE6
Identificació de la incidència dels components (situació, participants o intenció) en l’acte comunicatiu en diferents situacions comunicatives pròpies de l’aula i d’altres entorns informals.
Una parella d’infants ha de demanar unes fotocòpies a consergeria. L’ocasió serveix per reflexionar sobre el següent:
-Situació: es tracta d’un registre formal o informal?
-Participants: ens dirigirem a un grup de persones molt nombrós o poc? Són infants o adults? En sé el nom?
-Intenció: què espero aconseguir amb la comunicació. Demanar ajuda?, Disculpar-me?, Comunicar un esdeveniment?
#RLL
CE3, CE9, CE10
Aplicació d’estratègies lingüístiques elementals amb acompanyament i en contextos propers, per dotar textos breus i senzills d’adequació, coherència, cohesió i correcció.
Abans de baixar a demanar les fotocòpies, es comparen i valoren diferents expressions: formals i informals, amb cortesia i sense, etc., per decidir quin discurs emprarà l’alumnat que s’ajusti a la situació comunicativa. Per exemple: «Fes-me les fotocòpies» vs. «Hola, som de 1r B i necessitem unes fotocòpies. Ens les podries fer, si us plau?». #RL
CE3, CE9
Identificació d’elements bàsics de contingut (tema, fórmules fixes, lèxic) i forma (estructura, format, imatges) en les produccions orals.
Després de l’assistència del grup a un espectacle de titelles o una obra de teatre, s’analitza el següent:
- El contingut (de què tractava? En recordeu algunes paraules que sortien molt? Com ens feien participar?)
- La forma (quantes parts tenia? A més de la veu, què feien servir per comunicar-nos la història? Decorats, vestuari, objectes, música, etc.
CE2, CE3, CE9
Reproducció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) en el marc de les propostes didàctiques d’aula.
Per celebrar una festa a l’escola, en grups de tres o quatre es preparen la recitació de memòria d’un poema que s’adigui a la celebració i, en un moment de la jornada, se’n fa la recitació en públic, amb una dicció clara i una entonació adequada.
CE3
Ús de models textuals elementals (narració, descripció, diàleg) en les produccions orals, en el marc de les propostes didàctiques d’aula.
A partir del joc de fer preguntes per endevinar un objecte amagat en una bossa, el mestre introdueix un llenguatge cada vegada més ric i variat. Una vegada endevinat l’objecte, entre tots se’n reconstrueix la descripció. Per exemple, és un objecte fet de cuir, de forma esfèrica, és dur, serveix per jugar, etc.
CE3, CE9
Interacció oral adequada en situacions d’aula. Reconeixement i utilització d’estratègies bàsiques de cortesia lingüística.
Es comenta una obra d’un infant del grup fent preguntes a l’artista (per ex.: T’ha costat aconseguir el que volies?) i comentaris (per ex.: Opino que els colors estan ben combinats). A cada intervenció es reflexiona si es tracta d’una pregunta o d’un comentari, i com s’ha d’intervenir per no fer sentir malament l’artista. #RL
CE3, CE9
Aplicació d’estratègies d’escolta activa en la resolució dialogada dels conflictes, tenint en compte la perspectiva de gènere.
Davant d’un conflicte, l’adult el comença a gestionar i, de manera progressiva, fa partícips els infants en l’aplicació d’estratègies. És a dir, gestiona els torns perquè les persones implicades hi puguin dir la seva, posa paraules a aquelles expressions o intervencions que no són respectuoses, i vetlla perquè s’escoltin i hi hagi propostes per tancar el conflicte.
CE3, CE9, CE10
Interès per expressar-se oralment amb pronunciació i entonació adequades en les situacions d’aprenentatge i en la vida quotidiana del centre.
Cap a final de curs, l’escola rep les famílies amb una exposició dels principals projectes que s’han fet en tots els àmbits. Per grups, els infants es preparen una presentació oral de l’exposició, que faran mentre acompanyin les famílies durant la visita.
CE3, CE10
Comprensió de textos orals en diferents contextos: activitats d’aula, situacions d’aprenentatge en qualsevol àrea i en la vida quotidiana i en mitjans de comunicació.
Dins el projecte de medi sobre els rèptils, es visiona una notícia de l’Info K que explica com gestionen aquests animals de sang freda la regulació del cos.
