Currículum 1r-2n
- Apreciació dels atributs mesurables dels objectes (longitud, massa, capacitat), distàncies i temps.
- Introducció de les unitats convencionals (metre, quilo i litre) i no convencionals en situacions on es facin mesuraments en el context escolar o de la vida quotidiana.
- Reconeixement de les unitats de mesura del temps (any, mes, setmana, dia i hora) en situacions de la vida quotidiana.
Proposta per 1r-2n
- Apreciació dels atributs mesurables dels objectes que contribueixen a definir-los (longitud, massa, capacitat). [ESS]
- Apreciació de magnituds físiques: distàncies entre objectes i temps com a atribut mesurable d’esdeveniments.
- Apreciació de la conservació de la quantitat de magnitud en situacions concretes.
- Inici en l’ús d’unitats antropomètriques i no convencionals basades en objectes de referència (clips, fulls DIN A4…) per mesurar en el context escolar o de la vida quotidiana. [ESS]
- Adquisició, per consens, d’una unitat de mesura de referència comuna.
- Inici en l’ús d’unitats convencionals d’ús comú (metre, quilo i litre) per mesurar en el context escolar o de la vida quotidiana.
- Reconeixement dels mesos i els dies de la setmana al calendari i dintre d’una successió. ALG.MM
- Reconeixement de les hores del dia a l’horari d’aula i en situacions de la vida quotidiana.
- Seqüenciació d’esdeveniments associats a un horari o un calendari en ordre cronològic.
Currículum 3r-4t
- Utilització dels atributs mesurables dels objectes (longitud, massa, capacitat, superfície, volum i amplitud de l’angle).
- Maneig de les unitats convencionals (km, m, cm, mm; kg, g; l i ml) i no convencionals en situacions de la vida quotidiana.
- Aplicació de la mesura del temps (any, mes, setmana, dia, hora i minuts i segons) i referències de la durada de períodes de temps.
Proposta per 3r-4t
- Reconeixement dels atributs mesurables dels objectes (longitud, massa, capacitat, superfície, volum i amplitud d’angle) i el seu ús en la resolució de problemes. [ESS]
- Identificació d’indrets familiars situats en un mapa i el seu ús en la resolució de problemes per al treball amb distàncies.
- Reconeixement del temps com a atribut mesurable d’esdeveniments i el seu ús en la resolució de problemes.
- Ús d’unitats no convencionals (tires de paper, rajoles, manipulatius…) en situacions quotidianes on calgui mesurar.
- Ús d’unitats convencionals d’ús comú (km, m, cm, mm; kg, g; l, ml) en situacions quotidianes on calgui mesurar. [ESS]
- Expressió d’una mesura de formes equivalents, fent servir diverses unitats (tant convencionals com no convencionals).
- Reconeixement de la relació inversa existent entre la mida d’una unitat i la quantitat obtinguda en mesurar un element determinat amb aquesta unitat.
- Aplicació en la resolució de problemes de la mesura d’esdeveniments de durada superior a un dia (on calgui utilitzar un calendari).
- Aplicació en la resolució de problemes de la mesura d’esdeveniments de curta durada (on calgui utilitzar un rellotge).
Currículum 5è-6è
- Selecció i ús de les unitats adequades de longitud, massa, capacitat i superfície, volum, magnituds informàtiques bàsiques, temps i graus (angles) en contextos de la vida quotidiana.
Proposta per 5è-6è
- Ús de les unitats adequades, si cal, fent conversions, en un ambient de resolució de problemes.
- Selecció i ús de manipulables que representin unitats no convencionals, com per exemple els cubets encaixables, per mesurar el volum de cossos geomètrics.
- Ús adequat d’unitats convencionals en relació amb la magnitud que cal mesurar (tria entre \(m^2\) i \(m^3\), per exemple) i amb el grau de magnitud (tria entre cm i m, per exemple). [ESS]
- Ús d’unitats de mesura derivades (com el \(m^2\) i el \(m^3\)) i comprensió de la relació amb les magnituds associades.
- Ús de mesures conegudes d’angles (30°, 45°, 60° i 90°), així com la combinació i la relació entre ells (complementaris, suplementaris…) per deduir la mesura d’altres angles en un context de resolució de problemes. [ESS]