Omet navegació

Orientacions bloc de sabers Educació literària

Orientacions generals

Ser un lector qualificat vol dir saber triar amb consciència què, quan i com llegir, i superar les barreres culturals, estructurals o lingüístiques que sovint plantegen les obres. Per això, és fonamental crear espais que apropin els hàbits de lectura de l’escola amb els usos socials, revisar els criteris que han donat forma al cànon literari i ensenyar a interpretar i gaudir de la literatura.

Per aconseguir-ho, hem de dissenyar un repertori adaptat a l’alumnat de secundària que combini obres clàssiques amb propostes juvenils actuals, estructurar itineraris que abordin diferents perspectives i establir connexions entre textos, encara que aparentment siguin molt llunyans. Aquestes vinculacions poden basar-se en temàtiques, personatges, períodes històrics, àmbits geogràfics, gèneres o fins i tot tòpics recurrents. A més, no podem oblidar el valor afegit que suposa la interacció entre la literatura i altres formes d’expressió artística.

El currículum de les matèries d’Aranès i Literatura a l’Aran, de Llengua Catalana i Literatura i Llengua Castellana i Literatura estableix dos grans eixos sobre els quals cal estructurar l’educació literària de l’alumnat: la lectura autònoma i la lectura guiada. A més a més, podem establir un tercer element central derivat de la mateixa lectura: l’escriptura creativa de textos.

Per una banda, la lectura autònoma té com a objectiu el desenvolupament de l’hàbit lector i el gust per la lectura de l’alumnat. Es tracta de fomentar la lectura sovintejada de llibres en espais escolars, que es poden estructurar segons les característiques de cada centre, amb una selecció d’obres i la mediació dels docents que respongui als interessos i a les experiències lectores prèvies del grup.

Per altra banda, la lectura guiada té com a objectiu el desenvolupament de les habilitats interpretatives, la reflexió profunda al voltant dels elements compositius de les obres i l’apropiació d’un metallenguatge que doni eines a infants i joves per parlar sobre les lectures, per tal de construir-ne conjuntament la interpretació i valorar-les amb criteris literaris.

Finalment, les activitats d’escriptura creativa de textos literaris són absolutament necessàries i pertinents, no només perquè permeten a l’alumnat desenvolupar la seva sensibilitat artística i els proporciona un vehicle d’expressió per abocar els seus pensaments, les seves inquietuds, les seves idees, sentiments o reflexions; sinó perquè són un vehicle d’apropiació d’aspectes literaris que han pogut llegir en models i que poden posar en pràctica. Intentar apropar-se al desenvolupament d’elements estructurals o d’estil els permetrà poder valorar-los encara més en textos d’autors i autores reconeguts. Cal recordar que el desenvolupament de l’escriptura creativa forma part de la competència específica 8 del currículum de llengua i literatura.

Lectura guiada

La pràctica sovintejada de la conversa al voltant dels llibres, relats, poemes i fragments literaris ha de ser el centre de l’educació literària. Aquesta és una idea central que cal aplicar de manera regular a les classes de llengua i literatura a través d’activitats que estructurin la discussió. És a partir d’aquestes activitats que l’alumnat anirà apropiant-se del vocabulari i anirà aprofundint en la reflexió al voltant de les obres: tant dels aspectes argumentals, interpretatius i temàtics, com dels elements compositius, lèxics i d’estil.

Així doncs, el docent ha d’entendre la discussió literària com a centre de l’educació literària. Mitjançant processos de diàleg sobre les obres és com l’alumnat anirà adquirint un metallenguatge cada cop més refinat, que permetrà posar el focus en aspectes cada cop més complexos amb precisió.

Preguntes que poden ajudar-nos a fer de mediadors en les converses literàries

Per provocar una lectura guiada a l’aula, el docent ha d'adquirir el rol de moderador: donar la paraula i fer preguntes que incitin a la reflexió sense donar el seu punt de vista, , per donar l'oportunitat que sigui l’alumnat qui construeixi els significats de les obres.

Aidan Chambers, a l’obra Tell me. Reading, children and talk (1993), proposa un seguit de preguntes en diferents nivells per afavorir un ambient de debat i reflexió a classe a propòsit de la lectura que es treballa a l’aula. Parteix de tres tipus de preguntes diferents: preguntes bàsiques, preguntes generals i preguntes específiques.

Preguntes bàsiques:

Les preguntes bàsiques són les que busquen saber si la lectura els ha agradat o no, si hi ha alguna cosa que els hagi desconcertat, i també són aquelles dirigides a buscar connexions amb la mateixa experiència personal o amb altres obres que hagin llegit.