A continuació, es fa la comparativa entre animals de sang freda i de sang calenta en dues columnes, en què es plasmen els objectius d’escolta previstos a través d’un guió amb una sèrie d’interrogants: escoltarem per saber… #EE
CE2, CE6
Descripció de la incidència dels components (situació, participants, propòsit comunicatiu, canal) en l’acte comunicatiu en diferents situacions comunicatives de l’aula i de l’entorn.
Es vol fer una sortida a un museu. Decideixen contractar la visita i busquen el canal de reserves (telefònic). Pensen en el text de la petició en un registre formal (destinatari desconegut i d’una institució). Per planificar-lo, disposen d’un guió (salutació, presentació, contextualització, propòsit, informacions pràctiques, agraïment, comiat). Hauran d’assajar per preparar la trucada.
CE3, CE9, CE10
Aplicació d’estratègies lingüístiques elementals amb acompanyament, en contextos d’aprenentatge per dotar textos senzills d’adequació, coherència, cohesió i correcció.
Els alumnes volen conèixer com han evolucionat les activitats de lleure al llarg del temps. Se’ls demana un objecte o una fotografia d’una de les activitats que feien els seus avis. Es preparen una exposició breu seguint un guió i han de preveure la resposta a possibles preguntes dels companys. Se’ls proporcionen indicadors per facilitar el discurs i el manteniment de la llengua catalana.
CE3, CE9
Descripció d’elements bàsics de contingut (tema, fórmules fixes, lèxic) i forma (estructura, format, títol, imatges) en les produccions orals.
L’alumnat prepara una exposició a les famílies per explicar el projecte que fan i la visita al museu. Pensen l’estructura de la sessió, quins apartats la formaran i com els presentaran. El mural de suport ha de servir per explicar el procés i el contingut, destacant els conceptes clau que han après acompanyats d’imatges.
CE2, CE3, CE9
Reproducció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) en el marc de les propostes didàctiques d’aula.
En un projecte del temps cronològic es parla de la percepció subjectiva. El mestre presenta una poesia en què és present la percepció del temps i s’estableix una conversa per comprendre’n l’essència i poder-lo recitar bé. Després, els infants l’aprenen de memòria treballant la prosòdia, s’enregistra i es crea un codi QR per tal que la recitació grupal arribi a les famílies. #EL
CE3
Ús de models textuals elementals (narració, descripció, diàleg i exposició) en les produccions orals, de forma progressivament autònoma.
A partir d’un àlbum il·lustrat sense text, s’han de crear els diàlegs dels personatges tot utilitzant recursos propis de l’oralitat, com ara onomatopeies, diferents veus, etc.
Prèviament, es crea una conversa per comprendre la situació comunicativa de l’àlbum. L’activitat es pot fer per parelles i, un cop posat en comú, es comenta la diversitat de diàlegs que ha permès la mateixa situació comunicativa. #CL #RL
CE3, CE9
Interacció oral adequada en situacions d’aula i en contextos formals elementals, amb respecte a les normes bàsiques de cortesia lingüística.
Fem un joc de rol en què, per parelles, un fa de persona gran i l’altre de jove, i estableixen una conversa sobre un tema concret (escollit pel mestre, o no) en la qual un membre de la parella ha de parlar a l’altre amb tractament de vostè, fent servir la conjugació corresponent. #RL
CE3, CE9
Aplicació d’estratègies d’escolta activa i assertivitat en la resolució dialogada dels conflictes, tenint en compte la perspectiva de gènere.
A la rotllana es parla d’un conflicte que ha sorgit al pati. Es demana als infants que empatitzin amb les persones implicades i que opinin sobre com es poden sentir, i també què podrien fer per millorar la situació generada. Com a suport, es podria construir una guia per resoldre conflictes: no hem de cridar, hem d’escoltar l’altre, hem de deixar un temps per pensar, hem d’explicar els nostres arguments amb calma, etc.
CE3, CE9, CE10
Detecció de possibles usos discriminatoris del llenguatge verbal i no verbal en diferents contextos comunicatius.
En un mural amb cinc cercles, els infants han d’enganxar un gomet verd (femení) o blau (masculí) segons si creuen que la professió que diu el docent (sense l’article) és majoritària en un col·lectiu o l’altre. Les professions han de ser amb denominació neutra (fisioterapeuta, astronauta, electricista, conserge, etc.) Es fa una conversa sobre els resultats i es comenta. #LP
CE3, CE9, CE10
Aplicació d’estratègies d’identificació i interpretació del sentit global del text i d’integració de la informació explícita de textos socials orals i multimodals senzills.
