Omet navegació

Orientacions per a 3r i 4t d’ESO

Orientacions generals per a 3r i 4t d’ESO

En els cursos superiors, els estudiants compten amb una base que els permet abordar la literatura de manera més analítica i reflexiva. D'aquesta manera, el procés d'aprenentatge se centra a aprofundir en l'anàlisi textual, fet que implica analitzar les relacions internes dels seus elements constitutius amb el sentit de l'obra. Paral·lelament, es fomenta la comprensió intertextual, que consisteix a establir vincles entre un text i altres contextos, obres o corrents literaris. Així mateix, es treballa la interpretació i la valoració crítica i argumentada, orientant els alumnes a construir hipòtesis interpretatives i a oferir respostes personals fonamentades en evidències textuals. També es posa èmfasi en la contextualització històrica i cultural, amb l'objectiu d’aprofundir en la interpretació de les obres amb els períodes i moviments literaris corresponents. A més, es promou el desenvolupament de l'escriptura acadèmica sobre la literatura a través de la redacció d'assajos i comentaris de text amb rigor metodològic. Finalment, es destaca la importància de l'apreciació estètica i ètica, que convida a una reflexió profunda sobre el paper de la literatura en la societat i en la formació de la identitat.

Lectura guiada

A 3r i 4t d’ESO cal continuar la tasca de desenvolupament d’estratègies interpretatives i de reflexió sobre les obres a partir de textos cada cop més complexos i canònics.

En el currículum d’aquest nivell, s’inclouen dos sabers que no eren en els primers cursos:

  • Aplicació d’estratègies d’utilització d’informació sociohistòrica, cultural i artística bàsica que permetin construir la interpretació de les obres literàries.
  • Indagació al voltant de les obres llegides que promoguin l’interès per construir-ne la interpretació i establir connexions entre textos.

És rellevant, doncs, d’una banda, relacionar el context sociohistòric, artístic i de creació de les obres, amb la recepció per part dels lectors, i utilitzar-lo per aprofundir i ser més precisos en les reflexions i interpretacions.

D’altra banda, és important centrar la mirada en la reflexió al voltant de l’estil dels autors i les autores i les estratègies compositives que el fan possible. També és un moment per aprendre a valorar i gaudir de l’estil dels autors i a expressar aquestes valoracions d’una forma adequada, ben argumentada i basada en aspectes literaris.

Finalment, és important relacionar les obres amb altres textos de la tradició, o amb altres obres d’altres llenguatges artístics, a partir de les connexions amb tòpics literaris, temes, l’ús de tècniques formals, etc.

Lectura autònoma

En els darrers cursos de l’ESO, la lectura autònoma ha de centrar-se en el desenvolupament progressiu de l’autonomia lectora, per tal que l’alumnat sigui cada vegada més conscient dels criteris que utilitza per seleccionar les seves lectures. L’objectiu no és només ampliar el nombre d’obres llegides, sinó també aprofundir en la capacitat de tria i en la construcció d’un itinerari lector personal i fonamentat.

Per afavorir aquest procés, és essencial oferir un ventall ampli i diversificat de propostes, que inclogui gèneres, èpoques i estils diferents. Aquesta diversitat ha d’ajudar a ampliar l’horitzó literari de l’alumnat, propiciar que surti de la seva zona de confort i descobrir obres que potser inicialment no hauria escollit. Així mateix, és important que les obres proposades siguin cada cop més complexes i que s’hi incloguin tant clàssics accessibles de la literatura universal, castellana, catalana i aranesa, com obres rellevants de la literatura actual per a adults i joves. Aquestes lectures han de representar un repte intel·lectual i literari, que posi en joc habilitats interpretatives més sofisticades.

Alhora, cal promoure la reflexió sobre els criteris de tria, ajudant-los a formular-se preguntes com ara: què m’interessa d’aquest llibre? Com es relaciona amb altres lectures que he fet? Quin tipus d’experiència lectora busco? Aquest exercici els permet prendre consciència de les seves preferències, alhora que adquireixen eines per diversificar les seves eleccions.

