Vivim envoltats d’informació. A l’escola, a casa o a través de les xarxes, cada dia se’ns plantegen o arriben missatges que expliquen com funciona el món, però no tota la informació és fiable, ni útil. És per això que des de l’escola els alumnes haurien d’aprendre a buscar, entendre i valorar la informació per transformar-la en coneixement propi, per poder comunicar-la de manera clara i creativa i posar-la en dubte, si cal.
Aquesta competència parla d’adquirir estratègies per cercar informació de manera planificada, utilitzant diverses fonts, com llibres, vídeos, pàgines web o revistes. Adquirir estratègies demana ser capaç de seleccionar la informació més important i pertinent, analitzar-la i saber, descartar el que no és rellevant en aquell moment. Progressivament, caldrà aprendre a comparar fonts, detectar si hi ha informació contradictòria i reflexionar sobre quina pot ser més fiable.
També cal prendre consciència dels riscos de la desinformació i la manipulació, i començar a desenvolupar una mirada crítica davant els continguts que arriben. Finalment, és a primària on cal fer conscient l’alumne de l’autoria de textos i la manera com citar-los de manera correcta.