Orientacions generals per a 1r i 2n d’ESO
En aquesta etapa, l’objectiu principal és fomentar el gust per la lectura i desenvolupar habilitats bàsiques de comprensió i interpretació dels textos. Alguns dels aprenentatges clau inclouen:
- Immersió en el món literari: promoure que els estudiants gaudeixin de la lectura mitjançant textos atractius i propers als seus interessos. També és imprescindible desenvolupar el vincle entre els textos i l’alumnat perquè puguin relacionar-los amb la seva vida i amb el món. Iniciar una exploració de la dimensió emocional i estètica: treballar l’empatia i la sensibilitat artística a partir de la literatura.
- Comprensió literal i inferencial i global dels textos: el desenvolupament d’habilitats lectores permetrà aprofundir en la comprensió dels textos: anticipacions, elaboració d’hipòtesis, reformulació d’hipòtesis, preguntes als personatges, etc.
- Interpretació dels textos atenent els elements constitutius i recursos expressius:
- Cal desenvolupar estratègies senzilles de reflexió per a la interpretació.
- Cal construir coneixement de manera conjunta a partir de diàlegs sobre les lectures
- Cal expressar la valoració sobre les obres fent referència als elements compositius i estilístics.
- Identificació de gèneres i estructures bàsiques: la diferència entre narrativa, poesia i teatre, amb especial èmfasi en els seus trets fonamentals.
- Lectura expressiva i fluida: desenvolupament de l’oralitat a través de la lectura expressiva, recitació i dramatitzacions, atenent els processos de comprensió.
- Coneixement al voltant del fet literari i els paratextos.
- Foment de la creativitat: producció de textos propis inspirats en les lectures i amb un enfocament lúdic.
Lectura guiada
Durant el primer cicle, els textos han de servir per plantejar-nos preguntes al voltant dels elements constitutius i els recursos expressius dels diversos gèneres i la seva relació amb el sentit de les obres i amb la recepció lectora. En aquesta línia, poden ser interessants els itineraris temàtics al voltant dels elements compositius de les obres. Així, per exemple, itineraris literaris de lectura guiada al voltant del punt de vista narratiu ( Manresa, 2023) o situacions d’aprenentatge per treballar aspectes formals senzills del gènere líric poden fer reflexionar l’alumnat sobre aquests elements imprescindibles dels gèneres literaris.
És important que la selecció dels textos en aquests primers cursos tingui un component lúdic i d’immersió en el món literari, per aconseguir que l’alumnat gaudeixi de la literatura i hi estableixi un vincle personal. Com a exemple, per treballar la poesia, es poden fer servir cançons que creïn ponts amb textos més canònics. També serà important el treball amb cal·ligrames, poemes visuals o poemes objecte, que propiciïn lligams amb altres textos de manifestacions artístiques diverses.
Serà imprescindible, en aquests primers nivells, aportar estratègies per parlar dels textos, establir vincles temàtics amb la vida i el món, i també amb altres textos. La dimensió formal de les obres i el seu vincle intertextual també serà imprescindible. Per aconseguir-ho, cal preveure la presència constant de fragments i obres i converses literàries al voltant dels textos per construir coneixement i interpretar les obres de manera col·lectiva, que aporti models i vocabulari metatextual. L’expressió de valoracions senzilles en aquests cursos pot estar basada en l’experiència lectora i en la recepció que determinats elements constitutius i d’estil en les obres els provoca com a lectors.
Finalment, la lectura expressiva, les dramatitzacions i la recitació seran estratègies imprescindibles en aquests primers cursos, sempre lligades a processos de comprensió i interpretació de les obres.
MANRESA, M. (2023): “Qui m’explica la història? Una mirada a diferents usos del punt de vista narratiu” dins d’Els itineraris literaris de lectura guiada: dos exemples. Departament d’Educació (pàg. 17).
Lectura autònoma
Primer i segon d’ESO haurien de ser cursos en què el descobriment de la pròpia identitat lectora i la identificació dels gustos lectors fossin el punt de partida per poder començar a fer la tria dels textos de les estones de lectura lliure. Activitats com l’elaboració i presentació d’una autobiografia lectora poden ser molt adequades per a aquests primers cursos de l’etapa.
La tria dels textos en aquests primers nivells ha de ser acompanyada. El docent pot fer seleccions prèvies, classificades per temes. A poc a poc l’alumnat es pot anar involucrant en les tries, fent propostes pròpies que en formin part. És imprescindible una mediació en la selecció i una exploració de textos que ampliïn el corpus que han format part fins al moment de l’itinerari lector personal de cadascú. Es poden proposar obres que estableixin ponts entre les lectures prèvies i obres amb més qualitat literària, però properes als joves, tot tenint en compte els gustos i el nivell lector.
És important, també, proposar activitats que mobilitzin l’experiència personal i lectora per crear vincles amb les obres i que aportin estratègies per a la recomanació de lectures en diversos formats. L’adquisició de vocabulari, del funcionament del fet literari i dels paratextos seran fonamentals en aquest inici de l’educació secundària. Per aquest motiu, caldran moments recurrents de socialització de les lectures.
En aquests primers cursos el temps de lectura lliure ha de ser gradual, s’ha d’anar incrementant a poc a poc. Es pot començar amb períodes breus que no els cansin i que els deixin amb ganes de continuar llegint.
Escriptura creativa
En aquesta etapa, l’objectiu principal és fomentar el plaer per la creació literària i estimular la imaginació dels estudiants. L’objectiu és desenvolupar la confiança en la mateixa veu creativa, establir una relació positiva amb l’escriptura i la literatura. Per això, l’expressió creativa ha de tenir les següents característiques:
- Enfocament lúdic i expressiu: l’activitat creativa ha d’estar basada en el joc, la improvisació i l’experimentació amb el llenguatge. El treball de recursos expressius a través de l’anàlisi i creació d’endevinalles, acudits o cançons poden tenir un espai en aquests nivells.
- Lectura i reinterpretació de textos breus (contes, poemes, microrelats). Propostes creatives a partir de frases, fragments literaris inicials, poemes inacabats, canvi de sentit dels textos, alterar el punt de vista, etc. Els alumnes han de poder experimentar amb diversos gèneres sense imposar estructures rígides. Es poden crear diàlegs, diaris personals, cartes fictícies, contes amb finals alternatius, etc.
- Valoració de la subjectivitat i l’expressió emocional: l’escriptura ha de permetre als estudiants expressar sentiments, experiències i opinions sense por a l’error.
- Oralitat i dramatització com a eina creativa: introducció de la improvisació teatral, el recital poètic i la narració oral per desenvolupar la creativitat.