—Què et suggereix el títol del llibre abans de començar?

—Què és el que t'ha cridat més l'atenció d'aquesta història?

—Hi has trobat a faltar alguna cosa?

Preguntes generals:

Les preguntes generals són les que proporcionen comparacions, aporten idees, informacions i opinions que donen suport a la comprensió lectora:

—Quan has vist el llibre, abans de començar-lo a llegir, què n’has pensat?
—Quina mena de llibre creies que era?

—Què t’ho va fer pensar?

—Has llegit altres llibres com aquest? En què s’assemblen? En què es diferencien?

—Hi ha algun passatge del llibre que expliqui algun fet que t’hagi passat a tu?

—Quines parts del llibre et semblen més connectades amb la realitat actual?

—Quan llegies, hi ha passatges que t’hagis imaginat?

Com te’ls has imaginat?

—Quantes històries creus que explica aquest llibre?

—Creus que hem llegit el llibre molt de pressa o a poc a poc?

—Què els explicaries als teus amics sobre el llibre?

—Què és per a tu el més important del llibre?

—Has buscat informació sobre l’autor/a? Saps com se li va acudir escriure el llibre? On? Quan?...

Preguntes específiques:

Les preguntes específiques són dirigides als elements propis de cada lectura, en especial a les particularitats de cada gènere.

  • En el cas de la poesia, aspectes com la formació del text en versos, la rima, elements mètrics, figures retòriques, tòpics literaris…
  • En el cas de la narrativa, podem posar el focus en el punt de vista, els personatges, el temps narratiu…
  • I, pel que fa al teatre, podem fer preguntes que ajudin a imaginar com passar del text teatral a la representació.

El domini del diàleg oral ha d’anar conduint-se a poc a poc cap a intervencions raonades escrites. L’objectiu és arribar a poder elaborar un comentari de text escrit d’una obra o d’un fragment literari a 4t d’ESO amb l’estructura, la precisió i la profunditat que el final d’etapa requereix.

Activitats que poden estructurar les converses literàries:

Discussió grafiti

Aquesta activitat té dues parts. Durant la primera part, l’alumnat té un temps (per exemple, 20 minuts) per llegir el fragment d’un text en silenci i fer intervencions en un mural (analògic o digital) al voltant del text. Com es poden fer aquests tipus d’intervencions?:

  1. Preguntant sobre el text a la resta del grup.
  2. Responent a una pregunta que algú altre hagi fet.
  3. Enganxant-hi un fragment significatiu i explicant el motiu pel qual ha estat seleccionat.
  4. Fent una connexió intertextual: és a dir, fent referència a un altre fragment de text, una imatge, una sèrie o pel·lícula, o fins i tot una cançó que estigui relacionada amb el text i explicar-ne els motius.
  5. Fent un comentari sobre el text. Per exemple, relacionant-lo amb un mateix, amb el que passa al món… O fent algun comentari relacionat amb l’estructura, l’estil, el lèxic o altres elements compositius.

Durant la segona part de l’activitat, el docent exposa el mur i entre tot el grup es comenten les aportacions, es connecten les unes amb les altres i l’alumnat pot anar explicant si hi està d’acord i construir significats conjuntament. Al final de l’activitat, algun estudiant o el professorat pot fer un resum de les idees més importants sorgides després de la discussió.

Debat socràtic

Aquesta activitat té diverses parts que permeten a l’alumnat reflexionar: primer individualment, després en petits grups, i finalment, amb tota la classe.

En primer lloc, es llegeix el text i es deixa un temps perquè l’estudiant el rellegeixi i es faci una pregunta sobre algun aspecte literari del text que vulgui compartir amb la resta del grup. És normal que les primeres vegades costi elaborar aquestes qüestions, de manera que els docents poden apuntar preguntes model a la pissarra.

En segon lloc, l’alumnat s’agrupa per parelles, comparteixen les preguntes que ha pensat cadascú, i cada parella n’acaba triant una per explicar a la resta de la classe. També poden decidir elaborar-ne una de nova fruit de la discussió que hagin tingut.

En tercer lloc, s’apunten les preguntes de cada parella a la pissarra i el grup ha d’acabar triant-ne una per consens per començar la discussió al voltant del text.

