Competència 6

Competència 6

Amaga

C6.- Cercar, seleccionar i contrastar informació procedent de diverses fonts, de forma planificada i de manera progressivament autònoma, avaluant la seva fiabilitat, reconeixent alguns riscos de manipulació i desinformació, i adoptant un punt de vista personal i respectuós amb la propietat intel·lectual, per transformar aquesta informació en coneixement i comunicar-la de manera creativa.

Orientacions generals

Amaga

Vivim envoltats d’informació. A l’escola, a casa o a través de les xarxes, cada dia se’ns plantegen o arriben missatges que expliquen com funciona el món, però no tota la informació és fiable, ni útil. És per això que des de l’escola els alumnes haurien d’aprendre a buscar, entendre i valorar la informació per transformar-la en coneixement propi, per poder comunicar-la de manera clara i creativa i posar-la en dubte, si cal.
Aquesta competència parla d’adquirir estratègies per cercar informació de manera planificada, utilitzant diverses fonts, com llibres, vídeos, pàgines web o revistes. Adquirir estratègies demana ser capaç de seleccionar la informació més important i pertinent, analitzar-la i saber, descartar el que no és rellevant en aquell moment. Progressivament, caldrà aprendre a comparar fonts, detectar si hi ha informació contradictòria i reflexionar sobre quina pot ser més fiable.
També cal prendre consciència dels riscos de la desinformació i la manipulació, i començar a desenvolupar una mirada crítica davant els continguts que arriben. Finalment, és a primària on cal fer conscient l’alumne de l’autoria de textos i la manera com citar-los de manera correcta.

Criteri d'avaluació 6.1

Amaga

Per cursos

1r i 2n:  

6.1 Aplicar estratègies de cerca d’informació (localització, selecció i contrast) en diferents fonts, incloses les digitals, sobre temes propers i d’interès personal, de forma guiada, a la xarxa i a les biblioteques.

3r i 4t: 

6.1 Aplicar estratègies de cerca d’informació (localització, selecció i contrast) en diferents fonts, incloses les digitals, sobre temes d’interès personal, ecològic i social, de forma progressivament autònoma, a la xarxa i a les biblioteques.

5è i 6è: 

6.1 Aplicar estratègies de cerca d’informació (localització, selecció i contrast) en diferents fonts, incloses les digitals, sobre temes d’interès personal, ecològic i social, de forma progressivament autònoma, a la xarxa i a les biblioteques, valorant-ne críticament el resultat.

Comentari

Per aplicar estratègies de cerca d’informació cal tenir ben clar a quina o quines preguntes volem donar resposta i per què necessitem aquestes respostes. Concretar bé les preguntes, una per una, guiarà tant la localització, com la selecció i el contrast de les informacions obtingudes, en funció de si donen resposta a l’objectiu proposat.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Identifica i utilitza elements paratextuals (fotografies, títols, rètols, peus de foto) per localitzar informació rellevant en textos senzills.
  • En l’escolta de la lectura d’un fragment o text breu, identifica si conté la resposta a l’objectiu proposat o si parla d’altres aspectes.

3r i 4t:

  • Aplica estratègies com analitzar els títols, les il·lustracions, els índexs, o les paraules clau per recopilar informació sobre el seu objectiu de cerca.
  • Llegeix el text tenint clar l’objectiu de la lectura (que prèviament pot haver estat compartit en grup) i identifica si s’adequa o no.

5è i 6è:

  • Selecciona informacions diverses en funció de l’objectiu de la cerca.
  • Compara què diuen les diferents fonts d’informació.
  • Identifica aquella font més fiable i sap explicar el perquè amb les seves paraules.

Criteri d'avaluació 6.2

Amaga

Per cursos

1r i 2n:  

6.2 Comunicar els resultats d’un procés d’investigació, individual o grupal, realitzat de forma acompanyada, sobre temes propers i d’interès personal.

3r i 4t: 

6.2 Comunicar, de forma creativa i respectant els drets de la propietat intel·lectual, els resultats d’un procés d’investigació, individual o grupal, fet de forma acompanyada, sobre temes d’interès personal, ecològic i social, que incloguin els objectius de desenvolupament sostenible.

