Omet navegació

BLOC 4: Reflexió sobre la llengua

Consideracions

Aquest quadre i les orientacions de cada bloc de sabers són només un exemple de la possible concreció del currículum d'Aranès i Literatura a l’Aran, de Llengua Castellana i Literatura i Llengua Catalana i Literatura a l’ESO a partir del Decret 175/2022. En aquest sentit, els docents de llengua podran establir un itinerari diferent en funció de les característiques del seu centre i de les necessitats de l’alumnat. Cal complementar aquesta proposta de concreció dels sabers amb la lectura de les orientacions del bloc corresponent per tal d’ampliar exemples, entendre com desenvolupar-los i valorar del tot la proposta.

Caldria assegurar que els sabers essencials [ESS] es treballen en algun moment de l'etapa. Aquesta és només una proposta de distribució; segons el perfil de l’alumnat, es podran treballar en cursos anteriors o posteriors.

Proposta de concreció de sabers

Currículum 1r i 2n curs

  • Aplicació d’estratègies per a la construcció guiada de conclusions pròpies sobre el sistema lingüístic. Observació, comparació i classificació d’unitats comunicatives. Experimentació amb estructures, formulació d’hipòtesis, contraexemples, generalitzacions i contrast entre llengües, utilitzant el metallenguatge específic, en el marc de la millora en la comprensió i producció dels textos orals, escrits i multimodals en situacions diverses, tant personals i socials com acadèmiques.
  • Observació i comparació de les diferències rellevants i interseccions entre llengua oral i llengua escrita atenent a aspectes sintàctics, lèxics i pragmàtics. per a la millora en la comprensió i producció dels textos orals, escrits i multimodals en situacions diverses, tant personals i socials com acadèmiques.
  • Comprensió i anàlisi de la llengua com a sistema i de les seves unitats bàsiques tenint en compte els diferents nivells: el so i sistema d’escriptura, les paraules (forma i significat), la seva organització en el discurs (ordre de les paraules, components de les oracions o connexió entre els significats), per a la millora en la comprensió i producció dels textos orals, escrits i multimodals en situacions diverses, tant personals i socials com acadèmiques.
  • Distinció entre la forma (categoria gramatical) i la funció de les paraules (funcions sintàctiques), i coneixement dels procediments lèxics (afixos) i sintàctics per al canvi de categoria en situacions de comprensió i expressió de textos orals i escrits.
  • Relació entre els esquemes semàntic i sintàctic de l’oració simple. Observació i transformació d’enunciats d’acord amb aquests esquemes i ús de la terminologia sintàctica necessària. Reflexió i aplicació correcta de l’ordre de les paraules i concordança, que facin comprensibles els textos.
  • Descripció i anàlisi dels procediments d’adquisició i formació de paraules. Reflexió sobre els canvis en el seu significat, les relacions semàntiques entre paraules i els seus valors denotatius i connotatius en funció del context i el propòsit comunicatiu, en la comprensió dels textos.
  • Aplicació d’estratègies d’ús progressivament autònom de diccionaris i manuals de gramàtica que permetin obtenir informació gramatical bàsica.

Proposta per 1r

  1. Presentació de les diferències contextuals i formals rellevants i interseccions entre llengua oral i llengua escrita, atenent aspectes sintàctics, lèxics i pragmàtics.
    [ESS]
  2. Aproximació a la llengua com a codi o sistema i a les seves unitats bàsiques tenint en compte els diferents nivells: el so i el sistema d'escriptura, les paraules (forma i significat), la seva organització en el discurs (ordre de les paraules, components de les oracions o connexió entre els significats).
  3. Caracterització i diferenciació dels plans de la llengua: foneticofonològic, morfosintàctic, lexicosemàntic i pragmàtic. Identificació de les seves unitats.
  4. La paraula com a unitat màxima.
  5. Identificació, distinció i caracterització de les categories gramaticals. Les paraules variables: 
    [ESS]
    • El nom. Funcions del nom. Classes de substantius.
    • L’adjectiu. Significat i posició de l’adjectiu. Funcions de l’adjectiu. Classes d’adjectius. Gramàtica comparada.
    • Determinants: identificació i diferència amb els pronoms.
    • El verb. La conjugació verbal. Verbs auxiliars i la seva conjugació. Gramàtica comparada.
  6. Identificació, distinció i caracterització de les categories gramaticals. Les paraules invariables: 
    [ESS]
    • L’adverbi. Identificació i caracterització dels tipus d’adverbis.
    • La preposició.
    • La conjunció. Classes de conjuncions.
    • La interjecció. Ús de les interjeccions.
  7. Distinció entre la forma (categoria gramatical) i la funció de les paraules (funcions sintàctiques). 
    [ESS]
  8. El concepte de classe transversal.
  9. La paraula com a unitat mínima.
  10. Procediments d’adquisició i formació de paraules. Presentació dels elements constitutius de la paraula: arrels i morfemes flexius i derivatius. Paraules variables i invariables. 
    [ESS]
  11. Reflexió sobre les relacions semàntiques entre paraules: sinonímia i antonímia, monosèmia i polisèmia. 
    [ESS]