El grup classe està estudiant diferents artistes pictòriques. Es facilita documentació sobre diverses pintores i pintors, i cada petit grup s’ha de preparar per presentar als companys una pintora o un pintor. Se’ls pot facilitar un quadre amb els aspectes per tractar (època, país, tècnica, colors, temàtica, etc.), disposat de manera que s’hi pugui recollir en columnes la informació dels diferents textos llegits. #AI
CE3, CE4, CE6
Aplicació d’estratègies d’interpretació d’elements bàsics de la comunicació no verbal en les situacions comunicatives.
Per grups, s’han de preparar l’escenificació de petites situacions de manera teatralitzada, sense parlar. La resta del grup-classe ha d’endevinar què està passant a través de la gesticulació dels companys que ho representen.
CE3, CE9
Utilització d’eines analògiques i digitals bàsiques d’ús comú per a la producció i coproducció oral i multimodal; ús de plataformes virtuals d’interacció i col·laboració educativa en el marc de les situacions d’aprenentatge, de forma guiada.
Després de la lectura d’una obra literària, per grups inventen diàlegs entre els personatges i els assagen. Posteriorment, els enregistren en vídeo, i en fan una revisió i un segon enregistrament per penjar-lo a la pàgina web de l’escola. Es poden donar orientacions, com ara parlar alt i clar, fer silenci mentre parlen els altres, fer una pausa en acabar i apagar la càmera, etc. #EL
CE3, CE8, CE9
Interès per expressar-se oralment amb pronunciació i entonació adequades en totes les situacions.
Per parelles, l’alumnat s’ha de preparar una exposició sobre una comunitat autònoma. Abans de fer-la, es decideix crear una rúbrica per fer èmfasi en la pronunciació i entonació adequades. Posteriorment, aquesta rúbrica servirà com a instrument de coavaluació. #RL
CE3, CE10
Comprensió de textos orals en diferents contextos: activitats d’aula, situacions d’aprenentatge en qualsevol àrea, en la vida quotidiana i en mitjans de comunicació.
A l’aula estem treballant els éssers vius, i una alumna explica que va veure un documental i ens parla de la Jane Goodall. El docent pregunta a la resta de l’aula si coneixen «l’amiga dels ximpanzés». Audició d’un pòdcast sobre el tema amb l’objectiu de conèixer-la més. Individualment, anoten idees importants, les comparteixen i prenen acords sobre les més interessants.
CE2, CE6
Anàlisi dels components del fet comunicatiu (situació, participants, propòsit comunicatiu, canal, registre) en qualsevol situació comunicativa.
L’alumnat de cicle inicial està fent un projecte sobre l’aigua i ha preguntat als companys de 6è per què hi ha objectes que suren i d’altres que no. Després de reflexionar sobre el concepte de flotabilitat, es dona resposta a la seva pregunta creant un vídeo i una infografia. Per fer-ho, cal adequar la situació comunicativa a l’edat dels receptors i a la necessitat que han manifestat.
CE3, CE9, CE10
Aplicació d’estratègies lingüístiques elementals de forma autònoma, en contextos formals, per dotar textos progressivament complexos d’adequació, coherència, cohesió i correcció.
Per a un projecte d’una cooperativa, s’han de preparar en grups una exposició en què, prèviament, s’han acordat els aspectes que han d’aparèixer en el discurs (el motiu pel qual s’ha creat, com es treballa, què es farà…) i, per altra banda, aspectes d’adequació, cohesió i correcció lingüística (vocabulari après, ajust al receptor, que no hi hagi barbarismes…). Abans de passar per les aules, cada grup fa l’exposició a un altre i es passa una llista de comprovació.
CE3, CE9
Anàlisi d’elements bàsics de contingut (tema, fórmules fixes, lèxic, inferències d’informació) i forma (estructura, format, títol, imatges, tipografia) en les produccions orals.
Després de la visualització d’un vídeo d’un company o companya duent a terme una exposició oral, fem èmfasi en l’anàlisi del contingut i la forma. Ens preguntem si aquests aspectes ens poden ajudar a comprendre altres produccions orals i, fins i tot, si els podríem aplicar nosaltres en altres contextos quan necessitem fer una exposició. #RL
CE2, CE3, CE9
Reproducció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) en el marc de les propostes didàctiques d’aula.
