Omet navegació

Formes geomètriques de dues i tres dimensions

Currículum 1r-2n

  • Agrupació d’elements a partir de semblances i diferències d’objectes, en aspectes diversos, i ordenació seguint criteris qualitatius i quantitatius.
  • Exploració d’estratègies per identificar, descriure, completar i estendre seqüències a partir de regularitats en una col·lecció de nombres, figures o imatges.

Proposta per 1r-2n

  1. Identificació de prismes, piràmides i cossos rodons (cilindres, cons i esferes) en objectes de la vida quotidiana.
  2. Identificació de formes geomètriques de dues dimensions, com per exemple triangles, rectangles, quadrats, hexàgons i cercles, en objectes de la vida quotidiana.
  3. Identificació de polígons en les cares de prismes i piràmides, mitjançant l’experimentació, com per exemple l’estampació.
  4. Classificació de formes geomètriques de dues dimensions en triangles, rectangles i quadrats, hexàgons i cercles, atenent si tenen costats, quants en tenen i si són iguals entre ells.
    #ALG.PA
  5. Tècniques de construcció de formes geomètriques senzilles d’una dimensió (línies poligonals obertes i tancades, línies corbes i línies rectes) de manera manipulativa.
  6. Estratègies i tècniques de construcció de triangles, rectangles, quadrats, prismes i piràmides amb materials estructurats. [ESS]
  7. Estratègies i tècniques de composició i descomposició amb material manipulatiu de triangles, rectangles, quadrats, hexàgons i cercles.
    #ESP.VM
    #ESP.MT
  8. Estratègies i tècniques de construcció de cossos rodons de manera manipulativa a partir de modelatges amb plastilina.
    #ESP.VM
  9. Estratègies i tècniques de construcció de prismes i piràmides amb material manipulatiu.
    #ESP.VM
  10. Incorporació de vocabulari matemàtic en la descripció dels elements de les figures geomètriques en la conversa a l’aula. [ESS]
    #MES.MA
  11. Reconeixement de les característiques de figures geomètriques senzilles de dues dimensions (si té costats, nombre de costats, si té angles rectes) i tres dimensions (cares planes o corbes) amb materials manipulables (mecanos, tangram, capses, jocs de figures o d’altres) i també amb eines digitals.

Currículum 3r-4t

  • Identificació i classificació de formes geomètriques de dues o tres dimensions en objectes de la vida quotidiana atenent als seus elements i a les relacions entre ells.
  • Utilització d’estratègies i tècniques de construcció de formes geomètriques de dues dimensions per composició i descomposició, a través de materials manipulables, instruments de dibuix (regle i cartabó) i aplicacions informàtiques.
  • Ús del vocabulari geomètric en la descripció verbal dels elements i les propietats de formes geomètriques.
  • Experimentació amb les propietats de les formes geomètriques de dues i tres dimensions amb materials manipulables (quadrícules, geoplans, policubs...) i també amb eines digitals (programes de geometria dinàmica, realitat augmentada, robòtica educativa...).

Proposta per 3r-4t

  1. Identificació de formes geomètriques de dues dimensions en diferents posicions i en objectes de la vida quotidiana, com per exemple diferents tipus de triangles i quadrilàters, així com altres polígons i cercles. [ESS]
    #ESP.VM
  2. Identificació de cilindres, cons, esferes, prismes i piràmides en diferents posicions i en objectes de la vida quotidiana.
    #ESP.VM
  3. Classificació de triangles, quadrilàters (quadrats, rectangles, rombes, romboides i trapezis), així com altres polígons i cercles, atenent els seus elements i les relacions entre ells (costats, vèrtexs, diagonals, eixos de simetria i tipus d’angles). [ESS]
    #ALG.PA
    #ALG.RF
  4. Classificació de prismes, piràmides, cilindres, cons i esferes atenent els seus elements i les relacions entre ells (cares, bases, arestes i vèrtexs) a través de l’experimentació.
    #ALG.RF
    #ALG.PA
  5. Identificació de característiques geomètriques comunes entre figures 3D.
  6. Utilització d’estratègies i tècniques de construcció de figures geomètriques de dues dimensions per composició i descomposició, a través de materials manipulables, instruments de dibuix i aplicacions informàtiques en un ambient de resolució de problemes.
    #MES.ME
  7. Realització de desenvolupaments plans de prismes i piràmides per evidenciar les figures geomètriques que els componen.
  8. Transformació de cossos geomètrics de tres dimensions en d’altres mitjançant la construcció i fragmentació o transformant algun dels seus elements (cares, bases…).
    #ESP.MT
  9. Ús del llenguatge matemàtic en la descripció dels elements de les figures geomètriques.
    #MES.MA
    #MES.ME
  10. Ús del llenguatge matemàtic en la descripció de les característiques de les figures geomètriques de dues i tres dimensions.
    #MES.MA
    #MES.ME
  11. Construcció del concepte d’angle com a gir i com a espai entre dues semirectes d’origen comú a través del moviment i la representació.
    #MES.MA
  12. Experimentació amb les propietats de figures geomètriques de dues i tres dimensions a través de materials manipulables (fulls amb tramat quadriculat, geoplans o policubs, entre d’altres) i eines digitals, per establir relacions geomètriques entre els objectes. [ESS]
  13. Experimentació amb polígons còncaus i convexos per identificar-ne propietats.
  14. Experimentació amb les propietats dels quadrilàters per a la seva classificació, segons el paral·lelisme i la perpendicularitat entre costats.
    #ESP.VM
  15. Experimentació amb els eixos de simetria dels polígons per a la seva classificació.
    #ESP.VM