Proposta per 2n

  1. Observació i identificació de les diferències contextuals i formals rellevants i interseccions entre llengua oral i llengua escrita, atenent aspectes sintàctics, lèxics i pragmàtics. 
    [ESS]
  2. Identificació, distinció i caracterització de les categories gramaticals.
  3. Les paraules variables:
    • El nom. Expressió i formació del gènere i el nombre.
    • L’adjectiu. Els graus de l’adjectiu.
    • Determinants: classes. Caracterització dels diferents tipus de determinants en relació amb el SN subjecte.
    • Pronoms: classes de pronoms i substitució pronominal.
    • El verb: arrels i desinències verbals. Verbs regulars i irregulars.
  4. Identificació, distinció i caracterització de les categories gramaticals. Les paraules invariables:
    • L’adverbi: classes d’adverbis. Les locucions adverbials.
    • La conjunció: conjuncions coordinants i subordinants.
    • Altres locucions
  5. Caracterització, identificació i reconeixement de l’oració simple. 
    [ESS]
  6. Caracterització, identificació i reconeixement d’oracions i dels seus constituents. El grup nominal i el grup verbal. La concordança entre el nucli nominal i el verbal. Subjecte i predicat. 
    [ESS]
  7. Constituents de l’oració simple: el subjecte i la seva identificació. El predicat: diferenciació i identificació dels diferents tipus de predicats.
  8. Oracions unimembres.
  9. Distinció, segons la naturalesa del predicat, de l’estructura de l’oració copulativa i predicativa. 
    [ESS]
  10. Identificació de l’oració copulativa. L’atribut. 
    [ESS]
  11. Identificació de l’oració predicativa. 
    [ESS]
  12. Concepte d’argument, adjunt i predicat. 
    [ESS]
  13. La noció de sintagma: estructura, nucli i jerarquia. Propietats del sintagma com la recursivitat. 
    [ESS]
  14. L’ordre de les paraules. La concordança.
  15. Coneixement, ús i explicació dels procediments morfològics d’adquisició i formació de paraules i dels processos lèxics per al canvi de categoria gramatical.
    • La derivació i la composició. 
      [ESS]
    • La família lèxica. 
      [ESS]
    • Les sigles i els acrònims. Els préstecs lingüístics.
  16. Explicació i reflexió sobre els canvis en el significat, les relacions semàntiques entre paraules i els seus valors denotatius i connotatius:
    • Connotació i denotació en funció del context i del propòsit comunicatiu.
    • Les relacions de significat: hiperònims, hipònims. 
      [ESS]
  17. Estratègies d’ús progressivament autònom de diccionaris i manuals de gramàtica per obtenir informació gramatical bàsica.

Currículum 3r i 4t curs

  • Aplicació d’estratègies per a la construcció guiada de conclusions pròpies sobre el sistema lingüístic. Observació, comparació i classificació d’unitats comunicatives. Experimentació amb estructures, formulació d’hipòtesis, contraexemples, generalitzacions i contrast entre llengües, utilitzant el metallenguatge específic, en el marc de la millora en la comprensió i producció dels textos orals, escrits i multimodals en situacions diverses, tant personals i socials com acadèmiques.
  • Observació, contrast i anàlisi de les diferències rellevants i interseccions entre llengua oral i llengua escrita atenent a aspectes sintàctics, lèxics i pragmàtics, per a la millora en la comprensió i producció dels textos orals, escrits i multimodals en situacions diverses, tant personals i socials com acadèmiques.
  • Comprensió, anàlisi i valoració de la llengua com a sistema i de les seves unitats bàsiques tenint en compte els diferents nivells: el so i sistema d’escriptura, les paraules (forma i significat), la seva organització en el discurs (ordre de les paraules, components de les oracions o connexió entre els significats), per a la millora en la comprensió i producció dels textos orals, escrits i multimodals en situacions diverses, tant personals i socials com acadèmiques.
  • Distinció i reflexió entre la forma (categoria gramatical) i la funció de les paraules (funcions sintàctiques de l’oració simple) i consolidació dels procediments lèxics (afixos) i sintàctics per al canvi de categoria, en situacions de comprensió i expressió de textos orals i escrits.
  • Relació entre els esquemes semàntic i sintàctic de l’oració simple. Observació i transformació d’enunciats d’acord amb aquests esquemes i ús de la terminologia sintàctica necessària per fer comprensible els textos.
  • Anàlisi i valoració dels procediments d’adquisició i formació de paraules. Reflexió sobre els canvis en el seu significat, les relacions semàntiques entre paraules i els seus valors denotatius i connotatius en funció del context i el propòsit comunicatiu, per a la comprensió i enriquiment dels textos.
  • Aplicació d’estratègies d’ús progressivament autònom de diccionaris i manuals de gramàtica.