En aquest moment, comença el diàleg pròpiament dit, amb un procés previ de reflexió. Durant el diàleg, les preguntes escrites a la pissarra serveixen com a mapa per anar tractant les diverses inquietuds de la classe i el docent ha d’anar conduint el diàleg a partir de preguntes, mai donant les respostes. Cal tenir present que s’ha de deixar espai a les interpretacions de l’alumnat, que inicialment poden ser errònies, però que durant el diàleg s’aniran modificant. Es tracta d’un procés de construcció conjunta de la interpretació. També cal deixar espai a interpretacions diferents de les que la bibliografia hagi pogut fer d’alguns textos, com per exemple poemes, sempre que siguin coherents amb la comprensió del text. És important que l’alumnat entengui el procés de recepció lectora com un procés constructiu i que no tingui por d’equivocar-se i que això comporti que no vulgui intervenir.

Cal entendre la dimensió oral com un aspecte important de la literatura. Treballar amb textos populars i de tradició oral, practicar la lectura en veu alta, les dramatitzacions o representacions teatrals, permet no només millorar la interpretació, ja que per poder llegir bé un text de manera oral, cal haver-lo entès adequadament, sinó que, a més, permet a l’alumnat apropiar-se de lèxic, refranys i expressions genuïnes de la llengua i també endinsar-se en una dimensió important de la literatura.

Les lectures de textos es poden estructurar al voltant d’itineraris literaris de lectura guiada que tinguin aspectes temàtics o de construcció literària com a centre. Per exemple, es podria fer un itinerari literari al voltant del punt de vista narratiu, perquè l’alumnat pogués explorar les possibilitats d’aquest element constitutiu de les històries. També es podria elaborar un itinerari al voltant de la construcció cultural de l’amor tal com l’entenem avui en dia, a partir de textos medievals fins a textos actuals, per tal d’observar els elements de continuïtat i ruptura, tant d’aspectes temàtics com de forma. Podeu consultar més informació i exemples sobre els itineraris literaris de lectura guiada en aquest enllaç.

I quin paper té la història de la literatura i el context històric i cultural i de creació de les obres? D’una banda, s’ha de tenir en compte que, per interpretar correctament els textos, caldrà conèixer-ne el context en què es van crear. És a dir, serà més profitosa la lectura de l’obra Aigües encantades, de Joan Puig i Ferreter, si es coneixen les idees modernistes que hi bateguen, com les idees regeneracionistes de la Cecília, així com el diàleg que estableix amb altres obres i moviments europeus de l’època. De la mateixa manera, no es pot entendre la denúncia social de la corrupció i la desigualtat que rau al Lazarillo de Tormes, situada en una societat, en ple segle d’or espanyol, obsessionada per l’honra i marcada per la hipocresia, o la societat opressiva i patriarcal reflectida a La casa de Bernarda Alba, si no es coneixen els contextos socials i culturals en què van ser creades.

D’altra banda, és important assegurar que els estudiants adquireixin durant l’etapa un coneixement cultural global dels diversos moviments literaris i culturals, i dels autors i autores i obres més rellevants de la literatura castellana, catalana i de la literatura a l’Aran, a més d’alguns referents de la literatura universal. Això no significa que s'hagi d’estudiar tot de manera cronològica, sinó que es parteixi d’obres que siguin rellevants per ampliar la mirada cap al fenomen literari i desenvolupar els aprenentatges previstos.

Pel que fa a la selecció de textos de les activitats de la lectura guiada, cal que resultin un repte per a l’alumnat, que siguin prou complexos per necessitar l’acompanyament i la mediació del docent. Per aquest motiu, cal que s’articulin a partir de propostes per fer una lectura detinguda de les obres i descobrir-hi els elements que la construeixen tal com és. No té sentit que lectures a les quals els estudiants poden accedir sense massa dificultats de manera autònoma formin part d’aquest espai acompanyat; la tria ha de ser rellevant per a la formació d’un lector competent.

Aquesta selecció de textos hauria de ser consensuada amb el professorat de llengua i literatura a partir del coneixement del bagatge lector dels nois i noies, i plantejar-nos què es vol que llegeixin al final d’aquell nivell i al final de cada etapa. A partir d’aquí, traçar un itinerari amb tots els docents de llengua i literatura del centre per tal que es pugui assolir aquest objectiu.

A més de la lectura d’obres completes, cal que en el dia a dia a l’aula es treballi amb fragments guiats d’altres obres literàries lligades als objectius didàctics que s’hagin marcat. Val la pena, també, tenir en compte com els relats breus o un poema poden ser un bon instrument per treballar aspectes literaris amb un format més abastable. Les activitats per guiar la lectura d’aquests fragments, que poden formar part de situacions d’aprenentatge o de seqüències d’aprenentatge més extenses, es poden estructurar seguint aquest esquema:

Com podem treballar a l’aula amb fragments literaris curts?