5è i 6è: 

6.2. Comunicar, de forma creativa i respectant els drets de la propietat intel·lectual, els resultats d’un procés d’investigació senzill, individual o grupal, sobre temes d’interès personal, ecològic i social que incloguin els objectius de desenvolupament sostenible.

Comentari

Comunicar les respostes a les preguntes que s’hagin formulat és la culminació de qualsevol procés de recerca. Per això és important fer servir la forma d’expressió (oral, escrita, visual i multimodal) més adequada a cada situació.

És important vetllar perquè apareguin sempre les fonts d’informació consultades per tal d’evitar els riscos de la manipulació i la desinformació.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Fa aportacions en la conversa on es recapitulen els passos seguits i els aprenentatges fets, fruit d’un procés d’investigació. 

  • Pot comunicar els resultats del procés d’investigació amb les seves paraules. 

3r i 4t:

  • Amb l’ajuda del mestre, transforma la informació consultada durant el procés d’investigació, i els aprenentatges fets, en nous textos (orals o escrits) que entén i sap explicar.
  • Cita les fonts consultades en la comunicació dels resultats.

5è i 6è:

  • Quan comunica els resultats, va més enllà de la simple reproducció de la informació llegida.
  • Cita les fonts consultades en la comunicació dels resultats.
  • Cita les fonts de les dades concretes que utilitza en la comunicació dels resultats.

Criteri d'avaluació 6.3

Amaga

Per cursos

1r i 2n:

6.3 Adoptar hàbits d’ús segur i saludable de les tecnologies digitals de forma guiada en relació amb l’accés a la informació i a la comunicació en l’entorn immediat.

3r i 4t:

6.3 Adoptar hàbits d’ús segur, sostenible i saludable de les tecnologies digitals, amb acompanyament, en relació amb l’accés, la fiabilitat i verificació de les fonts d’informació i la comunicació al seu entorn immediat i a la xarxa.

5è i 6è:  

6.3 Adoptar hàbits d’ús crític, segur, sostenible i saludable de les tecnologies digitals, de forma progressivament autònoma, en relació amb la fiabilitat i la verificació de les fonts, la credibilitat de la informació i la comunicació a l’entorn immediat i a la xarxa.

Comentari

Es tracta d’adoptar uns hàbits d’ús segurs a la xarxa des que s’entra en contacte amb aquesta. La construcció d’aquests hàbits primerencs repercutiran en els hàbits que s’han de consolidar al llarg de tota l’escolarització. Per tant, és imprescindible oferir un bon model quan s’usen tecnologies digitals, i especialment en la consulta d’informació a les xarxes. Incorporant l’hàbit d’identificar les fonts, així com l’anàlisi crítica d’aquestes —i de la informació que presenten— els alumnes guanyen recursos per valorar la fiabilitat de la informació que llegeixen.

Exemple d’assoliment (en què em fixo?)

1r i 2n:

  • Demana permís abans d’utilitzar un dispositiu digital per buscar informació.
  • Raona per què no pot fer clic en qualsevol enllaç o anunci que apareix a la pantalla.
  • Diferencia informació útil per a una tasca escolar de la que no ho és.
  • Només comparteix la informació personal necessària a les eines escolars (nom, cognoms, etc.) i no en altres aplicacions o xarxes en línia.

3r i 4t:

  • Pregunta qui és l’autor/a en cas de no veure’n clarament la font o l’autoria.
  • Identifica l’autor/font d’un text en aquelles situacions que és fàcil de reconèixer.
  • Només comparteix la informació personal necessària a les eines escolars (nom, cognoms, etc.) no en altres aplicacions o xarxes en línia.

5è i 6è:

  • Identifica l’autor/font d’un text.
  • Contrasta la informació de diferents textos per veure si el que diuen és coherent o es contradiuen.
  • Només comparteix la informació personal necessària a les eines escolars (nom, cognoms, etc.) no en altres aplicacions o xarxes en línia.

Sabers que es relacionen de manera més directa

Amaga

Alfabetització informacional - Comprensió lectora - Reflexió sobre la llengua