L’acompanyament docent continua sent clau en aquesta etapa. Els moments de diàleg sobre les lectures poden ser una oportunitat per conèixer els motius de les seves tries, suggerir obres que puguin complementar els seus interessos i guiar-los en la construcció d’un itinerari lector més ric i divers. Una bona manera de consolidar aquest procés és fomentar l’hàbit de registrar i comentar les lectures realitzades, identificar temàtiques recurrents, autors preferits o aspectes que els agradaria explorar més a fons.

La lectura no ha de ser una experiència solitària, sinó que pot esdevenir un acte compartit. Per això, és recomanable crear espais dins l’aula on els alumnes puguin recomanar llibres, intercanviar impressions i justificar les seves tries. Aquesta socialització de la lectura es pot fer en diversos formats: grups de lectura presencials, fòrums en línia, projectes col·laboratius o fins i tot mitjançant l’ús d’eines digitals. És important guiar l’alumnat perquè descobreixi i incorpori en la seva vida diària aplicacions i webs d’intercanvi d’impressions sobre les lectures, com ara Goodreads, Wattpad, Lecturalia o Què Llegeixes?, espais on poden trobar recomanacions, participar en discussions i seguir autors i lectors amb interessos similars.

Finalment, en els últims cursos de l’ESO, és fonamental que la lectura autònoma vagi més enllà del plaer immediat i incorpori també una dimensió crítica i reflexiva. Això implica fomentar una lectura capaç d’interpretar els textos en el seu context, establir connexions amb altres obres i discursos i desenvolupar una mirada més analítica sobre la literatura. D’aquesta manera, es contribueix a consolidar uns hàbits lectors que perdurin més enllà de l’etapa escolar i que ajudin a formar lectors i lectores autònoms, crítics i amb curiositat intel·lectual.

Expressió creativa

En els últims cursos de secundària, l’aprenentatge de l’expressió creativa adquireix una dimensió més reflexiva i elaborada, en què els estudiants desenvolupen una escriptura més conscient i tècnicament més sòlida. L’objectiu principal és aprofundir en les estratègies narratives, dramàtiques i poètiques, alhora que es fomenta una mirada crítica sobre la creació literària i la seva funció en la societat.

Un primer aspecte clau en aquesta etapa és la consciència en l’ús de recursos i estratègies i la seva repercussió en la recepció del lector. L’escriptura ja no es concep únicament com una activitat intuïtiva, sinó que es treballa des d’un enfocament tècnic, amb una atenció especial a aspectes com la construcció de personatges, la veu narrativa, el diàleg i el ritme del text. Això permet als estudiants experimentar amb diferents gèneres i formes expressives, per aprofundir en la creació literària de manera més estructurada.

A més, es dona una gran importància a la reescriptura i revisió del text. L’alumnat aprèn a rellegir i millorar els seus escrits: identifica errors, ajusta el llenguatge i poleix l’estil per aconseguir més claredat i coherència. La revisió esdevé així una fase fonamental en el procés d’escriptura, a més de fomentar l’experimentació amb la forma i el contingut.

Un altre element essencial en aquest nivell és el treball sobre la intertextualitat i el diàleg amb altres obres. Els estudiants exploren la relació entre els seus textos i la tradició literària, experimenten amb tècniques com la imitació, la paròdia o la reescriptura d’obres clàssiques. També es fomenta la creació a partir d’altres disciplines artístiques, com el cinema, la música o les arts visuals, cosa que promou una comprensió més àmplia del fenomen literari.

Paral·lelament, es potencia la reflexió sobre la creació literària, tot convidant els estudiants a debatre sobre qüestions ètiques, estètiques i socials vinculades a l’escriptura. Aquest exercici els permet entendre la literatura com una eina de pensament crític i d’expressió personal, per desenvolupar una actitud més conscient i compromesa envers el fet literari.

Finalment, en aquesta etapa, es comença a introduir l’escriptura acadèmica i crítica, amb l’objectiu que els alumnes adquireixin les eines necessàries per analitzar i argumentar sobre la literatura. Això inclou la redacció d’articles d’opinió, assajos breus i ressenyes, que contribueixin a consolidar la seva capacitat d’anàlisi i d’argumentació escrita.