En primer lloc, com a docents, cal que seleccionem aquells elements literaris significatius d’aquell fragment sobre el qual posarem el focus. El comentari d’un fragment es podria centrar en aspectes molt diversos, però val la pena no perdre de vista els objectius d’aprenentatge.

A continuació, programarem activitats per a l’abans, el durant i el després de la lectura.

  • Les activitats d’abans de la lectura tenen com a objectiu, d’una banda, conèixer quins són els coneixements previs de l’alumnat sobre l’obra, l’autor o els elements literaris sobre els quals se centrarà el comentari del text; de l’altra, permeten preparar l’alumnat per a la lectura a partir d’una clau d’entrada determinada. Per exemple, la presentació i comentari de la litografia d’EscherMans dibuixant” (1948) abans de la lectura d’un relat com “Continuidad de los parques”, de Julio Cortázar, pot facilitar que l’alumnat pugui entendre millor i posar el focus en els diferents plans de ficció de l’obra.
  • En les activitats de durant la lectura cal plantejar-se, en primer lloc, com es llegirà el text: no és el mateix fer una lectura silenciosa individual, que una lectura col·lectiva o una lectura interpretativa feta pel docent. Cadascuna d’elles té avantatges i inconvenients segons la dificultat del text i dels objectius que tinguem amb l’activitat. En segon lloc, han de permetre acompanyar la lectura, donar claus interpretatives i ajudar l’alumnat a desenvolupar estratègies que els lectors competents duen a terme durant la lectura de textos literaris: fer anticipacions, reformular idees, centrar-se en el vessant estètic, fer-se preguntes, etc.
  • Les activitats de després de la lectura han de facilitar la reflexió i la interpretació sobre els textos, explicitar els aspectes compositius i d’estil i proposar activitats d’escriptura creativa que permetin a l’alumnat posar en pràctica els aspectes treballats a partir de models.

Cal evitar planificar activitats vagues com: “Preguntar a l’alumnat quina és la seva opinió sobre el text”. Les reflexions i diàlegs sobre els textos han d’estar estructurats i han de permetre la participació de tot l’alumnat. Per aquest motiu, activitats prèvies individuals i en petits grups poden ser molt rellevants abans d’una posada en comú posterior amb tot el grup. És aquesta la manera de democratitzar el flux d’intervenció de tot l’alumnat i de fer que totes les opinions acabin tenint cabuda i acabin contribuint a la interpretació col·lectiva dels textos

Finalment, pel que fa a la selecció de textos, caldrà fer-la tenint present una perspectiva de gènere, que propiciarà la representació de dones escriptores i de temes al voltant de la diversitat, que tradicionalment han tingut poca visibilitat. Aquesta perspectiva coeducadora també caldrà que sigui present en la reflexió sobre les obres.

Lectura autònoma

La lectura autònoma ha de permetre partir dels perfils lectors de cada estudiant i oferir espais de lectura lliure en horari escolar. L’objectiu és que l’alumnat desenvolupi l’hàbit lector i el gust per la lectura, construeixi la seva pròpia identitat lectora, prengui consciència dels seus gustos i preferències a l’hora de fer la tria de lectures i pugui donar la seva opinió sobre les obres i fer recomanacions als companys i companyes.

La manera d’estructurar horàriament aquests espais en el centre pot ser diversa: s’hi pot implicar tot el claustre, amb un horari fix dedicat a la lectura lliure i acompanyat per tot el professorat, sigui quina sigui la seva especialitat, o es pot oferir un temps des de les diverses assignatures lingüístiques. Sigui com sigui l’aposta de cada centre, és imprescindible que aquest temps no sigui només de lectura, sinó que hi hagi un acompanyament i una mediació posant el focus en la selecció conscient de les obres, d’una banda, i en la socialització de les experiències a partir de les lectures, de l’altra.

