Omet navegació

Competència 7

Competència 7

C7.- Seleccionar i llegir de manera autònoma obres diverses com a font de plaer i coneixement, configurant un itinerari lector que s’enriqueixi progressivament pel que fa a diversitat, complexitat i qualitat de les obres, i compartir experiències de lectura, per construir la pròpia identitat lectora i gaudir de la dimensió social de la lectura.

Orientacions generals

Fomentar el gust per la lectura des de petits és clau perquè es visqui com una experiència enriquidora i significativa. Aquesta competència indica que cada nen i nena ha de tenir a l’abast allò necessari per poder construir el seu propi camí lector, per això s’han de seleccionar llibres que despertin interès i curiositat. Amb el temps, aquest itinerari ha d’anar ampliant-se amb obres de temàtiques, estils i nivells de complexitat diversos, per tal de desenvolupar criteri propi i gaudir de la riquesa literària.
Però la lectura no és només un acte individual, sinó també una experiència compartida. Parlar de llibres, participar en clubs de lectura, recomanar lectures i debatre sobre històries i sobre processos d’escriptura amb autors i autores, permet a qualsevol alumne construir la seva pròpia identitat lectora i l’anima a descobrir nous gèneres i relacionar-los entre ells. Així, la lectura esdevé no només una font de plaer i coneixement, sinó també una eina per a la socialització i l’enriquiment cultural.

Criteri d'avaluació 7.1

Per cursos

1r i 2n:  

7.1 Llegir de manera autònoma textos de diferents autors i autores que s’adeqüin als seus gustos i interessos, seleccionats de manera acompanyada, des de les diferents etapes del procés evolutiu de la lectura.

3r i 4t: 

7.1 Llegir de manera autònoma o acompanyada textos de diversos autors i autores que s’adeqüin als seus gustos i interessos i seleccionats amb autonomia creixent, avançant en la construcció de la seva identitat lectora.

5è i 6è: 

7.1 Llegir de manera autònoma textos de diversos autors i autores que s’adeqüin als seus gustos i interessos, seleccionats amb criteri propi, progressant en la construcció de la seva identitat lectora.

Comentari

La lectura autònoma necessita un guiatge i un entorn compartit en què llegir es consideri una part interessant i habitual del dia a dia de l’escola. En aquest marc, cada alumne anirà progressant cap a una autonomia més gran i construirà la seva identitat lectora, és a dir, establirà a poc a poc els seus gustos i interessos en interacció amb els companys i l’adult. Caldrà seguir l’itinerari de cada alumne individual i donar el suport necessari quan calgui, sempre en un entorn lector comunitari que incentivi i ofereixi recompensa a l’esforç que per a molts nens i nenes pot presentar la lectura

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Agafa un llibre i el llegeix sol o amb acompanyament.
  • Té uns gustos clars quan escull un llibre i reconeix els que li han agradat més.

3r i 4t:

  • Llegeix un llibre de manera autònoma o acompanyada.
  • Sap dir els motius de la seva tria i expressar si li ha agradat.
  • Tria textos variats i els valora en funció de les seves característiques.

5è i 6è:

  • Llegeix de manera autònoma obres variades triades per ell o ella.
  • Expressa les seves preferències després d’haver participat en converses sobre les lectures.
  • Pot anticipar les lectures que té ganes de fer.

Criteri d'avaluació 7.2

Per cursos

1r i 2n:  

7.2 Compartir lectures, per mitjà de recomanacions, presentacions i a partir d’interaccions orals, mitjançant la biblioteca d’aula i de centre, per expressar gustos i interessos i iniciar-se en una comunitat lectora.

3r i 4t: 

7.2 Compartir lectures, per mitjà de recomanacions, presentacions i a partir d’interaccions orals, mitjançant la biblioteca d’aula i de centre, per expressar gustos i interessos i iniciar-se en una comunitat lectora.

5è i 6è: 

7.2 Compartir lectures per mitjà de recomanacions, presentacions i a partir d’interaccions orals, per mitjans analògics i digitals, mitjançant la biblioteca d’aula i de centre, per expressar gustos i interessos, valorar les obres de forma crítica i sentir-se membre d’una comunitat lectora.

Comentari

La conversa sobre les lectures és una forma d’iniciar-se i construir la pròpia identitat lectora. Per participar-hi caldrà el modelatge del mestre i trobar les paraules per parlar sobre el que es llegeix.
La participació en aquestes converses que tinguin lloc a l’aula i les recomanacions de llibres serà un indici que l’alumne està començant a sentir-se membre d’una comunitat lectora i que està adquirint criteri propi per valorar les obres que llegeix.

Exemple d'assoliment

1r i 2n:

  • Participa en les converses sobre les lectures i fa recomanacions en les quals expressa els seus gustos i interessos.
  • Participa en propostes de la biblioteca, comparteix opinions i escolta les dels altres.

3r i 4t:

  • Participa en les converses sobre les lectures i expressa els seus gustos i interessos de manera argumentada.
  • Fa recomanacions i es manté actiu en activitats col·lectives que impliquen lectura.

5è i 6è:

  • Comparteix les lectures que fa en converses de classe i en entorns digitals i expressa les seves preferències de manera argumentada.
  • Valora les obres de manera crítica i mostra interès per les opinions dels companys.

Sabers que es relacionen de manera més directa

Educació literària - Comprensió lectora - Comunicació oral - Reflexió sobre la llengua

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)