En conjunt, l’aprenentatge de l’expressió creativa en els últims cursos de secundària busca combinar l’experimentació literària amb una comprensió profunda de les tècniques narratives, dramàtiques i poètiques, i afavorir, d’aquesta manera, una escriptura més madura i crítica.

Activitats per a 3r i 4t d’ESO

Per donar resposta als reptes, preguntes d’indagació i els objectius d’aquests nivells, trobareu en aquest apartat una proposta d’activitats orientatives al voltant de la lectura autònoma, la lectura guiada i l’escriptura creativa:

Activitats de lectura autònoma

Activitats de lectura autònoma Competències específiques Criteris d’avaluació
A partir de la selecció autònoma de textos, podem establir un llibre-frontissa que permet diferents nivells de lectura, tant per a lectors novells com lectors més avançats. Aquest llibre-frontissa pot obrir la porta a relacionar una obra de lectura guiada com Dràcula, de Bram Stoker, amb lectures autònomes com La hija de la noche, de Laura Gallego; Històries naturals, de Joan Perucho; Frankenstein, de Mary Shelley, o novel·les gràfiques. CE7 7.1
Participació en actes culturals vinculats a l’itinerari lector. Des de diferents institucions, es fonamenten activitats amb autors com per exemple "Autors a les aules", de la Institució de les Lletres catalanes; Lectures explosives o clubs de lectura de diferents biblioteques públiques de Catalunya, com per exemple, el de la Biblioteca Pública de Tarragona, o els grups de lectura de la Biblioteca Pública de Lleida per a joves. CE7 7.2
Fer un tràiler o bibliotràiler d’alguna de les obres que han llegit durant el trimestre. CE7 7.1 i 7.2
Escriure la ressenya d’alguna obra llegida i triar-ne la següent a partir de la plataforma Goodreads. CE7 7.2
Crear una pissarra digital (amb programes com padlet) on es recullin i classifiquin les lectures del grup com una estratègia per recomanar lectures en suports diversos i entre iguals, amb la classificació de les obres a partir de gèneres i subgèneres literaris. CE7 7.1 i 7.2

Activitats de lectura guiada

Activitats de lectura guiada Competències específiques Criteris d’avaluació
A partir del segon cicle de l’ESO, es fa més necessària la presència d'autors de la literatura aranesa, catalana i castellana amb la informació sociohistòrica, cultural i artística bàsica per construir la interpretació de les obres literàries. D’aquesta manera, a 3r d’ESO, la lectura d’El llibre de les bèsties, de Ramon Llull, o El conde Lucanor, de Don Juan Manuel, necessita una guia docent en el context sociohistòric de l’edat mitjana per saber què ha representat aquell autor/a en les respectives literatures. En poesia, els trobadors van compondre cançons d’amor, sirventesos, planys… A partir d’una composició trobadoresca, per exemple, una cançó d’amor, l’alumne n’ha de crear una de nova respectant les normes de composició d’aquest gènere o de gèneres dialogats com la tençó, el joc partit o el tornejament. En llengua castellana, aquest tornejament entre trobadors pot comparar-se amb les batalles “de gallo” o batalles “de rap”.

A 3r d’ESO, a Llengua Castellana i Literatura, es pot vincular el Lazarillo de Tormes amb la versió adaptada de Don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes, i amb El cantar de mío Cid, la cançó de gesta de Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid Campeador, per treballar la construcció de la figura de l’heroi, segons Itinerarios de lectura literaria para Secundaria. També es pot treballar Rimas y leyendas, de Gustavo Adolfo Bécquer.

A 4t d’ESO es pot iniciar una lectura d’obres contemporànies que permetin establir un vincle amb la realitat sociohistòrica de cada obra. Per exemple, a Llengua Catalana i Literatura, es pot llegir L'auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol, o Aloma, de Mercè Rodoreda. En el cas de Rusiñol, es pot establir un pont amb el seu vessant pictòric a través del Museu Nacional d'Art de Catalunya i dels recursos pedagògics del TNC. Així mateix, es poden aprofitar materials com els de Santiago Rusiñol al Teatre Lliure, o els de Mercè Rodoreda a la Fundació Mercè Rodoreda, com “Aloma. 50 anys”.

