Omet navegació

Lectura autònoma

Proposta de concreció de sabers

Currículum 1r i 2n curs

  • Implicació en la lectura de manera progressivament autònoma a partir d’una preselecció de textos variats que incloguin obres d’autores i autors. Reflexió sobre els textos i sobre la pròpia pràctica de lectura sustentada en models.
  • Selecció d’obres variades que incloguin autores i autors de manera orientada a partir de l’exploració guiada de la biblioteca escolar i pública disponible.
  • Participació activa en actes culturals vinculats al circuit literari i lector.
  • Aplicació d’estratègies de presa de consciència dels propis gustos i identitat lectora, en l’àmbit personal i social (lectures compartides).
  • Expressió, a través de models comentats a l’aula o bé aportats per l’alumnat, de l’experiència lectora i de diferents formes d’apropiació i recreació dels textos llegits.
  • Aplicació d’estratègies de mobilització de l’experiència personal i lectora que permetin establir vincles entre l’obra llegida i aspectes de l’actualitat, així com amb altres textos i manifestacions artístiques, en l’àmbit personal i en conversa a l’aula.
  • Aplicació d’estratègies per a la recomanació de les lectures, en suports variats o bé oralment entre iguals.

Proposta per 1r

  1. Preselecció de textos per part del professorat i exploració guiada de la biblioteca escolar o pública més pròxima amb activitats participatives com clubs de lectura, concursos com "Disfressa el teu llibre" o un bookface, una auca sobre la biblioteca, la creació d'un carnet lector…
    [ESS]
  2. Presa de consciència progressiva de la identitat lectora: autobiografia lectora i rius de lectures.
  3. Participació en actes culturals vinculats a l'itinerari lector, que ha de tenir presents dates assenyalades com Sant Jordi, el Dia Internacional de les Dones (8 de març), el Dia Mundial de la poesia (21 de març)…
    [ESS]
  4. Mobilització de l’experiència lectora i personal i vinculació amb l’actualitat o manifestacions artístiques a través de la visita a centres culturals de la localitat o barri i museus o amb la creació d'un diari personal de lectura on puguin deixar constància de les seves lectures i creïn el seu itinerari lector.
  5. Estratègies per recomanar lectures en suports diversos i entre iguals: converses literàries i murals de recomanació.
    [ESS]

Proposta per 2n

  1. Preselecció de textos per part del professorat i exploració guiada de la biblioteca escolar o pública. Propostes per a la incorporació d’obres al catàleg de la biblioteca d’aula o del centre. Cal donar prioritat a la presència de clàssics juvenils de la literatura catalana, castellana i universal.
  2. Presa de consciència progressiva de la identitat lectora. Per exemple, el meu menú lector, el passaport de lectura… 
    [ESS]
  3. Participació en actes culturals vinculats a l’itinerari lector: participació en concursos literaris del municipi o del país. 
    [ESS]
  4. Mobilització de l’experiència lectora i personal i vinculació amb l’actualitat i manifestacions artístiques, com clubs de lectura o diaris de lectura. 
    [ESS]
  5. Estratègies per recomanar lectures en suports diversos i entre iguals: com gravacions breus o bibliotràilers, edició de diaris digitals amb ressenyes de lectures, creació de poemes visuals...

Currículum 3r i 4t curs

  • Implicació en la lectura de manera progressivament autònoma i reflexió sobre els textos llegits i sobre la pròpia pràctica de lectura.
  • Selecció, de manera progressivament autònoma, d’obres variades que incloguin autores i autors a partir de la utilització autònoma de la biblioteca escolar i pública disponible.
  • Participació activa en actes culturals vinculats al circuit literari i lector.
  • Aplicació d’estratègies de presa de consciència i verbalització dels propis gustos i identitat lectora en l’àmbit personal i social (lectures compartides).
  • Expressió de l’experiència lectora i de diferents formes d’apropiació i recreació dels textos llegits, en el context personal i social (converses a l’aula).
  • Aplicació d’estratègies de mobilització de l’experiència personal, lectora i cultural que permetin establir vincles de manera argumentada entre l’obra llegida i aspectes de l’actualitat, així com amb altres textos i manifestacions artístiques.
  • Aplicació d’estratègies per a la recomanació de les lectures en suports variats o bé oralment entre iguals, emmarcant de manera bàsica les obres en els gèneres i subgèneres literaris.

Proposta per 3r

  1. Propostes de lectura que ampliïn els referents dels estudiants amb incorporació de clàssics i obres juvenils de qualitat. Implicació en la classificació dels llibres de la biblioteca. 
    [ESS]
  2. Participació en actes culturals vinculats a l’itinerari lector: implicació de l’alumnat en l’organització de petites activitats al voltant de la literatura per a altres cursos. 
    [ESS]
  3. Presa de consciència i verbalització dels gustos i la identitat lectora: exposicions trimestrals i justificació de la tria de lectures fetes durant un període.
  4. Expressió de l’experiència lectora, utilitzant de manera progressiva metallenguatge específic: elaboració de bibliotràilers.
  5. Mobilització de l’experiència lectora, personal i cultural i vinculació amb l’actualitat i manifestacions artístiques de manera argumentada.
  6. Estratègies per recomanar lectures en suports diversos (escrits o orals) i entre iguals, classificant les obres en gèneres i subgèneres literaris: implicació en l’organització de la biblioteca d’aula i del centre. 
    [ESS]

Proposta per 4t

  1. Selecció autònoma de textos: escriure la ressenya d’alguna obra llegida i triar-ne la següent a partir de la plataforma Goodreads
    [ESS]
  2. Participació en actes culturals vinculats a l’itinerari lector: implicació de l’alumnat en l’organització dels actes de Sant Jordi. 
    [ESS]
  3. Presa de consciència i verbalització dels gustos i la identitat lectora: a principi de trimestre, i amb l’ajuda dels diversos mediadors (professorat, bibliotecàries, llibreteres), poden marcar-se objectius de lectura i retre comptes al final.
  4. Expressió de l’experiència lectora, utilitzant de manera progressiva metallenguatge específic: clips de ressenyes de llibres per compartir en webs especialitzades o en canals interns de recomanació, com blogs.
  5. Mobilització de l’experiència lectora, personal i cultural i vinculació amb l’actualitat i manifestacions artístiques de manera argumentada.
  6. Estratègies per recomanar lectures en suports diversos (escrits o orals) i entre iguals, classificant les obres en gèneres i subgèneres literaris.

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)