Currículum 5è-6è

  • Identificació i classificació de formes geomètriques en objectes de la vida quotidiana en funció dels seus elements i de les relacions que hi ha entre aquests.
  • Coneixença de tècniques de construcció de formes geomètriques per composició i descomposició, amb materials manipulables, instruments de dibuix i aplicacions informàtiques.
  • Domini del vocabulari geomètric en la descripció verbal dels elements i les propietats de formes geomètriques.
  • Aprofundiment en les propietats de formes geomètriques transformant-les, a partir de materials manipulables (quadrícules, geoplans, policubs...) i també amb eines digitals (programes de geometria dinàmica, realitat augmentada, robòtica educativa...).

Proposta per 5è-6è

  1. Identificació de formes geomètriques de dues i tres dimensions en objectes de la vida quotidiana. [ESS]
  2. Classificació de formes geomètriques de dues i tres dimensions atenent els seus elements i les relacions que hi ha entre ells. [ESS]
    #ALG.RF
    #ALG.PA
  3. Coneixença i ús de tècniques de construcció de figures geomètriques de dues i tres dimensions per composició i descomposició amb materials manipulables,
  4. retallant i enganxant.
    #MES.ME
  5. Exploració de diferents desenvolupaments plans de prismes, piràmides, cons i cilindres.
  6. Reconeixement de la disposició de les cares d’un prisma o piràmide en el seu desenvolupament, que en possibilita la construcció.
  7. Coneixença i ús de tècniques de construcció de figures geomètriques de dues dimensions amb instruments de dibuix. [AMP]
    #MES.ME
  8. Coneixença i ús de tècniques de construcció de formes geomètriques de dues i tres dimensions per composició i descomposició, amb aplicacions informàtiques com GeoGebra o Polypad, entre d’altres.
    #MES.ME
  9. Domini del llenguatge matemàtic en la descripció dels elements de les figures geomètriques. [ESS]
    #MES.MA
    #MES.ME
  10. Adquisició i bon ús del llenguatge matemàtic per expressar amb correcció raonaments en situacions o problemes geomètrics.
    #MES.ME
    #ALG.RF
  11. Consolidació del concepte d’angle com a gir i com a espai entre dues semirectes d’origen comú a través del moviment i la representació.
    #MES.MA
  12. Exploració de les propietats de figures geomètriques transformant-les i avançant en classificacions, tenint en compte criteris inclusius, a partir de materials manipulables i amb eines digitals. [ESS]
    #MES.ME
  13. Ús de la classificació de triangles, segons els angles i els costats, per a la resolució de problemes.
    #MES.ME
  14. Aprofundiment en la classificació dels quadrilàters segons criteris de paral·lelisme dels costats: paral·lelograms (quadrats, rombes, rectangles i romboides) i no paral·lelograms (trapezis i trapezoides).
    #ESP.VM
  15. Estudi i aprofundiment dels polígons regulars i irregulars en un ambient de resolució de problemes.
    #ESP.VM
  16. Estudi i aprofundiment dels eixos de simetria de polígons en un ambient de resolució de problemes.
    #ESP.VM
  17. Identificació de la raó constant, , entre la longitud de la circumferència i el seu diàmetre.
    #MES.ME
    #ALG.RF

Creado con eXeLearning (Ventana nueva)