CE8 8.1 i 8.2
La lectura d’obres com L'ombra del vent o Marina, de Carlos Ruiz Zafón, poden ajudar a entendre els mecanismes narratius en la construcció d’una novel·la contemporània i es pot aprofitar per fer una ruta literària per Barcelona.

Rutes literàries a Barcelona

Mapa 10. Un mapa literari de Barcelona

CE8 8.1
Es pot proposar un itinerari literari sobre la guerra civil i l’exili a partir de la novel·la Ara que estem junts, de Roc Casagran, que permeti establir ponts amb els conflictes bèl·lics i socials d’avui dia al món. Poden ser un bon complement les activitats, les rutes i el club de lectura del Memorial Democràtic. També visualitzar a classe el documental sobre la maternitat d'Elna o el pòdcast "En guàrdia", de Catalunya Ràdio, sobre la maternitat. Podeu trobar diferents propostes de situacions d’aprenentatge entorn de l’exili, les dictadures, etc. a: Situacions d'aprenentatge. Educació i Memòria.

Quant a Llengua Castellana i Literatura, es pot ressenyar el camí a l’exili d’Antonio Machado, mort i enterrat a Cotlliure, a través d’alguns dels seus poemes. Es pot organitzar un itinerari literari digital sobre la seva obra i gravar un pòdcast amb els punts més rellevants de la seva biografia.

Aquest tema permet una aproximació des de la matèria d’Aranès i Literatura a l’Aran, Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, i també des d’Història amb documentals i fotografies de diversos arxius com l’Arxiu Nacional de Catalunya, amb dossiers per a alumnes i docents:

Crònica d'un conflicte

El treball femení a Catalunya durant la guerra civil

Activitats per a l'alumnat

CE8 8.2
Una altra possibilitat seria seleccionar poemes i crear una antologia de la generació dels anys 50, amb autors com Jaime Gil de Biedma, Ángel González o José Agustín Goytisolo, que possibiliti analitzar el realisme social i la crítica a la realitat d'Espanya durant la postguerra. Paral·lelament, es pot vincular amb fragments de l’obra Entre visillos o Un día de libertad, de Carmen Martín Gaite, també d'aquest període. Es proposa la visualització de: Los años 50, a RTVE.

Aquests i altres poemes es prendran de referència per crear blackout poetry o “poesia oculta”.

CE8 8.2
Interpretar i crear una connexió intertextual entre l’última escena del primer acte de l’obra de teatre Historia de una escalera, d'Antonio Buero Vallejo, de la qual també es poden trobar versions adaptades, i "El cuento de la lechera". CE8 8.1
Així mateix, la relació i comparació dels textos llegits amb altres textos escrits o multimodals, com adaptacions cinematogràfiques, documentals sobre autors o autores, visites a museus o documentals històrics aportaran més comprensió de l’obra i del seu context. El docent ha de propiciar processos d’indagació sobre les obres llegides que ajudin a construir-ne la interpretació. Per exemple, l’alumne tria un personatge d’una obra i fa que sigui un intrús en una altra.

Algunes activitats que poden ser propícies són murals sociohistòrics, sobre lectures, exposicions orals a classe i sortides a camps d'aprenentatge o rutes literàries a través d’Espais escrits.

CE8 8.2
Debats literaris que atenguin aspectes ètics: si es treballa 1984, de George Orwell, es poden analitzar les seves implicacions sobre el totalitarisme, la manipulació del llenguatge i la llibertat individual. La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, permet explorar les qüestions de gènere, la guerra i la supervivència en una societat marcada per unes estructures socials rígides.

Cal propiciar debats literaris que atenguin aspectes estètics. Si es treballa Cien años de soledad, de Gabriel García Márquez, es poden analitzar els valors estètics del realisme màgic, la seva riquesa expressiva i la manera com trenca la linealitat narrativa. En una obra com Solitud, de Víctor Català, es pot explorar la força poètica de les descripcions i la simbologia.