Per fer conscient l’alumnat de la seva identitat lectora i dotar-lo d’estratègies per fer una tria raonada (ha de ser capaç d’explicar per què ha triat les seves lectures) i acompanyar-lo en l’ampliació del seu corpus personal, es poden fer diverses activitats:

  • Activitats per prendre consciència sobre quin ha estat l’itinerari lector previ de cada estudiant: autobiografies lectores, rius de lectura, dieta o menú lector, etc.
  • Activitats per ampliar l’accés de l’alumnat a les obres: explorar la biblioteca escolar del centre; visites a la biblioteca municipal de la qual tothom surti amb el carnet de la biblioteca, si no el tenen prèviament; presentació de petites tries d’obres per temes, propostes de l’alumnat per adquirir nous llibres per a la biblioteca, etc.
  • Activitats per ampliar el corpus personal de lectures: recomanacions d’obres entre companys, tutories individuals de mediació per part del docent o de la persona responsable de la biblioteca del centre, exploració de llocs web de recomanació de lectures, etc.

Per compartir les lectures es poden desenvolupar activitats diverses que permetin la dimensió de socialització que els lectors competents desenvolupen de manera regular. Per poder fer aquestes activitats es pot deixar que l’alumnat tingui diaris de lectura, on vagi apuntant els seus pensaments al voltant dels llibres que llegeix o, fins i tot, cites significatives de les seves lectures.

  • Espais periòdics de recomanació d’obres mitjançant presentacions, converses informals, etc.
  • Speed dates: cites curtes amb companys i companyes que ens recomanen obres que els han agradat.
  • Murals de recomanació analògics o virtuals.
  • Elaboració de bibliotràilers o vídeos curts de recomanacions lectores.
  • Clubs de lectura temàtics en què l’alumnat ha llegit llibres diversos al voltant d’un tema. Als primers cursos de l’ESO la selecció de les obres la poden fer els docents…

Escriptura creativa

L’escriptura creativa és un dels eixos fonamentals de l’educació literària. A més de dotar la persona d’un vehicle expressiu de la seva sensibilitat i reflexionar sobre ella mateixa, les seves emocions, el seu entorn i el món, ha de permetre entendre, valorar i posar en pràctica estratègies literàries composicionals i d’estil que hagin pogut veure reflectides en els textos d’escriptors i escriptores reconeguts. Aquestes eines revertiran posteriorment sobre la interpretació i valoració dels textos i dotaran l’alumnat de mecanismes més complexos per a l’expressió personal. Així doncs, els objectius de l’escriptura creativa haurien de ser:

  • Desenvolupar la competència literària: permet als estudiants comprendre els recursos estilístics i narratius des de la pràctica, no només des de la teoria. En escriure en diferents estils i gèneres, els estudiants estableixen relacions amb autors i moviments literaris. La producció pròpia ajuda a interioritzar estructures narratives, poètiques i discursives. Reflexionar sobre les pròpies creacions i les dels altres fomenta l’anàlisi i l’avaluació de la literatura.
  • Fomentar la creativitat i la imaginació: l’escriptura creativa brinda un espai per a l’experimentació amb el llenguatge i la invenció de mons narratius.
  • Potenciar l’empatia i l’expressió personal: escriure des de diferents perspectives ajuda els estudiants a connectar amb diverses experiències i emocions.
  • Afavorir l’apropiació de la tradició literària: reescriure mites, contes clàssics o explorar gèneres literaris permet que els alumnes dialoguin activament amb la tradició.
  • Promoure el plaer per la literatura: en vincular la producció amb la lectura, es reforça el gaudi i la motivació pels textos literaris.

La creativitat es pot aprendre i desenvolupar, i com qualsevol vehicle d’expressió artística, requereix bagatge, models, dedicació (mitjançant activitats diverses i recurrents) i tècnica, així com l’ús d’estratègies i recursos literaris.

Tipus d’activitat d’expressió creativa per treballar diversos aspectes de l’educació literària