Proposta per 3r

  1. Identificació i observació de les diferències contextuals i formals rellevants i interseccions entre llengua oral i llengua escrita, atenent aspectes sintàctics, lèxics i pragmàtics. 
    [ESS]
  2. Reconeixement de la llengua com a sistema i de les seves unitats bàsiques, tenint en compte els diferents nivells: el so i el sistema d’escriptura, les paraules (forma i significat), la seva organització en el discurs (ordre de les paraules, components de les oracions o connexió entre els significats). 
    [ESS]
  3. Caracterització, explicació, identificació i reconeixement d’oracions i dels seus constituents: sintagma nominal, verbal, adjectival, preposicional i adverbial.
  4. Oracions actives i passives. Transformació d’oracions actives en passives.
  5. Relació entre els esquemes semàntic i sintàctic de l’oració simple. Observació i transformació d’enunciats d’acord amb aquests esquemes i ús de la terminologia sintàctica necessària.
  6. Relació entre els esquemes semàntic (agent, pacient i experimentador) i sintàctic de l’oració simple. Observació i transformació d’enunciats d’acord amb aquests esquemes i ús de la terminologia sintàctica necessària. 
    [ESS]
  7. Distinció entre la forma (categoria gramatical) i la funció de les paraules (funcions sintàctiques). Relacions gramaticals.
  8. Distinció i reconeixement del complement directe, indirecte, circumstancial, de règim i del complement predicatiu. 
    [ESS]
  9. Distinció entre la forma (categoria gramatical) i la funció de les paraules (funcions sintàctiques de l’oració simple) i consolidació dels procediments lèxics (afixos) i sintàctics per al canvi de categoria. 
    [ESS]
  10. Oracions impersonals, actives i passives.
  11. Identificació i anàlisi de diferents tipus d’oracions predicatives: transitives, intransitives, passives, reflexives, recíproques i impersonals.
  12. Aprofundiment i reflexió sobre els canvis en el significat, les relacions semàntiques entre paraules i els seus valors denotatius i connotatius: connotació i denotació en funció del context i del propòsit comunicatiu.
    • El canvi semàntic: metàfora, metonímia, paraules tabú i eufemismes.
    • Anàlisi de les causes que originen els canvis semàntics i l’ús dels eufemismes. 
      [ESS]
    • Les frases fetes i el llenguatge figurat. 
      [ESS]
  13. Estratègies d’ús progressivament autònom de diccionaris i manuals de gramàtica per obtenir informació gramatical bàsica.

Proposta per 4t

  1. Identificació i observació de les diferències contextuals i formals rellevants i interseccions entre llengua oral i llengua escrita, atenent aspectes sintàctics, lèxics i pragmàtics. 
    [ESS]
  2. Distinció entre la forma (categoria gramatical) i la funció de les paraules (funcions sintàctiques de l’oració simple: complement de règim verbal i d’altres complements argumentals); la doble predicació (complement predicatiu); l’atribut en els verbs semicopulatius. 
    [ESS]
  3. Relacions gramaticals. L’enunciat.
  4. Anàlisi de la formació, usos i valors de les formes verbals no personals. L’aspecte verbal. Les perífrasis verbals. Valors estilístics de les formes verbals.
  5. Els elements perifèrics: vocatius i modificadors oracionals.
  6. L’ordre de les paraules.
  7. Procediments morfològics d’adquisició i formació de paraules: Prefixos i sufixos cultes d’origen grecollatí.
  8. Aprofundiment i reflexió sobre els canvis en el significat de les paraules, les relacions semàntiques entre aquestes i els seus valors denotatius i connotatius. 
    [ESS]
  9. Connotació i denotació en funció del context i del propòsit comunicatiu. Connotacions individuals i col·lectives. Significant i significat. Semes, camp semàntic i camp associatiu. 
    [ESS]
  10. Estratègies d’ús progressivament autònom de diccionaris i manuals de gramàtica per obtenir informació gramatical bàsica.

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)