CE8 8.1
Lectura amb perspectiva de gènere, donant prioritat a textos que els facin reflexionar sobre la feminitat. En aquesta línia, la lectura de poemes d’escriptores de la Generació del 27, Las sinsombrero, ajudaran a donar visibilitat a escriptores silenciades: María Teresa León, Maruja Mallo, Ernestina de Champourcín, Josefina de la Torre, Ángeles Santos…

En llengua catalana, es pot preparar amb els alumnes una antologia d’autores i després triar alguns textos i recitar-los a classe.

Dones poetes

Grup de Recerca Estudis de Gènere

CE8 8.1

Activitats d’expressió creativa

Activitats d’expressió creativa Competències específiques Criteris d’avaluació
Lectura del relat “Tarda al cinema”, de Mercè Rodoreda (un text de ficció en forma de dietari), i la seva reescriptura des del punt de vista del Ramon, també en forma de diari personal. CE8 8.3, 8.1
Participació en certàmens d’escriptura creativa com Ficcions. L'aventura de crear històries. CE8 8.3
A partir de la lectura “Continuidad de los parques”, de Julio Cortázar, es pot crear un relat en diversos plans de ficció que s’ajuntin. Es pot ajudar l’alumnat a partir d’imatges com la litografia Mans dibuixant, d’Escher, o el quadre Las Meninas, de Velázquez, per reflexionar i després posar en pràctica la metaficció. CE8 8.3, 8.1 i 8.2
Escriptura de poemes trobadorescos actuals fent servir les característiques temàtiques, formals i culturals pròpies del gènere. CE8 8.3 i 8.1
Un personatge literari pronuncia una xerrada, tipus TED, o bé és entrevistat en un programa d'actualitat com Col·lapse, El Hormiguero, La Resistencia… Els personatges podrien intercanviar correus electrònics o mantenir converses de WhatsApp. Què li diria Ana Ozores a Mesía?, o la dona del Lazarillo a l’Arcipreste de San Salvador? CE8 8.3, 8.1
Creació d’un poema avantguardista després d’analitzar-ne exemples literaris i d’altres llenguatges artístics. Els poemes es presenten i es justifica a quin(s) moviment(s) (dadaisme, surrealisme, futurisme, cubisme, etc.) poden pertànyer. CE8 8.3 i 8.2
Activitats d’improvisació lírica oral com les que proposen Eduglosa o Versembrant lligades a la glosa i el rap. CE8 8.3

Llegir de manera autònoma textos i obres seleccionats en funció dels propis gustos, interessos i necessitats, i deixar constància del progrés del propi itinerari lector i cultural explicant els criteris de selecció de les lectures, les formes d’accés a la cultura literària i l’experiència de lectura.

Compartir l’experiència de lectura en suports diversos, tot relacionant el sentit de l’obra amb la pròpia experiència biogràfica, lectora i cultural.

Explicar i argumentar la interpretació de les obres llegides a partir de l’anàlisi de les relacions internes dels seus elements constitutius amb el sentit de l’obra, i de les relacions externes del text amb el seu context sociohistòric, atesa la configuració i evolució dels gèneres i subgèneres literaris.

Establir, de manera progressivament autònoma, vincles argumentats entre els textos llegits i altres textos escrits, orals o multimodals i altres manifestacions artístiques en funció de temes, tòpics, estructures, llenguatge i valors ètics i estètics, mostrant la implicació i la resposta personal del lector en la lectura.

Crear textos personals o col·lectius amb intenció literària i consciència d’estil, en diferents suports i amb ajuda d’altres llenguatges artístics i audiovisuals, a partir de la lectura d’obres o fragments significatius en els quals s’utilitzin les convencions formals dels diversos gèneres i estils literaris.

Seleccionar i llegir de manera autònoma obres diverses com a font de plaer i coneixement, configurant un itinerari lector que s’enriqueixi progressivament pel que fa a diversitat, complexitat i qualitat de les obres, i compartir experiències de lectura, per construir la pròpia identitat lectora i gaudir de la dimensió social de la lectura.

Llegir, interpretar i valorar obres o fragments literaris del patrimoni propi i universal, utilitzant un metallenguatge específic i mobilitzant l’experiència biogràfica i els coneixements literaris i culturals, per establir vincles entre textos diversos que permetin conformar un mapa cultural, eixamplar les possibilitats de gaudir de la literatura i crear textos d’intenció literària.

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)