  • Activitats de desbloqueig creatiu:
    • Escriure sense parar durant 5-10 minuts sobre un tema o una paraula clau.
    • Associació lliure de paraules: fer una pluja d’idees sobre un concepte.
    • Descripció sensorial: escriure un text basat en una imatge, una música o una olor.
  • Jocs d’escriptura: jocs de paraules, endevinalles, cançons, cadàver exquisit, haikus, cal·ligrames, etc.
  • Activitats per treballar gèneres literaris: canvis de gènere narratiu, ús de recursos per crear suspens, convertir un poema en una narració o un diàleg en una descripció literària, etc.
  • Activitats d’imitació i diàleg amb la tradició literària: escriure seguint l’estil d’un autor, per exemple, el realisme màgic o el gènere fantàstic; imaginar i escriure un desenllaç diferent per a una novel·la o un conte llegit a classe; el canvi d’estil directe a estil indirecte; l’ús de recursos literaris per enriquir una descripció, etc.
  • Activitats per treballar aspectes compositius: els relats circulars, els textos narratius amb final obert, els canvis de veu narrativa, l’escriptura d’escenes teatrals a partir d’estructures argumentals...
  • Activitats d’edició, revisió i coavaluació: aquestes activitats ajuden els estudiants a desenvolupar habilitats crítiques i a millorar la seva escriptura a través del procés de reescriptura i suggeriments:
    • Tallers d’escriptura col·laborativa: compartir textos en grup i aportar comentaris constructius per millorar-los.
    • Reescriptura guiada: tornar a escriure un text amb una consigna específica, com variar la perspectiva, eliminar les paraules innecessàries o canviar l’ambientació.
    • Avaluació per parelles: els estudiants revisen els textos dels companys i proposen millores en aspectes com la coherència, l’estil i la creativitat.
  • Activitats de creació digital i multimèdia:
    • Creació de ficcions interactives: escriure relats en format “tria la teva aventura” amb eines digitals.
    • Relats en xarxes socials: escriure històries en fils d’una xarxa social combinant text i imatge, microcontes per a Instagram o blogs literaris.
    • Narrativa multimèdia: crear relats que combinin text, àudio, vídeo i imatges per enriquir l’experiència lectora.
    • Lectura interpretativa de poemes amb música i imatges.

Preguntes d’indagació i reptes

Eixos Preguntes d’indagació o reptes Activitats associades
LECTURA AUTÒNOMA Quines han estat fins ara les lectures que més m’han marcat?
  • Riu de lectures
  • Autobiografia lectora
Per què recomanaria els llibres que m’agraden als meus companys i per què alguns no m’han atrapat?
  • Converses sovintejades al voltant dels llibres que estem llegint.
  • Mural de recomanacions analògic o digital.
Sobre què em fa reflexionar allò que llegeixo?
  • Diari de lectures amb els pensaments, idees, reflexions, citacions, il·lustracions…
  • Clubs de lectura temàtics a partir d’una preselecció de llibres. Per exemple, al voltant de la guerra.
Amb quins gèneres gaudeixo més llegint? Quins són els meus autors o autores preferits? La meva dieta o el menú lector
Com estic aprofitant les estones de lectura autònoma? Autoavaluació i reflexió de la lectura autònoma
LECTURA GUIADA Socialitzar les lectures i construir-ne la interpretació conjuntament
  • Conversa literària
  • Debat socràtic
  • Discussió grafiti
Ampliar la interpretació de les obres implicant estratègies d’oralitat
  • Lectura interpretativa
  • Recitals de poesia
  • Dramatitzacions
Com puc ampliar el meu ventall de lectures i connectar-les amb altres obres rellevants de la literatura?
  • Lectures frontissa
  • Itineraris literaris de lectura guiada al voltant de temes
  • Constel·lacions literàries
Promoure la intertextualitat, crear vincles entre obres a partir de temes, tòpics, personatges o elements constitutius, i evidenciar la presència d’elements de continuïtat i ruptura al llarg del temps.
  • Itineraris literaris de lectura guiada al voltant d’elements constitutius del gènere.
  • Situacions d’aprenentatge al voltant de recursos estilístics.
  • Activitats per evidenciar elements de continuïtat i ruptura temàtica o formal en fragments i obres al llarg de la història. Es pot agafar com a exemple i adaptar al nivell l’itinerari al voltant de la construcció cultural de l’amor en la literatura catalana, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.
ESCRIPTURA CREATIVA Com puc fer descripcions amb un estil més literari? Anàlisi i ús de recursos estilístics que enriqueixin descripcions prèviament fetes.
Quines estratègies fan servir les autores i autors per expressar comicitat o ironia? Com les puc fer servir jo per enriquir els meus textos? Lectura i anàlisi de relats curts de Quim Monzó, Sergi Pàmies, Empar Moliner o Pere Calders i escriptura de relats propis
Quines estructures dramàtiques poden funcionar en esquetxos teatrals? Anàlisi d’escenes teatrals còmiques i escriptura a partir d’estructures dramàtiques donades
Com puc aportar versemblança en l’escriptura de dietaris? Es poden adaptar al nivell exemples com la situació d’aprenentatge: El dietari per conèixer-nos a nosaltres mateixos
Quines estratègies es poden fer servir per crear diàlegs versemblants i dinàmics en textos narratius? Activitats per escriure bons diàlegs del Curs d’escriptura creativa (p. 144)

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)