Un dels eixos vertebradors quant a comunicació oral de l’escola és el teatre. Per això, trimestralment, un grup d’alumnes prepara una obra de teatre, que es representa al final del trimestre davant de les famílies. Cada trimestre canvia l’obra i el grup d’alumnes, de manera que quan acabi el curs, tothom hagi fet una representació.
CE3
Ús de models textuals elementals (narració, descripció, diàleg i exposició) en les produccions orals i de forma autònoma.
A partir de l’observació d’una obra d’art s’estableix una conversa. Abans d’iniciar-la, l’alumnat ha d’estructurar el seu pensament i discurs. Amb el suport del docent, la conversa permetrà enriquir el vocabulari de l’alumnat, defensar i argumentar els seus pensaments, respectar les opinions dels altres i incorporar noves idees i pensaments en el seu discurs. #RL
CE3, CE9
Interacció oral adequada en situacions d’aula i en contextos formals pautats, amb respecte a les normes de cortesia lingüística.
Presentem una llista d’expressions i paraules de registres molt diversos. Al mateix temps, una sèrie de contextos formals i no formals. Els alumnes han de relacionar cada expressió i cada paraula amb un context concret i justificar-ne l’ús. #RL
CE3, CE9
Aplicació d’estratègies d’escolta activa, assertivitat i proposta de solució creativa en la resolució dialogada de conflictes, tenint en compte la perspectiva de gènere.
A l’aula hi ha un llistat de possibles conflictes que a vegades sorgeixen, alguns dels quals tenen relació amb la perspectiva de gènere. El docent en llegeix un i dos alumnes el representen. Després, el grup decideix possibles solucions creatives perquè es puguin aplicar en situacions futures.
CE3, CE9, CE10
Aplicació d’estratègies per a l’ús d’un llenguatge no discriminatori en diferents contextos comunicatius.
Es pregunta a l’alumnat si alguna vegada han sentit alguna expressió que els faci sentir exclosos a ells mateixos o a algú altre. S’anoten les situacions a la pissarra. Després, per grups, han de proposar una alternativa més inclusiva.
Finalment, es fa una posada en comú en què es reflexiona sobre les alternatives proposades i sobre la importància d’utilitzar un llenguatge no discriminatori, ja que condiciona la nostra manera de fer i pensar. #LP
CE3, CE9, CE10
Aplicació d’estratègies d’identificació i interpretació del sentit global, la informació rellevant, la integració de la informació explícita i la realització d’inferències per superar el sentit literal de textos socials orals i multimodals.
El docent llegeix un àlbum il·lustrat en veu alta. A continuació, sense conversa prèvia, l’alumnat ha de contestar diverses preguntes: el sentit global del text, la informació rellevant que l’ha ajudat a comprendre’l, destacar algun fet que sigui irrellevant per entendre el relat… Posteriorment, es durà a terme una conversa en què l’alumnat ha de compartir què ha escrit. També es farà èmfasi en com juga l’autor de l’àlbum il·lustrat per superar el sentit literal del text. #EL
CE3, CE4, CE6
Aplicació d’estratègies d’interpretació i ús d’elements bàsics de la comunicació no verbal en les situacions comunicatives.
Es presenta una breu situació a l’aula. A continuació, es reparteixen targetes on hi ha diverses indicacions (no es pot gesticular, fer moviments exagerats, no es pot mirar el receptor…) i, per grups, han de representar la situació. Després hi haurà una conversa en què es farà palesa la importància que la comunicació no verbal acompanyi el discurs. #RL
CE3, CE9
Ús d’eines analògiques i digitals bàsiques d’ús comú per a la producció i coproducció oral i multimodal; ús de plataformes virtuals d’interacció i col·laboració educativa en el marc de les situacions d’aprenentatge.
En el marc d’una SdA sobre la història de la ràdio, sorgeix la idea de modificar la comunicació amb les famílies: en lloc del bloc tradicional, es farà a través d’un pòdcast que apareixerà setmanalment. Per grups cal preparar el guió base, per així després, setmana a setmana, enregistrar el programa amb les novetats dels últims dies. Caldrà consensuar orientacions en gran grup.
CE3, CE8, CE9