Omet navegació

Competència 2

Competència 2

C2.- Comprendre i interpretar textos orals i multimodals, i identificar el sentit general i la informació més rellevant, valorant, de manera progressivament autònoma, aspectes formals i de contingut bàsics per construir coneixement, formar-se opinió i eixamplar les possibilitats de gaudi i lleure.

Orientacions generals

Som éssers socials i, com a tals, ens trobem immersos en situacions comunicatives. En la comunicació oral rebem grans quantitats de missatges que hem de poder identificar, comprendre i interpretar. Aquesta competència fa referència a la capacitat que cal promoure per tal que els alumnes puguin comprendre qualsevol missatge oral o multimodal.
Extreure la informació i les dades més rellevants és un pas important, però també caldrà interpretar la nova informació i arribar a conclusions que ajudin a construir un punt de vista crític en relació amb el què i el com del missatge oral o multimodal.

Criteri d'avaluació 2.1

Per cursos

1r i 2n:  

2.1 Extreure informació rellevant de produccions orals i multimodals relacionats amb situacions d’aprenentatge i la vida quotidiana de l’aula.

3r i 4t: 

2.1 Comprendre i extreure informació rellevant de produccions orals i multimodals relacionades amb situacions d’aprenentatge i la vida quotidiana de l’aula.

5è i 6è: 

2.1 Extreure i interpretar informació rellevant de produccions orals i multimodals formals provinents de diferents mitjans i situacions.

Comentari

Comprendre i extreure informació de textos orals i multimodals és una habilitat essencial per moure’s en el món actual.
La comprensió d’aquest tipus de missatges, ja siguin en situacions quotidianes de l’aula, o en contextos més formals, implica escoltar i distingir entre allò realment important i el que no ho és tant. Aquest procés demana captar el significat global, extreure’n conclusions i analitzar la intenció del missatge.


En definitiva, el que es pretén és que l’alumnat sigui capaç d’extreure tota la informació possible de les produccions orals i d’interpretar la més rellevant. 

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Escolta i extreu informació rellevant dels diversos missatges que ajuden a organitzar activitats relacionades amb l’aprenentatge o amb la convivència.
  • Planteja dubtes pertinents quan té dificultats per interpretar qualsevol missatge.

3r i 4t:

  • Comprèn el propòsit que tenen les produccions orals i multimodals i n’extreu informació rellevant que l’ajuda a organitzar la seva activitat.
  • S’adona que un mateix missatge es pot interpretar de diferents maneres i que és important plantejar dubtes sempre que siguin pertinents.

5è i 6è:

  • Extreu informació rellevant de produccions orals o multimodals que formen part de pràctiques socials, com poden ser programes de televisió, la presentació d’un llibre a través d’un bibliotràiler, etc.
  • Manifesta una valoració crítica davant dels missatges provinents de diferents mitjans i situacions que es puguin analitzar amb el seu grup.
    -Pren consciència de la necessitat de validar les fonts d’informació.

Criteri d'avaluació 2.2

Per cursos

1r i 2n:  

2.2 Reconèixer, de forma acompanyada, el tema, idees principals i missatges explícits de textos orals i multimodals. Iniciar-se, també de forma acompanyada, en la valoració del contingut i de la forma (elements no verbals).

3r i 4t: 

2.2 Reconèixer en produccions orals i multimodals idees principals i secundàries, els missatges explícits i els implícits més senzills. Progressar, de manera acompanyada, en la valoració crítica del contingut i de la forma (elements no verbals).

5è i 6è: 

2.2 Reconèixer en produccions orals i multimodals formals les idees principals i les secundàries, els missatges explícits i implícits, valorar-ne el contingut i la forma (elements no verbals).

Comentari

La comprensió global del text és important per captar el significat complet dels textos orals, i no només parts aïllades.
Comprendre aquesta globalitat implica reconèixer les idees principals i secundàries, el tema, els missatges explícits i implícits…
La intenció d’aquest criteri és fomentar l’escolta activa i desenvolupar progressivament el pensament crític per comprendre la totalitat del text oral.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Escolta i extreu les idees principals d’una notícia llegida pel docent.
  • Dona la seva opinió sobre un conte i proposa altres possibles finals.
  • Analitza, de manera acompanyada, els elements no verbals d’un fragment d’una pel·lícula o reportatge.

3r i 4t:

  • Diferencia les idees principals de les secundàries d’una explicació oral, un conte o un programa informatiu.
  • En una conversa de classe sap reconèixer allò que es diu (missatge explícit) del que no es diu però es dedueix (missatge implícit).
  • Fa observacions sobre els elements no verbals d’un discurs i explica com afecten el missatge.

5è i 6è:

  • Escolta i extreu les idees principals i secundàries d’una exposició oral, conferència o documental.
  • Descobreix els missatges implícits d’una producció oral o multimodal i sap trobar-hi la intenció amb actitud crítica quan cal.
  • Analitza els elements no verbals d’una producció oral i en valora l’efecte en el missatge.

Sabers que es relacionen de manera més directa

Comunicació oral - Reflexió sobre la llengua

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)